حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه روزچهارشنبه در گفت وگوی تلفنی با «پیتر سیارتو» وزیر امور خارجه مجارستان، درخصوص روابط دوجانبه، مذاکرات وین و بحران اوکراین تبادل نظر کرد .
وزیر امور خارجه کشورمان درباره بحران اوکراین تصریح کرد، جنگ و تحریم را مردود می دانیم.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ۲۱ فوریه با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت. پوتین سه روز پس از آن (24 فوریه) عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو- کییف به رویارویی نظامی منجر شد .
جمهوری اسلامی ایران از آغاز بحران اوکراین، موضع اصولی خود را در مورد لزوم حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بر اساس قوانین بین المللی اعلام کرده و از همه طرف ها خواسته است به مفاد منشور ملل متحد و حقوق بین الملل احترام بگذارند. ایران همچنین بر لزوم رعایت کامل حاکمیت و تمامیت ارضی همه کشورها و تضمین ایمنی و امنیت همه غیرنظامیان و زیرساخت های غیرنظامی، تاکید کرده است .
در همین راستا ، وزیر امور خارجه ایران، 14 مارس در گفتگوی تلفنی با "دمیتر کولبا " وزیر امور خارجه اوکراین، ضمن تبیین موضع جمهوری اسلامی مبنی بر مخالفت با جنگ و لزوم توجه به راهحل سیاسی، تاکید کرد، ایران از هر تلاش سیاسی برای حل و فصل بحران اوکراین حمایت میکند.
جمهوری اسلامی ایران همچنین ضمن مخالفت با جنگ ، ریشه اصلی بحران اوکراین را در تصمیمات و اقدامات سیاسی و نظامی آمریکا و بحران سازی های این کشور در جهان می داند.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی 1 مارس در سخنانی، «بحرانسازی» را از ویژگیهای اصلی شبکههای مافیای سیاسی، اقتصادی و اسلحهسازی آمریکا دانستند که از گسترش بحرانها تغذیه و ارتزاق میکنند؛ ایشان با اشاره به دخالت آمریکا در مسائل داخلی اوکراین، کمک آمریکا به ایجاد کودتای مخملی و رنگی و جابهجاکردن دولتها را نمونهای آشکار از سیاست بحرانسازی ایالات متحده آمریکا برشمردند.
اکنون دامنه تقابل غربی ها با روسیه درخصوص بحران اوکراین گسترش یافته و پس از اعمال تحریم های گسترده اقتصادی ، مالی و تجاری ضد روسیه ، کشورهای غربی جنگ دیپلماتیک علیه مسکو را نیز آغاز و بیش از 330 دیپلمات روس را اخراج کرده اند. این درحالی است که انتظار می رود کشورهای تحریم کننده روسیه نیز با تبعات اقتصادی ناشی از این تقابل مواجه شوند . " ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه هشدار داده است، تحریمهای غرب علیه روسیه کمبود غذا در مناطق فقیر دنیا را تشدید میکند، موج جدیدی از مهاجرتها را به راه میاندازد و قیمت مواد غذایی را افزایش خواهد داد.
بدیهی است، جمهوری اسلامی ایران ، شرایط انسانی در اوکراین و مناطق همجوار آن را نیز موجب نگرانی می داند و لذا اقدامات فوری به منظور انتقال امن و داوطلبانه همه پناهندگان غیرنظامی و آوارگان از مناطق آسیبدیده در اوکراین را خواستار شده است.
بر این اساس، مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد 24 مارس ضمن حمایت از مذاکرات طرفین برای حل و فصل بحران کنونی اوکراین ، بار دیگر درخواست ایران را برای توقف فوری درگیریها و همچنین آمادگی ایران برای همکاری و ارائه کمک های بشردوستانه به آسیب دیدگان از درگیری ها ،اعلام کرد.
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
112
بیشتر بخوانید:
امیرعبداللهیان: ایران تمرکز بر راه کار سیاسی در اوکراین را خواستار است
سازمان ملل: از آغاز جنگ اوکراین بیش از 1400 غیرنظامی کشته شدند
رویداد بوچا و اتهام زنی متقابل اوکراین و روسیه