تهران- ایران پرس، نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در سومین مناظره تلویزیونی، دیدگاه ها و برنامه های خود در خصوص موضوعات فرهنگی و تحت عنوان «انسجام اجتماعی با حکمرانی فرهنگی» را بیان وتشریح کردند.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در ابتدای مناظره برخی کارشناسان به طرح سوالات خود از نامزدهای چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری پرداختند.

سوالات مرحله اول (با موضوع سبک زندگی) که توسط کارشناسان و مردم طرح شده، به شرح زیر است:

پرسش مردمی: برای مهدهای کودک ارزان قیمت چه برنامه‌ای دارید؟

پرسش مردمی: برای آینده جوانان و ازدواجشان چه برنامه‌ای دارید؟

پرسش مردمی: چگونه باید اعتراضمان به وضعیت را نشان دهیم که جزو اغتشاشات نشویم و حقمان را هم بگیریم؟

«لیلا مجدانی» (کارآفرین و جامعه شناس زنان): راهکارتان برای آسیب های سبک زندگی اسلامی چیست؟

«سمیرا فتح اللهی» (مدیر کانون جوانی جمعیت): حل مساله آمار بالای سقط جنین در کشور را جزو راه حلهای حل مشکل جمعیت می‌دانید؟

«فاطمه رحمانی» (فعال حوزه زنان): در برابر پدیده بی حجابی غیر از رویکرد فرهنگی چه راهکاری مدنظرتان است؟

«مصطفی پورمحمدی» در پاسخ به سوالات مطرح شده اظهار داشت: در جمهوری اسلامی ایران زنان خوشبختانه پیشرفت‌های زیادی داشتند، اما آیا به جایگاه واقعی خودشان رسیده‌اند؟ مجلس شورای اسلامی می‌خواهد برای همه جامعه ما تصمیم بگیرد یعنی همه اقشار! آیا سهم زنان در مجلس ۱۴- ۱۵ نفر باید باشد؟ چرا به زنان اعتماد نکرده‌ایم؟متاسفانه کعبه آمال زنان و جوانان ما هالیوود، بالیوود و نتفلیکس است. آیا سبک زندگی زنان ما را باید آنها تعیین کنند و سبک زندگی را به آنها تحمیل کنند؟

 

«محمدباقر قالیباف» نیز تصریح کرد: انقلاب اسلامی بر این باور است که باید به خانواده توجه کرد. اگر ایران قوی می‌خواهیم باید خانواده قوی داشته باشیم. اگر باور داشته باشیم که خانواده عنصر و سلول خانواده است، زن محور آن می‌باشد.

برای ما نقش زنان مهم است برای ما زن به عنوان مادر، همسر، تربیت کننده فرزند، مادر خرج در خانواده است. واقعیت این است که هر بی‌تدبیری و مشکلات اقتصادی وجود دارد زن هست که جبران همه کاستی‌ها را از سطح ملی تا سطح خانواده مانند کسی که غمخوار و غمگسار خانواده است، عمل میکند. نکته مهمی که وجود دارد این است که انقلاب این فرصت را فراهم کرد که خانم‌ها به اجتماع بیایند. من در دولت چهاردهم این قول را می‌دهم به گونه‌ای عمل کنیم که زنانمان را در دوراهی قرار ندهیم.

 

«مسعود پزشکیان» هم در خصوص سوالات مطرح شده گفت: باید آموزش را از مدرسه شروع کنیم و توانمندی‌های آنان را کشف کرده و از آنجا آموزش بدهیم. اگر درست آموزش دهیم تنش‌ها و مشکلات اجتماعی به وجود نمی‌آید. جایگاه زنان و خشونت علیه آنها را هنوز نتوانسته‌ایم حل کنیم و حقوق زنان در جامعه نادیده گرفته می‌شود ما باید صدای خود را بلند کنیم که چرا اینگونه می‌شود.

برخورد ما با زنان در جامعه اخلاقی نیست، در تئوری یک چیز می‌گوییم، ولی در عمل به گونه‌ای دیگر است و باید اصلاح شود و نهایتاً باید برگردیم ببینیم ما در مدرسه محله و مسجد چگونه آنها را تربیت کرده‌ایم. اگر بخواهیم مشکلات زنان حل شود باید در عمل و واقعیت با آنها درست برخورد کنیم.

 

همچنین «سعید جلیلی» خاطرنشان کرد: اگر موفقیت‌هایی را انقلاب اسلامی و کشور داشته به خاطر نقش آفرینی زنان مسلمان در عرصه‌های مختلف بوده است. در یکی دو سال اخیر شما دیده‌اید که دشمنان خیلی روی موضوع زنان در ایران متمرکز شدند، چرا؟ آیا این یک ضعف در فرهنگ و انقلاب و کشور ما بوده است یا نقطه قوت؟

من عمیقاً معتقد هستم دلیلی که آنها به شدت به آن متمرکز هستند این است که این یک نقطه قوت انقلاب اسلامی اسلامی است. شما امروز دیدید که کسانی که در برابر کشتن صدها هزار زن کودک و زن در غزه سکوت کردند، در خصوص موضوع زن در ایران اظهار نظر می‌کنند. ما امروز در کشور خود موفقیت‌های بسیار بزرگی را از زنان داریم. زنان دانشمند و ارزشمندی که در عرصه‌های علمی فعال هستند. امروز زن ما با عفت و با حیا یک نمونه دقیق و موثر را به جهانیان نشان می‌دهد.

 

در این مناظره «امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی» گفت: خانواده واحد بنیادین جامعه است و کانون اصلی و تعالی است که مرد ایرانی آن را با بند بند وجودش حس کرده است. چرا فاصله بین زنان و جامعه به وجود آمده است؟ ما باید میدان دار حمایت از خانواده در جهان باشیم. ما باید با تمامی جنبش‌هایی که حامی زنان هستند ائتلاف کنیم. باید مراقب باشیم ادبیات غلط ما را اسیر نکند. زن یک فرصت است و پیشران روش حل مسائل. دغدغه بانوان ما حجاب نیست این یک مغالطه است، چرا که ظلم تاریخی به بانوان ما شده است. ما باید فرصت را برای رشد تعالی آنها فراهم کنیم.

 

«علیرضا زاکانی» نیز اظهار داشت: ما دو بسته خاص را که یکی ناظر به زندگی و دیگری هم پیشرفت به آبادانی کشور است، را در دستور کار خود داریم. در بخش اول که سبک زندگی و نیاز مردم هست یکی رفاه هست که ناظر به حوزه یارانه‌ها و معیشت مسکن است تا آنها را حل نکنیم حرف‌هایی که می‌زنیم شعار است.

حوزه دوم تعلیم و تربیت است اینجا هم تکلیف ما روشن است که ما باید چه کارهای اساسی را انجام دهیم و دنبال کنیم، زن در کنار همسری و مادری باید بتواند پیشتازی اجتماعی را داشته باشد. در حوزه تعلیم و تربیت و حوزه تقویت جمعیت و محور خانواده یک بسته از اقدامات از اساس باید صورت گیرد.

 

در بخش دوم مرحله اول، هر کاندیدا به مدت 4 دقیقه به نقد اظهارات دیگر نامزدها پرداخت.

«مصطفی پورمحمدی» در خصوص مسئله حجاب در جامعه گفت: به صورت جدی به تهاجم فرهنگی معتقد هستم و باید نگرانی اساسی داشته باشیم. زنان و دختران ما نجیب و عفیف هستند و نباید با آنها ستیز کنیم. نباید بدون حساب و کتاب و تند با موضوع حجاب برخورد کنیم. موضوع زن، حجاب وعفاف و جایگاه زنان ایرانی نقطه قوت و امتیاز ما است. اگر موفق به اخذ رای شما شدم لایحه عفاف و حجاب را حتماً پس می‌گیرم و در دولت با کارشناسان و صاحب نظران و با خود خانم‌ها مفصل بحث می‌کنیم که برای حل مشکل چه راهکاری را باید ارائه کنیم و مطمئنم با هزینه کم موفق خواهیم شد.

 

«محمدباقر قالیباف» نیز تصریح کرد: بی پوششی و بی‌حجابی آفت خانواده و جامعه ماست و ما نباید اجازه دهیم این اتفاق بیفتد ولی مهم این است که چگونه؟ ۳۲ دستگاه را قانون مکلف کرده است که در خصوص حجاب و عفاف فعالیت کنند، ولی آنگونه که باید فعال نیستند لذا پای پلیس به میان کشیده می‌شود. در لایحه مبارزه با خشونت با بانوان در منزل و در جامعه در صحن مجلس تصویب شده است و در دستور کار است که به سرعت مراحلش انجام شود. 

 

«مسعود پزشکیان» هم در ادامه اظهارات خود خاطرنشان کرد: به شخصه با هرگونه زورگویی و یا برخورد خشن با هر انسانی چه برسد به زنان و بانوان ما مخالف هستم. آیا با زورگویی می‌توان حجاب زنان را درست کرد؟ معتقد هستم باید نگاه خود را به زنان از نظر جنسیتی و یا اینکه رتبه دوم قرار دارند عوض کنیم. بانوان ما در اقتصاد، صنعت و علم همراه مردان هستند. باید جایگاه آنها را به آنها بازگردانیم و باید نوع رفتار خود را با آنها تغییر دهیم.

 

همچنین «سعید جلیلی» در خصوص حجاب زنان گفت: نباید اجازه داد نقش پرشکوه زنان ایران در عرصه‌های مختلف سانسور شود. درباره اهمیت زن و نقش آن در پیشرفت و جهش کشور باید بگویم که دولت و رئیس جمهور چه نقشی را باید ایفا کند و باید برای آن تعریف داشته باشیم. اگر جامعه ای بالنده و پیشرفته داریم نتیجه تربیت صحیح فرزندان در محیط امن و آرام توسط زنان ما است. حجاب برای حضور اجتماعی زنان است، یعنی با حفظ حریم خانواده، زن نقش خود را ایفا کند.

 

در این مناظره «امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی» اظهار داشت: امروز کمی از زمان عقبیم و حرف‌هایی می‌زنیم که 20-30 سال پیش موضوع زنان بود و امروز زنان ما از آن عبور کرده‌اند. امروز قدرت اصلی ما زنان هستند. حرف زنان این است که تبعیض علیه زنان به معنی محدود بودن زیرساختها و فرصت‌ها علیه‌شان برداشته شود.

وی افزود: الان بیش از 94 درصد زنان ما باسوادند و بسیاری از آنها سواد دانشگاهی دارند ولی نرخ بیکاری آنها 56 درصد است چون مشاغل ما مردسالارانه تعریف شده است. الان 3.5 میلیون ورزشکار داریم که 40 درصدش زنان هستند؛ چقدر از امکانات ورزشی ما برای زنان است؟ شهید رئیسی سواحل را آزادسازی کرد خوب حالا چرا نباید فضایی را داشته باشیم که زنان ما بتوانند ورزش‌های آبی انجام دهند؟ فضاهای ورزشی ما باید به فضاهای مردانه،‌ زنانه و خانوادگی تقسیم شود.

قاضی‌زاده عنوان کرد: جنس زن و مرد متفاوت است؛ نظام برنامه‌ریزی ما برای زنان و مردان باید متفاوت باشد. ما تنها کاری که کردیم زن و مرد را در مدارس جدا کردیم. در حالی که باید متناسب‌سازی امور هم صورت بگیرد.

 

«علیرضا زاکانی» نیز گفت: دختران و زنان ایرانی فرصت هستند که این فرصت نادیده گرفته شده است. دولت خدمت حتما بیش از دولت‌های قبل از بانوان استفاده خواهد کرد همانطور که در شهرداری تهران بیشتر از  همه دوره قبل بیشتر از بانوان استفاده کردیم.

نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست‌ جمهوری با تاکید بر اینکه  نه محبوس بودن را برای زنان می‌پذیریم و نه ابزار بودن را، گفت: با موضوع زنان نمی‌توان شعاری برخورد کرد. زنان ما نیازمند امنیت و نقش هستند. اگر به زنان نقش ندهیم کشور متضرر می‌شود. حل معضلات و مشکلات کشور بدست دختران ایرانی انجام می‌شود. اینکه امام فرمودند که مرد از دامن زن به معراج می‌رود شوخی نیست.

وی تصریح کرد:‌ حوزه سقط جنین یک حوزه فرهنگی است. در حوزه آزادی، حق مردم است و انقلاب اسلامی این حق را داده است. بنده در تحقق قانون اساسی کاری خواهم کرد که با یک نهادسازی نوین مردم کارشان تا پای صندوق‌های رای تمام نشود و بعد از آن ادامه پیدا کند.

 

بخش دوم مناظره با موضوع «حکمرانی در فضای مجازی»

این بخش با پخش پرسش‌های مردم و کارشناسان به این شکل مطرح شد:

سوال مردمی: فضای مجازی که در جامعه رواج دارد به ویژه آنها که خارجی هستند مانند تلگرام و واتساپ عموماً محتوای غیر اخلاقی و حتی ضد امنیتی دارند می‌خواستم بدانم نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری چه برنامه‌ای برای اینترنت ملی دارند؟

«رضا الفت نسب» عضو هیئت مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی: امروزه نیاز مردم به خرید اینترنتی و استفاده از خدمات کسب و کارهای آنلاین رشد بسیار زیادی داشته، چه راهکاری برای نظارت بر فضای مجازی بدون ایجاد محدودیت برای کسب و کارها دارید؟

«احسان شاه قاسمی» عضو هیئت علمی دانشگاه: اینترنت گرچه خطرهای زیادی را متوجه جامعه کرده است هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ فرهنگی، اما فرصت‌های خیلی زیادی را هم در اختیار ما قرار داده است. ما ایرانی‌ها همیشه اهل ارتباط بوده‌ایم و ارتباط برای ما سودمند بوده است، برنامه کاندیداهای محترم برای استفاده از فضای مجازی و بیشینه‌سازی فرصت‌هایی که فضای مجازی برای ما فراهم می‌آورد چیست؟

«بهاره آروین» عضو هیئت علمی دانشگاه: سوال من از نامزدهای محترم این است که سیاست شفاف آنها در مواجهه با فیلترینگ به ویژه فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی پرمخاطب چه هست؟ چگونه می‌خواهند مردم را از استفاده روزمره و دائمی از فیلترشکن بی‌نیاز کنند؟

«سیدسعید رضا عاملی» عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی: سواد مجازی، سواد هوش مصنوعی حداقل سه سطح مهم پیدا کرده است، اینکه بعضی از کاندیداهای محترم صرفاً فضای مجازی را بحث آن را صرفاً به فیلترینگ و غیر فیلترینگ مطرح می‌کنند به نظر می‌آید به ابعاد موضوع توجه نکرده‌اند، چقدر ابعاد و جزئیات این موضوع توجه کرده‌اید؟

«مصطفی پورمحمدی» در پاسخ به سوالات مطرح شده گفت: اینترنت فیلترینگ و فضای مجازی اهمیتش برای همه شناخته شده است. فضای مجازی دنیای هزار رنگ فرصت‌ها و تهدیدهاست یعنی فرصت‌های عظیمی در کنار تهدیدها قرار دارد. باید اهمیت آن را درک کرد و تهدیدهای آن را ارزیابی کرد و روی فرصت‌های آن دست گذاشت چرا که زندگی بدون فضای مجازی ممکن نیست. ما یک کشور توانمند با ظرفیت علمی تخصصی هم در حوزه سخت‌افزار، و هم نرم‌افزار، هم تولید محتوا هستیم. ما باید برای حل نیازهای کشور باید یک پیام رسان ملی تولید کنیم.

 

«محمباقر قالیباف» نیز اظهار داشت: بر این باور هستم که فضای مجازی، فضای زندگی مردم را در همه ابعادش تحت تاثیر قرار داده است. بنده با موضوع فیلترینگ مخالف هستم چون خطرات و فساد بسیار زیادی را به دنبال خواهد داشت اینجا فرصتی است که نباید آن را از دست داد. حکمرانی در فضای مجازی یک ضرورت است در حال حاضر بخش بزرگ اقتصادی در فضای مجازی است که باید از آن استفاده کنیم. در آینده نزدیک سرعت اینترنت افزایش خواهد یافت.

 

«مسعود پزشکیان» هم تصریح کرد: ما فیلترینگ را راه انداخته‌ایم. خیلی از افرادی که از طریق فضای مجازی امرار معاش می‌کردند شغل خود را از دست داده‌اند و از طرفی هم یه عده‌ای از طریق فروش فیلترشکن کاسب شدند، چه کسی این فیلتر شکن را می‌فروشد و چه کسی نفع می‌برد؟ باید اینترنت را آزاد کرد چرا که میتوان علم و تکنولوژی را از آنجا یاد گرفت. من اگر به ریاست جمهوری برسم به قطع یقین جلوی این ممنوعیت‌ها خواهم ایستاد.

 

همچنین «سعید جلیلی» خاطرنشان کرد: امروز در سطح جهان نقش سکوهای فضای مجازی یک نقشه فزاینده در حکمرانی دارد. خیلی از قدرت‌ها و دولت‌ها درصدد بین‌المللی کردن سکوهای مجازی خود هستند. در بحث هوش مصنوعی نگرانی که غربی‌ها دارند این است که اگر کسانی بتوانند بر این فضا حاکم شوند از یک طرف اطلاعات معتبر را سرکوب کنند و از طرف دیگر اطلاعات غلط را اشاعه دهند. امروز نرم افزار نشان جای «ویز» را گرفت. ما امروز متخصصان و افراد صاحب نظر خوبی داریم در کشور که می‌توانند در این حوزه(فضای مجازی) موفق شوند، و می‌توانند باعث اشتغال زایی شوند.

 

در این مناظره «امیرحسین قاضی زاده هاشمی» گفت: یکی از بهترین مشاغل زنانه مشاغل اینترنتی است که هم می‌تواند به خانه داری برسد و هم کسب و کار خود را راه بیندازد. اما دولت هوشمند هم بدون اینترنت ممکن نیست اقتصاد دیجیتال بدون آن ممکن نیست محدودیت‌های جغرافیایی بدون اینترنت ممکن نیست. در دولت سیزدهم تلاش‌هایی صورت گرفت، پروژه فیبر نوری شروع شد که امیدواریم به خوبی به پایان برسد.

 

علیرضا زاکانی نیز با اشاره به اینکه تقویت ظرفیت‌ها و پیام‌رسان‌ها یک اصل است، افزود: در خارج از کشور باید متعهد به قوانین کشور باشند. موضوع صیانت و فیلترینگ در صحبت‌های دوستان خلط شده است. اینترنت و فضای مجازی در زندگی همه مردم وجود دارد.

زاکانی ادامه داد: بنده در سال 1381 برای 1250 مجموعه دانشگاهی سخنرانی داشتم گفتم که این موضوع یک موهبت است. زمینه ارتباط و تعامل را برقرار می‌کند آنها انقلاب را انحصار قرار می‌دهند و این بهترین فرصت است که پیام خود را برسانیم.

نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست‌ جمهوری اضافه کرد: ما در شهرداری تهران از هوش مصنوعی استفاده می‌کنیم، کدام از یک دوستان در مجموعه‌های خود از آن استفاده می‌کنند؟

117