این اقدام چند هفته پس از سفر«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان و پس با ولیعهد عربستان سعودی اتخاذ شد. این درحالی است که آلمان از سال 2018 در اعتراض به دخالت عربستان در جنگ یمن و سپس به خاطر قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار عربستانی، اعلام کرده بود که ریاض را تحریم تسلیحاتی کرده است.
در واقع اکنون آلمان در حالی صادرات سلاح به عربستان را از سر گرفته است که ائتلاف سعودی همچنان در جنگ با مردم قرار دارد و از تسلیحات غربی از جمله تسلیحات آلمانی برای سرکوب و کشتار دیگران استفاده می کند. براساس تازه ترین گزارش دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل، درگیری ها در یمن باعث آسیب رسیدن به غیرنظامیان، افزایش آوارگی و تعطیلی خدمات عمومی و در نهایت افزایش نیازهای بشردوستانه در این کشور شده است.
از سوی دیگر ابعاد قتل جمال خاشقچی همچنان مبهم است وعربستان هیچ مسئولیتی را در این زمینه نمی پذیرد. خاشقچی، روزنامه نگار منتقد سیاست های حکومت سعودی بود که در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید. به رغم ادعای غرب برای پیگیری این قتل و تنبیه قاتلان، عملا کشورهای غربی اقدامی در این جهت انجام نداده اند.
اکنون مقامات آلمان بدون توجه به همه شعارهایی که همواره مدعی آن بودند در صدد گسترش روابط تسلیحاتی با عربستان هستند.
«سویم داگدلن» نماینده حزب چپها و عضو کمیسیون سیاست خارجی بوندستاگ در این زمینه گفت: صادرات تسلیحاتی اخیر چهره واقعی سیاست خارجی به ظاهر مبتنی بر ارزشها را، برملا میکند و باعث می شود چهره بن سلمان که قاتل خاشقچی است، تطهیر شود و جنگ خشونت آمیز علیه غیرنظامیان در یمن و سرکوب معترضان در عربستان ادامه یابد.
این دوگانگی میان وعده ها و سیاست ها دولت کنونی آلمان در قبال رعایت حقوق بشر و حمایت تسلیحاتی از عربستان خشم بسیاری از شهروندان و مقامات سیاسی را برانگیخته است.
«جمیلا شفر» از سیاستمداران حزب سبز در این باره گفت: این یک نقض آشکار توافق ائتلافی است. آنها از دولت فدرال خواسته اند تا به اجرای کامل تحریم تسلیحاتی علیه عربستان سعودی بازگردد.
اگرچه فروش اسلحه از سوی کشورهای اروپایی به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس همواره جز سیاست های کشورهای غربی بوده است اما آنها معمولا به صورت نهان یا با توجیه هایی در راستای اقناع افکار عمومی، چنین مسیری را طی می کنند. در این راستا آلمان یکی از بزرگترین صادرکنندگان تسلیحات در جهان به شمار میرود که سال گذشته با صدور مجوز برای صادرات تسلیحاتی به ارزش 9 میلیارد و 360 میلیون یورو رکورد تازهای به جا گذاشت.
«سویم داگدلن» نماینده حزب چپها دراین زمینه می گوید: شولتس، فروشنده دوره گرد با استاندارد دوگانه فرسوده است که به معاملات انرژی با دیکتاتوری های حاشیه جنوبی خلیج فارس متکی است و تهدید می کند که راه را برای تحویل تسلیحات جدید هموار می کند.
اکنون وزیر خارجه آلمان با دفاع از این اقدام دولت، رسما مهر تاییدی بر پوشالی بودن شعارها و ادعاهای بشر دوستانه کشورهای اروپایی زده است. در واقع منافع آنها همواره در اولویت است و جان انسان ها در این زمینه کمترین ارزش را دارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112