به گزارش ایران پرس، کرمانشاه در منظر اول خیلیها را یاد «کتیبه بیستون» می اندازد؛ این کتیبه بزرگترین سنگ نبشته دنیا به "فرهاد تراش"، هم معروف است.
محوطه بیستون که تنها اثر ثبت شده از استان کرمانشاه در فهرست جهانی است، نقش برجسته ها و نقوش زیادی را در خود جای داده است. روی کوه بیستون که به معنای «جایگاه خدایان» است، سنگنوشته ای به فرمان داریوش هخامنشی به سه خط میخی اکدی، عیلامی و پارسی باستان حکاکی شده است.
کوه بیستون برای ما یادآور عشق شورانگیز فرهاد سنگ تراش به شیرین شاهزاده ارمنی است. از قشنگی های دیگر این مجموعه مجسمه هرکول و همچنینکاروانسرای شاه عباسیه که رو به کوه بیستون قرار دارد؛ این کاروانسرا به سبک چهار ایوانی ساخته شده است.
طاق بستان
بعد از بیستون که چند کیلومتری خارج از کرمانشاه می باشد به خود این شهر وارد می شویم؛ اولین مکانی که با ورود به کرمانشاه با آن مواجه میشویم، مجموعه تاریخی گردشگری طاق بستان است.
طاق بستان مجموعهای بینظیر از سنگ نوشتهها و سنگ نگارههاست. سنگ نگاره هایی که صحنههای شکارو نواختن چنگ و تاجگذاری شاهان ساسانی رو نشان میدهد. طاق بستان در واقع شامل دو طاق هلالی کنار هم است که یکی کوچیک تر از آن یکی می باشد. چشمه جوشانی جلوی کوه، دریاچه کوچکی را مقابل دوطاق به وجود آورده است و درختان انبوه اطراف محوطه آنجا را به یک تفرجگاه مفرح تبدیل کرده که در زمان خودش شکارگاه عظیم خسرو پرویز بوده است.
پارک کوهستان هم که روی شیب طبیعی کوه قرار گرفته است در قسمت شمالی طاق بستان یکی دیگر از تفرجگاه های این منطقه است.
مسجد شافعی
کرمانشاه بناهای دیدنی دیگری هم دارد که مربوط به دوره های متاخر مثل قاجار و پهلوی است. یکی از این بناها که از زیباترین و دیدنیترین مساجد ایرانه، مسجد شافعیها است.
مسجد شافعیها که به سبک مساجد ترکیه ساخته شده است با گلدستههای بلندش جلوه زیباتری به شهر بخشیده است. این مسجد زیبا که اهل تسنن درآن اقامه نماز می کنند، از یک سو به بازار کرمانشاه منتهی می شود.
بازار سنتی کرمانشاه
بازار کرمانشاه بیشتر از 150 سال قدمت تاریخی دارد و با ترکیب دلپذیری از فعالیتهای تولیدی، اجتماعی و فرهنگی راستهبازارهای زیادی را در خود جای داده است؛ از راستههای این بازار می شود به بازار زرگرها، تاریکه بازار، بازار اسلامی و بازار توپخونه اشاره کرد.
در این بازار سرپوشیده تقابل معماری سنتی با مدرنیته، در نگاه اول نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند؛ هنوز هم بعضی ازحرفهها و پیشههای سنتی مثل نمدمالی و موج بافی در این بازار دیده می شود.
این بازار بهنوعی مرکز تهیه سوغاتیهای شهر مثل نون برنجی، نون کاک، نون خرمایی و انواع شیرینیهای محلیه و همچنین میشود انواع گلیم و جاجیم، کفشهای محلی منطقه (گیوه و کلاش) و انواع لباسهای کردی را در بازار دید.
تکیه معاون الملک
بنای دیگری که حتماً باید در شهر کرمانشاه دید، تکیه معاون الملک است که امتیاز عمده آن در کاشیکاری های مصور آن است و یکی از زیباترین بناهای به جا مانده از دوره قاجار محسوب میشود. این تکیه که در سال ۱۲۸۲ ساخته شده در اوایل برای برگزاری آیینها و مراسم های مذهبی و رفع اختلافات قومی و عشایری به کار میرفته است که بعدها به محل اجتماع مشروطه خواهان تبدیل شد.
کاشیهای برجسته و نیمه برجسته با رنگهای صددرصد طبیعی در این بنا کم نظیر است.
تکیه بیگلربیگی
یکی دیگر از تکیه های معروف کرمانشاه که نباید ازش غافل شد، تکیه بیگلربیگی بنای به جامانده از دوره قاجار است. تکیهای که آیینه کاریش یکی از بینظیرترین تصاویر را مقابلمان قرار میدهد. حیاطی باصفا با حوضی که وسطش قرار دارد و در سمت غربی آن، تالار آئینه کاری بزرگی است که به حسینیه معروف است. این تالار با تزئینات و کتیبههای متعددش مربوط به دوران سلطنت مظفرالدین شاه است. موزه خط و کتابت این تکیه از دیدنی های بی نظیر آن محسوب می شود.
سراب نیلوفر کرمانشاه
این را باید گفت که نمی شود به کرمانشاه آمد و از سرآب زیبای نیلوفر دیدن نکرد. سرآب (دریاچه کوچک) نیلوفر یکی از دریاچه ها و سرآب های زیبای کرمانشاه است که پراز گل های نیلوفر آبی می باشد و در تابستان غنچه ها و برگ های آن سر از آب بیرون میاورد و قسمت زیادی از سطح آب رو می پوشاند.
سرآب زیبای نیلوفر چندین چشمه جوشان دارد که آب این سرآب روتامین می کند.
نیلوفر در فرهنگ ایران به دلیل تقدسی که دارد، جایگاه ویژه ای میان گل های دیگر پیدا کرده است. نیلوفر مظهر صلح و صفا و هدیه پیشکشی شاهانه برای شرفیاب شدن است که زیباترین مجموعه آن را می شود در سرآب نیلوفر کرمانشاه دید.
سر پل ذهاب
شهر سر پل ذهاب از دیدنی ترین شهرهای استان کرمانشاه در نزدیکی ویرانههای شهر قدیمی حلوان بنا شده و قلعه مخروبهای از زمان ساسانیان هم نزدیکی آن است. سرپل ذهاب در یک ناحیه جلگهای و کوهستانی قرار دارد و کوههای مشهور دالاهو و منطقه زیبای ریجاب با سراب های قشنگش هم در این منطقه است.
روستای پیران نیز در اطراف شهر سرپل ذهاب، روی دامنه های سرسبز کوه های دالاهو نظر هر ایران گردی رو به خود جلب می کند. اطراف این روستا جنگلهای انبوه و متراکم، درختای بلند و زیبای چنار، تبریزی، گردو و انجیر و چشماندازهای بسیار زیبا وجود دارد و آبشار بلند و زیبای پیران از جاذبه های اصلی این روستا است.
قلعه زیج منیژه
آثار تاریخی مثل زیج منیژه که یک قلعه سنگ و ساروج با قدمت هزارساله است و «طاق گرا» که یک ارگ شاهانه شبیه ایوانه که تماماً از سنگ ساخته شده و همچنین طبیعت بکر سراب ماراو، این روستا رو تبدیل به یکی از قطب های گردشگری استان کرده است.
از آثار تاریخی اطراف شهر سرپل ذهاب، نقش برجسته «آنوبانینی» است که اثری به جا مونده از «آنوبانینی» پادشاه «لولوبیها» است. «لولوبیها» از اقوام زاگرس نشین بودن و قبل از آریاییها (پارس و ماد)، چهارهزار و هشتصد سال پیش در این منطقه زندگی میکردند.
نقش برجسته آنوبانینی، روی صخره ای معروف به "میانکل" قرار دارد و به دلیل شباهت زیاد، خیلی ها عقیده دارن که داریوش، کتیبه بیستون را با الهام از آنوبانینی تو دل کوه بیستون حک کرده است.
پاوه، شهر هزار ماسوله
پاوه به شهر هزار ماسوله معروف است؛ یک شهربا چند برابر وسعت ماسوله شمال ایران، روی کوه های بلند قرار گرفته است.
خانه هایی که از بلندترین نقطه تا دامنه کوه را پوشانده و معماری شهری کم نظیری را به وجود آورده اند. پشت بام هرخانه، حیاط خانه بالاتر از خودش است. نه تنها شهرپاوه بلکه تمام روستاهای اطراف این منطقه همین ویژگی را دارند، مثل روستای زیبای هجیج.
آبشار زیبای بل که معدن آب با املاح و ترکیب شیمیایی منحصربه فرد است، در این روستا قرار دارد. به طور کلی این همزیستی و مصالحه با طبیعت، به بهترین شکل ممکن در معماری شهری پاوه و روستاهای اطرافش دیده می شود.
پاوه روی کوه های بلند و زیبای شاهو از رشته کوه های زاگرس بنا شده است.
شاهو گنجینه ای از گلهای رنگارنگ در فصل بهار دارد، یکی از این گل های زیبا لاله واژگون است که در بلندی های شاهو و منطقه آتشگاه پاوه زیاد دیده می شود. آتشگاه، جایی است که در بلندی های شاهو در دوران ساسانی نماد عبادت و پرستش اهورامزدا بود و الان محل روییدن صدها لاله واژگون است.
در تاریخ ایران رد پای این گل دیدنی و کمیاب همواره دیده می شود. نقش و نگار لاله واژگون در سرستون های دوره ساسانی و همچنین طاق بستان کنار نقش پادشاه ساسانی به چشم می خورد.
غارقوری قلعه
غار قوری قلعه در چند کیلومتری شهر پاوه، بزرگترین غار آبی آسیا و طولانی ترین غار آبی ایران است.
اولین محوطه این غار، دریاچه وسیعی است که قندیل های بسیار زیبا با اشکال مختلف اطراف آن را گرفته است. این قندیل ها که هر کدام شکل خاصی دارند دلیل اصلی نامگذاری هر قسمت از این غار می باشد.
درعمق هزار متری غار، تالاری هست که زیباترین حوضچه آبی جهان در آن قرارگرفته است. در این محوطه، قندیل هایی به شکل پرده ای وجود دارد که با دست زدن به هرکدام، از آنها صدایی شبیه یکی از آلات موسیقی به گوش میرسد، به همین دلیل اسم این محوطه رو «تالار بتهوون» گذاشتند.
دیدنی های کرمانشاه نامنتهی است و لذت حضور در این استان به مانند گذری در تاریخ ایران زمین می باشد.
116