ایران پرس: درپی ربوده شدن آرخان ایناندا از اعضای وابسته به گروه گولن موسوم به فتو متهم اصلی کودتای نافرجام ترکیه در قرقیزستان و بازگرداندن این فرد دوتابعیتی توسط سازمان اطلاعات ترکیه به آنکارا، تنش در روابط بیشکک و آنکارا بیش از پیش تشدید شده است.

درپی این اقدام دولت ترکیه ، وزارت امور خارجه قرقیزستان ضمن احضار "احمد دوغان" سفیر ترکیه مراتب اعتراض دولت بیشکک را اعلام و خواستار استرداد آرخان ایناندا شهروند قرقیزستان شده است. 

این اقدام دولت ترکیه ، واکنش منفی نمایندگان مجلس ملی قرقیزستان را نیز به همراه داشته است. دراین زمینه ، "دستان بکش اف" یک نماینده مجلس ملی قرقیزستان گفت: "این که نیروهای اطلاعاتی یک کشور بیگانه یعنی ترکیه به قرقیزستان بیایند و عملیاتی طراحی کنند و درجریان آن عملیات ، یکی از اتباع کشورمان را بربایند و به ترکیه منتقل کنند، باعث شرمندگی ما و سرویس اطلاعاتی قرقیزستان است".

با توجه به نفوذ گروه گولن در قرقیزستان ، بدون شک ، ربوده شدن "آرخان ایناندا" بر روابط قرقیزستان با ترکیه تاثیرات منفی زیادی برجای خواهد گذاشت. بویژه که در چهار سال گذشته مقام های آنکارا بویژه شخص رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه بارها خواستار استرداد اعضای جریان گولن و بستن مدارس و مراکز آموزشی وابسته به جریان فتو درقرقیزستان شده بودند، اما هربار با پاسخ منفی مقام های بیشکک مواجه شدند.

به هر حال ، برخی گمانه زنی ها حاکی از آن است که استرداد "آرخان ایناندا" رئیس مرکز "ثبات" قرقیزستان به ترکیه درپی یک توافق پنهانی میان مقام های آنکارا و بیشکک صورت گرفته است.

این شهروند ترک تبار مقیم بیشکک یک ماه پیش مفقود شد. چنین به نظر می رسد که آرخان ایناندا ابتدا توسط سرویس امنیت ملی قرقیزستان دستگیر و سپس به نیروهای امنیتی ترکیه تحویل داده شد.

در غیر این صورت، باید گفت: عملیات ربایش آرخان ایناندی درقرقیزستان توسط نیروهای امنیتی ترکیه ، ازضعف و ناتوانی نیروهای امنیتی و اطلاعاتی دولت بیشکک حکایت دارد.

در واقع ، نیروهای امنیتی ترکیه توانستند با انجام عملیاتی ، یکی از رهبران جریان گولن را در اراضی قرقیزستان ربوده و به ترکیه منتقل کنند. درهمین زمینه ، "رجب طیب اردوغان" ، رئیس جمهوری ترکیه روز دوشنبه گذشته درکنفرانس مطبوعاتی با اعلام خبر استرداد این شهروند دوتابعیتی ، اعلام کرد: آرخان ایناندا مقام ارشد جریان گولن درنتیجه عملیات موفقیت‌آمیز سرویس‌های ویژه ترکیه به آنکارا منتقل شده است.

اظهارات اخیر اردوغان نشان می دهد که نیروهای امنیتی ترکیه ، آرخان ایناندا را درقرقیزستان ربوده و به ترکیه منتقل کرده اند.

پس ازربایش آرخان ایناندا تردیدی باقی نمی ماند که مقام های ترکیه همچنان بر ایفای نقش برادر بزرگتر درمناسبات با جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز از جمله قرقیزستان اصرار دارند.

درحالی که رهبران جمهوری های ترک زبان آسیای مرکزی همواره از این بخش از تلاش های مقام های آنکارا ابراز تنفر و انزجار کرده اند. در زمینه نفوذ ترکیه در قرقیزستان کارشناسان بر این باورند که نگاه ترکیه به این کشور آسیای مرکزی به حدی جدی ودقیق بوده است که به نظر می رسد قرقیزستان به عنوان سکوی پرش ترکیه به سمت دیگر کشورهای آسیای مرکزی درنظر گرفته شده بود.

دراین ارتباط ، "قادر ملک‌اف" رئیس مرکز پژوهشی "دین ، حقوق و سیاست" در قرقیزستان و کارشناس مسائل مذهبی آسیای مرکزی با اشاره به حرص و طمع دولتمردان ترک برای نفوذ در جمهوری های آسیای مرکزی بویژه قرقیزستان ، معتقد است:

"ترکیه ازجمله کشورهایی است که همواره نفوذ خود را درمهم‌ترین عرصه‌های سیاسی ، اقتصادی ، نظامی و فرهنگی قرقیزستان پیگیری می کرده و پس ازسپری شدن نزدیک به سه دهه ازاستقلال قرقیزستان، به‌ صورت دقیق و هدفمند همکاری‌های خود را با دولتمردان بیشکک پیش برده و روابط میان دوکشور را به‌ سطحی رسانده است که مقام های بیشکک و آنکارا از آن ، به عنوان "روابط ویژه" یاد می کنند".

ناگفته نماند که اورهان ایناند شهروند قرقیزستان ، در روز 31 ماه می سال جاری میلادی ازخانه خود خارج شد ، اما دیگر به خانه بازنگشت. درچند سال گذشته ، نیروهای امنیتی ترکیه به ربودن و بازگرداندن بیش ازیکصد تن ازافرادی اقدام کرده اند که با جریان گولن درارتباط بودند و درخارج ازترکیه زندگی می کردند.

درحقیقت ، تجربه این بخش ازتحرکات ترکیه نشان می دهد که نیروهای امنیتی این کشور ازدوستی مقام های آنکارا - بیشکک درجهت منافع ملی ترکیه بهره برداری کرده اند. بدون شک ، همکاری های جمهوری های آسیای مرکزی با ترکیه در نشست های به اصطلاح ترک زبان ها نیز همین هدف را برای ترکیه پیش رو دارد. درحالی که طرف های مقابل اهدافی برای خود پیش بینی متصور نیستند. 

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

112

 بیشتر بخوانید:

درخواست احزاب ترک برای استرداد "فتح الله گولن" از آمریکا/ تحلیل

متهم کردن آمریکا به حمایت از گروه "گولن"/ تحلیل

صدور حکم بازداشت 64 نفر در ترکیه به اتهام عضویت در گروه "گولن"

بازداشت 115 نظامی ترکیه به اتهام عضویت در گروه "گولن"