ایران پرس- رئیس جمهور ترکیه خطاب به مقامات عربستان گفت: چنانچه ریاض نمی تواند از 18 فرد متهم به قتل خاشقچی اعتراف بگیرد، این موضوع را به دولت آنکارا واگذار کند.

«رجب طیب اردوغان» همچنین تاکید کرد، چنانچه عربستان به رفع تردیدها درباره پرونده قتل «جمال خاشقجی» تمایل دارد ، باید بداند که کلید همکاری در دست 18 مظنونی است که در ریاض بازداشت هستند.

متعاقب اظهارات اردوغان، وزارت خارجه ترکیه نیز با استناد به ماده 81 و82 قانون جزایی این کشور شامل قتل عمد همراه با شکنجه و اذیت و آزار، از مقام های رژیم آل سعود خواست 18 مامور مرتبط با قتل «خاشقجی» را به دولت آنکارا تحویل دهد تا در ترکیه محاکمه شوند.

برغم تاکید رئیس جمهوری ترکیه در زمینه افشای حقایق پرونده «خاشقجی»، اردوغان در اظهارات اخیرش در روز 23 اکتبر، البته بسیار محتاطانه تلاش کرد از سران سعودی به عنوان عاملان قتل خاشقجی نامی نبرد.

وی همچنین ترجیح داد مسوولیت معرفی عامل یا عاملان قتل روزنامه نگار منتقد سعودی را به عهده نگیرد.

درعین حال، در هیچ یک از اظهارنظرهای خود ، اردوغان به نام "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان و مظنون به صدور دستور قتل روزنامه نگار عربستانی اشاره ای نکرده است. با وجود این، رئیس جمهور ترکیه بارها اعتراف کرده است که پرونده خاشقجی برایش اهمیت دارد.

برغم تمامی این فراز و نشیب ها، درخواست ترکیه از رژیم سعودی در زمینه استرداد 18 مظنون به قتل جمال خاشقجی به معنای مانع تراشی این رژیم در افشای حقیقت و محاکمه عادلانه مظنونین به قتل روزنامه نگار 59 ساله روزنامه واشنگتن پست است.

دراین زمینه، کارشناسان بر این باورند که طرح چنین درخواستی از سوی رئیس جمهوری ترکیه به این معناست که وی همچنان قصد دارد دستی در پرونده خاشقجی داشته باشد تا بتواند نقش استراتژیک این موضوع را برای حاکمیت آنکارا حفظ کند.

برغم تمامی تحلیل ها و موضعگیری های متنوع رسانه های منطقه و جهان، شکی نیست که  قتل «جمال خاشقجی»، رئیس جمهوری ترکیه را در مواجهه با دولت عربستان، در موضع قدرت قرار داده است.

در این ارتباط، «کوئنتن راوردی» گزارشگر روزنامه فرانسوی لیبراسیون در استانبول ، در مطلبی در تارنمای این روزنامه نوشت :

"پرونده خاشقجی به فرصتی بسیار خوب برای رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه تبدیل شده است".

درهمین زمینه، «ایلتر توران» کارشناس روابط بین الملل در دانشگاه "بیلگی" در استانبول نیز گفته است:

"به نظر می رسد رجب طیب اردوغان تصمیم گرفته است که برای همکاری با عربستان در این پرونده هیچ اقدامی انجام ندهد و این رویکرد ، روابط آنکارا - ریاض را بسیار پیچیده تر از قبل خواهد ساخت".

با توجه به تشدید اختلاف های ترکیه با عربستان طی دوسال گذشته، بسیاری از رسانه های منطقه و جهان پیگیری رئیس جمهوری ترکیه و دیگر مقامات این کشور برای مشخص شدن و محاکمه عاملان قتل روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان  در استانبول را به تلاش آنکارا جهت ضربه زدن به موقعیت واشنگتن و ریاض در خاورمیانه و جهان تلقی کرده اند.

نویسنده: طالبی

117/112

خدیجه چنگیز: آمریکا در بررسی پرونده قتل خاشقجی صادق نیست

 فعال الجزایری: تا زمان مجازات عاملان قتل «خاشقجی» به حج نمی روم

مصاحبه: تغییر موضع ترامپ درباره قتل خاشقجی تحت فشار افکار عمومی آمریکا

گزارش : سخنرانی اردوغان در خصوص قتل «خاشقجی»

ادعای بن سلمان درباره پیگیری پرونده قتل خاشقجی