«رجب طیب اردوغان» طی سخنانی در نشست مشورتی و ارزیابی حزب عدالت و توسعه در آنکارا، بدون نام بردن از کشوری، گفت: اقتصاد مانند سایر امور ترکیه همچنان پا برجا است و نه حملات سیاسی و نه فتنه های داخلی و خارجی، هیچکدام نمی تواند ترکیه را از اهدافش دور کند.
اظهارات رئیس جمهوری ترکیه درحالی است که وی یکسال پیش نیز در جمع اعضای حزب حاکم عدالت و توسعه گفته بود: «با حملهای مواجه هستیم که اقتصاد ترکیه را هدف گرفته و سقوط ارزش لیر، تلاش دشمن برای ترور اقتصادی ترکیه است.»
رئیس جمهوری ترکیه یکسال پیش نیز از تلاش دولت های سلطه گر بویژه آمریکا برای فروپاشی اقتصاد ترکیه خبر داده بود. روابط ترکیه و آمریکا که از زمان جنگ در سوریه به تیرگی گرائیده، در پی کودتای نافرجام ترکیه ماه ژوئیه سال 2016 میلادی دچار بحران جدیدی شده است.
در واقع، مشکلات جاری در مناسبات ترکیه و آمریکا شامل موارد متعددی است که از بیش از دوسال پیش بر مناسبات دو کشور سایه انداخته است.
در پی بروز این مشکلات، موضوعات دیگری نظیر خرید سلاح از روسیه و حمایت های جدی مالی و نظامی آمریکا از کردهای سوریه و عراق، بحران در روابط دو کشور را به میزان بی سابقه ای تشدید کرده است.
درهمین ارتباط، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا سال گذشته میلادی در توییتی تهدید کرده بود: «درصورت حمله ترکیه به کردهای سوریه که در کنار آمریکا با داعش میجنگند، اقتصاد این کشور را نابود خواهد کرد.»
واقعیت آن است که اقتصاد پاشنه آشیل ترکیه است و آمریکا و برخی از دولت های اروپایی ضمن آگاهی از این حقیقت، در پی ضربه زدن به اقتصاد ترکیه با هدف به زانو در آوردن دولت اردوغان هستند.
در سال گذشته میلادی، لیر واحد پول ملی ترکیه 40 درصد از ارزش واقعی خود را از دست داد.
طی سه ماه نخست سال جاری میلادی، روند کاهش ارزش پول ملی ترکیه اما با شیب کمتر همچنان ادامه داشت.
با توجه به اختلاف های جاری شکی نیست که آمریکا نفوذ زیادی در اقتصاد ترکیه دارد، تا حدود زیادی تهدیدهای خود را علیه ترکیه اجرایی کرده است.
از جمله این که به نظر می رسد، در روند کاهش ارزش پول ملی ترکیه، آمریکا نقش جدی دارد.
علاوه بر این، شکی نیست که آمریکا با تحریم های ایران به اقتصاد ترکیه آسیب وارد می کند و مشکلات داخلی این کشور را تشدید خواهد کرد.
در همین ارتباط، «علی بکیر» کارشناس سیاسی از موسسه کارنگی، اعمال تحریم های جدید آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را به زیان ترکیه خوانده و گفته است که با تحریم ایران هزینه واردات انرژی برای ترکیه افزایش خواهد یافت. این کارشناس سیاسی همچنین تصریح کرد:
«ترکیه به شدت به واردات انرژی وابسته است. ایران درحال حاضر 44 درصد از نفت و 17 درصد از گاز ترکیه را تامین می کند و جایگزین کردن ایران با سایر کشورها به دلیل هزینه های حمل و نقل، قیمت واردات انرژی را برای ترکیه افزایش خواهد داد.»
با توجه به دیدگاه های کارشناسان، باید گفت: همراهی ترکیه با آمریکا در تحریم های وضع شده علیه جمهوری اسلامی ایران، درعمل نوعی مشروعیت بخشی به تحریم ها و اقدامات یک جانبه آمریکا علیه ترکیه است.
135/118
نویسنده : محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید :
دفاع اردوغان از وضعیت اقتصادی ترکیه در برابر انتقادها