«میتسیگو سایتو» تصریح کرد: 9 دهه همکاری دوجانبه ایران و ژاپن در حوزههای مختلف علاوه بر مراودات تاریخی، دستاوردهای مهمی برای دو کشور داشته است که باید سطح این همکاریها گسترش یابد.
در همین رابطه، انجمن پالایشگاههای ژاپن چندی قبل اعلام کرد این کشور به شدت به نفت ایران نیازمند است.
همکاری دوجانبه ایران و ژاپن
طبق آمار وزارت بازرگانی ژاپن، این کشور در ماه اوت گذشته پیش ازاین که پالایشگاههای ژاپنی بارگیری نفت ایران را متوقف کنند ۱۷۷ هزار و ۴۷۵ بشکه در روز نفت از ایران خریداری کرده است.
بستر و کانون تحریمهای آمریکا چه در دوره اوباما و چه در دوره ترامپ مانعتراشی در فروش نفت ایران بوده است.
با این رویکرد به صفر رساندن فروش نفت ایران برای آمریکا هدفی راهبردی است.
اما اساس این هدف محاسباتی غلط بوده؛ به همین دلیل آمریکا از اوایل نوامبر 2018 که اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران را از سر گرفت نتوانست مشتریان کلیدی نفت ایران را تحت تاثیر قرار دهد.
اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران
در این زمینه؛ دو تحلیل وجود دارد؛ اول اینکه آمریکا آنگونه که انتظار داشت نتوانست از موقعیت عربستان برای به حاشیه راندن نقش ایران در تامین نفت استفاده کند.
اما در تحلیل دوم میتوان این گونه برداشت کرد که آمریکا به شدت نگران تاثیرات منفی ناشی از اصرار بر تحمیل تحریمهای نفتی ایران به کشورهای دیگر است.
آن هم در شرایطی که آمریکا با چالشهای داخلی مواجه است و هرگونه شکست در سیاست خارجی میتواند تمام مسائل را تحت الشعاع قرار دهد.
به همین علت، آمریکا به دنبال راهگریزی است تا اتحادیهاروپا و کشورهای قدرتمندی مانند چین، ژاپن و هند را بهطور مستقیم مقابل خود قرار ندهد و از عکسالعملهای آنها جلوگیری کند.
اروپا از خروج آمریکا از برجام به شدت انتقاد میکند. موضع اتحادیه اروپا در خصوص شرکت نکردن در نشست ضد ایرانی آمریکا و برخی متحدانش در لهستان در ماه فوریه 2019 موید همین نکته است.
اروپا در انجام تعهدات خود در حفظ برجام تعلل کرده است. اما با این وصف مصمم است که هر چه زودتر سازو کار حمایت از تجارت با ایران را قطعی و اجرایی کند.
معافیت هشت کشور از تحریمهای آمریکا
از اینرو معافیت هشت کشور از تحریمهای ثانویه آمریکا را میشود به نوعی تطبیق آمریکا با واقعیتهای میدانی دانست. این در شرایطی است که اتخاذ ساز وکارهای پولی و ارزی بین ایران و مشتریان نفتیاش ابتکار عمل را از آمریکا گرفته است.
بهعنوان مثال، راهاندازی قراردادهای نفتی با چین به «یوآن» و اخیرا هم توافق ایران و هند برای پرداخت بهای نفت خریداری شده به «روپیه» عملا تحریمهای آمریکا را کم اثر کرده و مسیر جایگزین برای حذف دلار را از معاملات نفتی فراهم کرده است.
بر اساس آمارهای منتشره چین ۳۵ درصد، هند ۳۳ درصد، اتحادیه اروپا ۲۰ درصد و ترکیه ۷ درصد از نفت صادراتی ایران را خریداری میکنند.
رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی میگوید: با تشکیل بورس نفت، بخش خصوصی میتواند نفت مورد نیاز پالایشگرهای کوچک چین را فراهم کند و از طرف دیگر مشتریانی در کشورهای جنوب شرق هستند که میتوان نفت را به این شرکتها منتقل کرد.
«اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهور روز دوشنبه در کرمان گفت: با وجود همه برنامههای آمریکا برای جلوگیری از فروش نفت و انتقال پول به ایران، تهران به میزان مورد نیاز نفت میفروشد.
این روندها نشان میدهند که تحریمهای آمریکا علیه ایران محکوم به شکستی فضاحتبار هستند و ایران حتی یک بشکه از صادرات نفت خود را از دست نخواهد داد.
135/120
نویسنده: جمشید امینزاده
بیشتر بخوانید:
سفیر ژاپن در ایران: توکیو به خرید نفت از تهران ادامه می دهد
آمادگی ژاپن برای توسعه روابط با ایران
سفیر جدید ژاپن در ایران با ظریف دیدار کرد+ ویدئو