در جریان این نشست بین المللی، "شوکت میرضیایف" Shaukat Mirzayev رییس جمهوری ازبکستان نیز طی سخنانی از نظامیان خارجی حاضر در افغانستان خواست، بدون قید و شرط از تلاش های دولت کابل برای نابودی گروه های تروریستی حمایت کنند.
در واقع ، آن چه که از اظهارات رئیس جمهوری ازبکستان مشخص است، نیروهای نظامی بیگانه در حال حاضر به جای خدمت به دولت کابل، در پی تحمیل خواسته های خود به دولت افغانستان هستند.
این در حالی است که، نظامیان خارجی حاضر در افغانستان، در عمل می بایست تابع دولت کابل باشند تا این کشور روی آرامش به خود ببیند.
بدیهی است که، برگزاری نشست های بین المللی با موضوع حفظ و تامین صلح و امنیت در منطقه در جمهوری های آسیای مرکزی بویژه ازبکستان از اهمیت زیادی برخوردار است. بویژه که ، موضوع ناامنی در افغانستان نگرانی های زیادی در سطح منطقه و جهان ایجاد کرده است. در این شرایط ، برگزاری نشست های منطقه ای و بین المللی درباره صلح در افغانستان، در یکی از پنج جمهوری آسیای مرکزی نظیر ازبکستان پیام مستقیمی به آن دسته از کشورهای سلطه گر و یا سیاستمداران جنگ طلب می دهد که ، نباید در تشدید ناامنی ها در افغانستان مشارکت داشته باشند. به عبارت دیگر، اگر افغانستان ناامن باشد و قدرت های جهانی مشکلات این کشور تشدید کنند، ناامنی ها از این کشور به دیگر مناطق جهان تسری خواهد یافت. ازبکستان با داشتن 137 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان، یکی از همسایههای این کشور در شمال است. در واقع ، با توجه به تاریخ مشترک و برخورداری از یک حکومت واحد در برهه ای از تاریخ ، باید گفت: تاثیرگذاری ازبکستان و افغانستان بر یکدیگر بسیار زیاد است. در این ارتباط، "عباس حسن زاده"Abbas Hasanzadeh کارشناس سیاسی - فرهنگی افغان گفته است:
"نشست هایی مانند نشست تاشکند در نفس خود مثبت است . ضمن آن که ، دست های خارجی که در ایجاد مشکلات در افغانستان نقش داشته اند ، در حل مشکلات افغانستان هم کشورهای خارجی می توانند نقش عمده ای داشته باشند".
طی چند سال گذشته ، تردد اتباع افغانستان و جمهوری های آسیای مرکزی به کشورهای یکدیگر ، امری چندان غیرمعمول نبوده است. به همین دلیل، اشاعه افراط گرایی از افغانستان به جمهوری های آسیای مرکزی بویژه ازبکستان به آسانی امکان پذیر بوده است. این افشاگری ها نشان می دهد که ، برخی از قدرت های سلطه گر به جای حل مشکلات مردم افغانستان، صرفا" در پی بروز ناامنی و تامین مالی افراط گرایان هستند . به همین دلیل ، تلاش به منظور ایجاد مانع جهت تامین مالی تروریست ها از سوی برخی از دولت های بیگانه و ممانعت برای تامین مالی تروریست ها از جمله اولویت های دولت های منطقه تلقی می شود . 113/112
نویسنده: محمد علی طالبی
بیشتر بخوانید:
تاکید سفیر ازبکستان در ایران بر گسترش مناسبات تهران - تاشکند
تاشکند میزبان نخستین اجلاس امنیتی ازبکستان و افغانستان / تحلیل