ایران پرس: وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان روز دوشنبه در دیدار معاون نخست‌وزیر و وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان بر تدوین نقشه راه برای توسعه مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور تأکید کرد و گفت: سازمان توسعه تجارت ایران کارهای تجارت با قزاقستان را به صورت ویژه پیگیری می‌کند.

سید رضا فاطمی امین گفت: با تقویت روابط اقتصادی ایران و قزاقستان و گسترش سرمایه گذاری های مشترک، همکاری‌های عمیق، پابرجا و گسترده‌تری میان دوکشور شکل خواهد گرفت.

«بخیت سلطان اوف Bakhyt Sultanov» نیز با تأکید بر تقویت کریدور فراخزر با استفاده از امکانات لجستیکی ایران گفت: ایران با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی که دارد می‌تواند به هاب صادرات قزاقستان در منطقه تبدیل شود.

به گفته وی در جریان سفر اخیر نخست وزیر قزاقستان به ترکیه مساله  استفاده از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های ایران برای افزایش مراودات تجاری ایران، ترکیه و قزاقستان مورد تأکید قرار گرفت و موضوع تبدیل‌شدن ایران به هاب صادرات قزاقستان و روسیه در منطقه موردبحث و تبادل‌نظر قرار گرفت.

هم چنین در سفر نخست وزیر قزاقستان به روسیه نیز بر استفاده هر چه بیشتر از پتانسیل‌های اقتصاد ایران تأکید شد.

در سفر معاون نخست وزیر قزاقستان به تهران ، روسای راه‌آهن ایران و قزاقستان روز دوشنبه تفاهم‌نامه افزایش همکاری‌های ریلی و تعیین تعرفه ترجیحی بین دو کشور را به منظور افزایش قابل توجه ترانزیت بار عبوری از ایران امضا کردند.

ایران و قزاقستان که دو کشور همسایه در دریای خزر محسوب می شوند به رغم اینکه مرز زمینی با یکدیگر ندارند اما با توجه به اینکه هر دو کشور دارای توانمندی ها و پتانسیل بالایی در زمینه های مختلف اقتصادی و تجاری ، انرژی ، صنعتی و کشاورزی و دیگر عرصه ها هستند لذا در چند دهه اخیر پس از استقلال قزاقستان همواره بر گسترش روابط دو جانبه تاکید داشته اند.

قزاقستان وسیع ترین کشور آسیای مرکزی است و علاوه بر استخراج نفت و گاز و صادرات آن ، در دیگر زمینه ها مانند صادرات مواد معدنی نیز دارای جایگاه بالایی است. جمهوری اسلامی ایران نیز به روابط خود با این کشور بزرگ آسیای مرکزی توجه خاصی داشته و همواره بر لزوم گسترش هر چه بیشتر آن تاکید ورزیده است.

از موارد قابل توجه روابط دو کشور سواپ نفت قزاقستان توسط ایران در سال های قبل بوده است. سفر «بخیت سلطان اوف» به تهران و دیدار وی با مقامات ارشد ایرانی از جمله وزیر صمت و نیز محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور می تواند به توسعه هر چه بیشتر روابط منجر شود.

 محمد مخبر معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه گشایش‌های بسیار خوبی در روابط بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قزاقستان در دولت سیزدهم شکل گرفته است، تصریح کرد: افزایش روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور نشانگر اراده جدی و خوب در گسترش و تعمیق همکاری‌ها بین دو کشور است.

برجسته شدن  نقش دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی با توجه به رویکرد جدید نسبت به همسایگان و کشورهای منطقه که مبتنی بر اولویت برقراری روابط و مناسبات اقتصادی و تجاری است صورت گرفته است.

در این راستا تأکید بر سیاست همسایگی مبتنی برتقویت دیپلماسی اقتصادی و افزایش تعاملات با همسایگان و استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه در سایه تقویت مناسبات در یک سطح و تنش‌زدایی با آنها در سطح دیگر از برنامه‌های جدی جمهوری اسلامی ایران بشمار می رود.

دولت سیزدهم سیاست همسایگی را در اولویت قرار داده و رئیس جمهور ایران از ابتدا تعامل حسنه و همکاری گسترده با همسایگان را به‌عنوان نقطه مرکزی دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم تعیین کرد. بهره‌برداری از ظرفیت‌ها و سرمایه‌های موجود در این کشورها به شکل دو و چندجانبه از ویژگی‌های سیاست خارجی دولت است.

بخیت سلطان‌اف با استقبال از سیاست خارجی دولت سیزدهم مبنی بر گسترش روابط با همسایگان با حفظ حسن همجواری خاطرنشان کرد: گسترش روابط سیاسی و اقتصادی و همچنین افزایش چشمگیر حجم تجارت در سه ماهه نخست سال جاری بین دولت‌های جمهوری اسلامی ایران و قزاقستان نشان می‌دهد که اهداف و راهبردهای دو کشور بر یکدیگر منطبق شده است. 

 نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

 بیشتر بخوانید:

مخبر: گشایش‌های بسیار خوبی در روابط ایران و قزاقستان در دولت سیزدهم شکل گرفته است

معاون نخست وزیر قزاقستان وارد تهران شد

برگزاری نمایشگاه بین‌المللی توانمندی‌های صادراتی ایران در قزاقستان

آينده روشن در انتظار تجارت ایران و قزاقستان 

رئیسی: روابط ایران و قزاقستان، در جهت رفاه دو ملت تداوم خواهد یافت