عمران خان گفت: وقت آن رسیده که آمریکا، پاکستان را دوست و نه نوکر خود بداند؛ چرا که واشنگتن نیازمند همکاری اسلامآباد در راستای تحقق صلح و خروج نیروهایش از افغانستان است.
نخست وزیر جدید پاکستان با انتقاد از بدعهدی آمریکا در کمک به جنگ علیه تروریسم، اضافه کرد کشورش حدود 80 میلیارد دلار در جنگ افغانستان زیان دیده اما خسارت آمریکا در افغانستان حدود 20 میلیارد دلار بوده است.
این سخنان درحالی بیان شد که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با نخست وزیر جدید پاکستان، درخصوص دستیابی دو کشور به یک روابط دوجانبه سازنده ابراز امیدواری کرد.
دولت ترامپ ظرف هفتههای گذشته در ادامه سیاست فشار به اسلامآباد، اعلام کرد به قطع همکاریهای خود با پاکستان در بخش آموزش نظامی مصمم است و متعاقب آن واشنگتن بر سر اعطای کمک مالی صندوق بینالمللی پول به اسلامآباد مانعتراشی کرد.
سخنان نخست وزیر پاکستان درباره تبعیت نکردن این کشور از سیاستهای آمریکا واکنش به راهبرد کاخ سفید است که دستکم از سال ۲۰۰۱ و با شروع جنگ افغانستان همواره درصدد فشار بر اسلامآباد برای اجرای سیاستهای خود بوده است.
با وجود آنکه در دولتهای پیشین پاکستان بنا به ملاحظات مختلف، این کشور با سیاستهای منطقهای آمریکا همکاری کرده است اما واشنگتن در یک رویکرد دائمی اسلامآباد را به برخورد دوگانه درقبال برنامههای آمریکا ازجمله سیاست به اصطلاح مبارزه با تروریسم متهم کرده است.
درچارچوب چنین رویکردی آمریکا به بهانه همکاری نکردن پاکستان با آن کشور در جنگ با تروریسم در منطقه بهخصوص در افغانستان ضمن اعمال فشارهای سیاسی، کمکهای مالی و نظامی خود به اسلامآباد را کاهش یا قطع کرده است.
در این شرایط و با پیروزی حزب تحریک انصاف به رهبری عمران خان در انتخابات پارلمانی اخیر پاکستان، بر اساس مواضع پیشین نخست وزیر این کشور در دوره حضور در جمع مخالفان دولت سابق و طبق موضع رسمی عمرانخان در اولین نشست خبری پس از پیروزی در انتخابات، اتتظار میرود روابط اسلامآباد با واشنگتن با تغییراتی جدی مواجه شود.
راشد عباس نقوی، کارشناس مسائل پاکستان میگوید: با پیروزی عمران خان در انتخابات سیاست خارجی اسلامآباد دچار تحول خواهد شد و وی بجای آمریکا درصدد تقویت همکاری با افغانستان خواهد بود.
عمران خان که مواضع تندی علیه سیاستهای یکجانبه آمریکا در پاکستان به ویژه حملات هواپیماهای بدون سرنشین دارد تاکید دارد که نباید کاخ سفید، اسلامآباد را مجری محض برنامههای خود در منطقه بداند.
در چنین شرایطی؛ پیشبینی میشود چنانچه سیاست آمریکا درقبال پاکستان همانند گذشته بر مبنای جایگاه آمرانه ادامه پیدا کند، کمترین پیامد آن مانعتراشی اسلامآباد در مسیر ناکامی سیاستهای کاخ سفید در منطقه از جمله در جنگ افغانستان خواهد بود.
بهرغم وجود رویکرد تشدید فشار کاخسفید بر پاکستان؛ برخی مقامات آمریکا به دلیل نقش مهم آن کشور در موفقیت یا شکست برنامههای واشنگتن در افغانستان خواستار تغییر این رویکرد با هدف جلب همکاری اسلامآباد و جلوگیری از تقویت روابط پاکستان با رقبای آمریکاست.
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
رونمایی عمرانخان از سیاست جدید اسلامآباد درقبال واشنگتن
انتخاب عمرانخان به عنوان نخستوزیر جدید پاکستان/ تحلیل و ویدئو