«ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، پس از دیدار با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و اعلام موضع کاخ سفید درباره تحولات کنونی در اوکراین، ضمن ادعای اینکه ناتو نمیخواهد وارد رویارویی مستقیم با روسیه شود، گفت: "ائتلاف نظامی غرب مسئولیت حمایت از اوکراین را بر عهده دارد. بیشتر جنگها - و به احتمال زیاد این جنگ - در مرحلهای به میز مذاکره ختم میشود، اما میدانیم که آنچه در اطراف میز مذاکره اتفاق میافتد ارتباط نزدیکی با وضعیت میدانی، در میدان جنگ دارد."
تاکید بالاترین مقام ناتو درباره روند طولانی جنگ اوکراین و لزوم آمادگی غرب در این زمینه و نیز ضرورت دستیابی دولت کی یف به پیروزی های میدانی برای پر بودن دست آن در مذاکرات صلح آتی نشان دهنده رویکرد مشترک و مشابه ناتو و آمریکا به عنوان سردمدار غرب درباره جنگ اوکراین است.
در واقع غربی ها به ویژه آمریکا و اعضای اروپایی ناتو به این اجماع نظر رسیده اند که نباید به هیچ قیمتی اجازه پیروزی نظامی روسیه در این جنگ را بدهند.
«سلطانی» کارشناس روابط بین الملل می گوید: "آمریکا و غرب که طرفدار اوکراین هستند می خواهند جنگ را فرسایشی کنند که به ضرر روسیه تمام شود. به نظر برنامه اصلی، روسیه است. چون در باتلاقی که آمریکا و دوستانش برای روسیه ایجاد کرده اند گیر کرده است."
همین مساله توجیه گر کمک های نظامی بی سابقه غرب به دولت کی یف است. کما اینکه در تاریخ آمریکا سابقه نداشته که کنگره این کشور بودجه 40 میلیارد دلاری برای یک کشور یعنی اوکراین آن هم به صورت یک جا که 20 میلیارد دلار آن شامل کمکهای نظامی و تسلیحاتی باشد باشد تصویب کرده باشد.
این امر نشان دهنده اهمیت خاص جنگ اوکراین برای واشنگتن و به تبع آن برای ناتو است. هدف کلی غرب به زانو در آوردن روسیه از طریق اعمال گسترده ترین تحریم ها در طول تاریخ و واداشتن آن به عقب نشینی در مواضع خود در قبال اوکراین و نیز شکست نظامی مسکو در جنگ اوکراین است.
ناتو و آمریکا در سه دهه گذشته روند مستمر گسترش به سوی روسیه با هدف در برگیری و محاصره این کشور را دنبال کرده اند و اساسا یکی از دلایل عمده بروز جنگ اوکراین، اصرار دولت غرب گرای کی یف برای عضویت در ناتو بوده است.
در حالی که روسیه بارها این امر را به منزله تهدیدی جدی علیه امنیت ملی خود اعلام کرده و حتی در دسامبر 2021 با ارائه پیشنهاداتی به ناتو و آمریکا خواهان توقف این روند و نیز بازگشت نیروهای ناتو به مرزهای سال 1997 یعنی قبل از عضویت کشورهای اروپای شرقی و مرکزی در این سازمان نظامی شده بود.
این در واقع آخرین اولتیماتوم مسکو به غرب بود وبا اعتنایی و حتی موضع تهاجمی ناتو و آمریکا، زمینه برای حمله روسیه به اوکراین برای جلوگیری از تحقق سناریوهای مد نظر غرب در 24 فوریه 2022 فراهم شد.
اکنون واشنگتن نه فقط همان پافشاری قبلی را برای عضویت اوکراین در ناتو دارد بلکه جو بایدن در دیدار با استولتنبرگ حمایت خود را از تلاش های وی برای تسهیل روند عضویت فنلاند و سوئد برای پیوستن به این ائتلاف اعلام کرد.
هدف آمریکا از این این امر تکمیل محاصره روسیه در مرزهای غربی و شمالی آن درقاره اروپا است. این در حالی است که واشنگتن همواره تلاش کرده تا در یک جنگ روانی و تبلیغاتی همواره مسکو را مقصر وضعیت وخیم امنیتی کنونی در اروپای شرقی و بروز یک جنگ بزرگ کلاسیک در این منطقه قلمداد نماید که از زمان جنگ جهانی دوم در اروپا بی سابقه بوده است.
دربیانیه کاخ سفید با اشاره به دیدار بایدن و استولتنبرگ آمده است: این مقامات در مورد پیامدهای جنگ روسیه علیه اوکراین برای امنیت ترانس آتلانتیک و اهمیت تقویت بازدارندگی و توانایی دفاعی ناتو بحث کردند.
در واقع غربی ها مدعی اند که روسیه امنیت دوسوی اقیانوس اطلس را مورد تهدید قرار داده بدون اینکه درباره نقش مخرب خود در این زمینه حتی اشاره ای کوچک نمایند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117