همدان قدیمی‌ترین شهر ایران و از کهن‌ترین شهرهای جهان است و هم‌اکنون استان همدان به دلیل داشتن مراکز تاریخی و دیدنی به عنوان پنجمین شهر فرهنگی و توریستی کشور شناخته می‌شود.

به گزارش ایران پرس، شهر همدان یکی از شهرهای غربی و کوهستانی ایران و مرکز شهرستان و استان همدان است. این شهر در دامنهٔ کوه الوند و در بلندای 1900 متری از سطح دریا واقع شده‌است و از شهرهای سردسیر ایران به شمار می‌آید.

همدان اولین پایتخت نخستین شاهنشاهی ایران، یعنی مادها بوده‌است. آثار یافت‌شده از محوطهٔ باستانی هگمتانه و نیز کتیبه‌های گنج‌نامه از آن دوران هستند. 

در سال 1385 مجلس شورای اسلامی در مصوبه‌ای همدان را «پایتخت تاریخ و تمدن ایران» اعلام کرد.

غار علیصدر

«غار علیصدر» با عنوان طولانی‌ترین غار آبی جهان، یکی از انگیزه‌های مهم و بخش جذاب و به‌ یاد ماندنی سفر به همدان است.

این غار در ارتفاعات «ساری قیه» نزدیک روستای علیصدر شهرستان «کبودرآهنگ» قرار دارد. محوطه غار، با داشتن دالان‌های پیچ در پیچ و دهلیزهای متعدد و دریاچه های وسیع دیدن از آن را فقط با قایق امکان پذیر می کند.

آب غار به حدی زلال هست که تا عمق ده متری آن با نور معمولی و چشم غیرمسلح دیده می شود.

البته آب دریاچه به دلیل وجود املاح آهکی قابل آشامیدن نیست و هیچ جانوری در آن زندگی نمی کند. سقف غار در بعضی قسمت ها، مخلوط با عناصر دیگه رسوبات را به شکل های مختلف حیوانات و شکل های هندسی تبدیل کرده است.

نکته جالب توجه حالت سکون مطلق هوای داخل غار می باشد که اگر شمعی را در غار روشن کنید، هیچ حرکتی را در شعله نمی بینید.

محوطه گنج نامه

تله کابین گنج نامه در انتهای دره سرسبز عباس آباد در ۵ کیلومتری شهر همدان و در مجاورت کتیبه های تاریخی و آبشار زیبای گنج نامه واقع شده است.

سنگ‌نبشته‌های گنج‌نامه، نوشته هایی از دوران داریوش و خشایارشاه هخامنشی است که در انتهای دره سرسبز عباس‌آباد حکاکی شده اند.

تله‌کابین گنج نامه، پیست اسکی تاریک‌دره، پیاده‌روی روی پل معلق ۲۰۰ متری، تیرول یا پرواز فردی روی کابلی به طول 500 متر از دیگر جاذبه های گردشگری تفریحی گنج نامه است.

آرامگاه باباطاهر عریان

آرامگاه باباطاهر عریان، عارف و شاعر ایرانی‌ و دوبیتی سرای اواسط قرن پنجم در همدان قرار گرفته است. در سطح محوطه‌ داخلی آرامگاه، کاشی‌کاری معرق و تزئینات بسیار ظریفی به کار رفته و در محوطه داخلی این آرامگاه، ۲۴ دوبیتی بر روی ۲۴ قطعه سنگ زیبا حک شده است.

همچنین در کنار این آرامگاه، موزه‌ صنایع دستی استان همدان قرار دارد.

آرامگاه بوعلی سینا

همدان همچنین میزبان آرامگاه شخصیت مشهور علمی دیگری هم می باشد؛ آرامگاه طبیب، شاعر و عارف ایرانی، ابوعلی سینا که شهرت جهانی دارد در میان میدانی به همین نام واقع شده است.

طرح و نقشه‌ بنای آرامگاه بوعلی سینا از روی قدیمی‌ترین بنای تاریخ‌ دار اسلامی یعنی برج قابوس بن وشمگیر در شهر گنبد کاووس اقتباس شده است.

تالار جنوبی آرامگاه به عنوان موزه، محل نگهداری سکه، سفال و اشیای کشف‌شده‌ مربوط به هزاره‌های قبل از میلاد و در تالار شمالی، مجموعه‌ای نفیس از کتاب‌های خطی و آثار ابوعلی سینا گردآوری شده است.

تپه باستانی هگمتانه

تپه باستانی هگمتانه، علی رغم قدمتی که دارد از معدود شهرهای باستانی جهان می باشد که همچنان زنده و مهم باقی مانده است.

هرودوت مورخ یونایی درباره هگمتانه گفته است که این شهر هفت دیوار داشته  که هرکدام به رنگ یکی از سیاره‌ها رنگ آمیزی شده بود.

در حفاری‌های باستان‌شناسی سال‌های اخیرمشخص شده است که محل کاخ‌های باشکوه این ناحیه‌، در تپه هگمتانه قرار داشته است. نکته‌ قابل توجه این شهر باستانی، شبکه‌ی منظم و پیشرفته‌ی آب‌ رسانی آن است.

بازسازی گرافیکی هگمتانه

دریاچه گیان

یک دریاچه کمتر شناخته شده هم در نهاوند همدان وجود دارد به اسم دریاچه گیان.

این دریاچه با درختان چنار کهنسال که نشان از قدمت طولانی این منطقه دارد و سراب گیان با آب جوشان و فراوانش، طبیعتی زیبا و بکر را به وجود آورده است.

از دیگر آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی همدان می توان از موزه تاریخ طبیعی که پر از گونه های کم نظیر حیوانی و گیاهی است، دره سرسبز مرادبیک، امامزاده حسین با گنبد زیبای آجری و بازار سنتی مسقف با پوشش گنبدی  نام برد.

 شهر لالجین، مرکز سفال ایران

هنگام ورود به شهر لالجین در یک میدان بزرگ، مجسمه یک مرد سفالگری که بر روی سنگی ایستاده و سفالی در دستانش قرار دارد، قابل مشاهده است.

شهر لالجین در استان همدان به مرکز سفال ایران مشهور است. این شهر به عنوان مرکز تولید سفال خاورمیانه رتبه اول صادرات سفال را در ایران به خود اختصاص داده است.

در مراسمی با حضور داورانی از شورای جهانی صنایع دستی در روز 4 شهریور 1395، شهر لالجین، به عنوان شهر جهانی سفال معرفی شد.

هشتاد درصد از جمعیت شهر لالجین به سفالگری، سرامیک‌کاری و شغلهای وابسته به خرید و فروش محصولات سفالی اشتغال دارند.

خاک مورد نیاز کارگاههای سفالگری از زمینهای اطراف روستای دستجرد تهیه و به محل های مخصوص ساخت گِل منتقل می شود، سپس خاک را با آب، در محفظه های بزرگ مخلوط می کنند و طی چند مرحله به شکل خشتهای ضخیم درمی آوردند و بعد به خوبی ورز می دهند.

سفالگرها کارهای خود را بعد از ساخت، لعاب کاری می کنند؛ لعاب همان لایه شفاف و بلوری است که از ترکیب اکسیدهای فلزی مختلف به دست می آید و هر کدام رنگ و ترکیب خاص خودش را دارد.

همانطور که گفته شد خاک سفال های لالجین از روستای زیبای دستجرد که 5 کیلومتری شهر لالجین است، تأمین می شود.

مردم این روستا مثل مردم لالجین به زبان ترکی صحبت می کنند و شغل عمده مردم این روستا کشاورزی، دامداری و خیاطی می باشد.

جالب است بدانید کارگاههای خیاطی نیمه صنعتی زیادی در این روستا وجود دارد که این روستا رو به یک قطب نیمه صنعتی تولیدی تبدیل کرده است. 

همدان سرزمین زیبایی ها

116