در این راستا "سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه گفت: ایران در شرایط فشار و باج گیری ایجاد شده از سوی آمریکا، راه دیگری جز کاهش تدریجی تعهدات برجامی خود ندارد.
ریابکوف با اشاره به اینکه آمریکا با خروج غیرقانونی از برجام، نه تنها خود مرتکب تخلفی شدید و آشکار شده است، بلکه دیگر کشورها را وادار کرده تا قطعنامه شورای امنیت را زیر پا بگذارند، افزود: ایران پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام همچنان به تعهدات خود پایبند بوده است، اما اروپا با بی مسئولیتی، به هیچکدام از تعهدات خود عمل نکرده است.
روسیه به عنوان یکی از امضا کنندگان برجام همواره از سیاست ایران در کاهش تعهدات برجامی خود حمایت کرده و آن را حاصل کارشکنی آمریکا در خروج از این توافق و عدم انجام تعهدات فرانسه، آلمان و بریتانیا در اجرایی کردن تعهدات برجامی خود دانسته است.
"میخائیل اولیانوف" نماینده دائمی روسیه در سازمان های بین المللی مستقر در وین در این زمینه گفت: مسکو به عنوان یکی از طرفین توافق هسته ای از چنین وضعیتی خشنود نیست زیرا برجام توافق بسیار مهم و بینظیری است که برای رسیدن به آن بیش از 10 سال تلاش شده است.
ایران چهارمین گام کاهش تعهدات برجامی خود را 6 نوامبر(15 آبان) و در حالی آغاز کرد که 3 کشور اروپایی امضا کننده برجام به رغم شعارهای ایستادگی در برابر تهدیدها و تحریم های واشنگتن علیه ایران، عملا اقدامی انجام نداده و تعهدات برجامی خود را اجرا نکردند.
این در حالی است که بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
اگرچه ایران بر ادامه کاهش تعهدات برجامی خود تاکید کرده است، اما متعهد شده در صورتی که شرکای برجام، گامهای لازم را برای ایفای تعهدات خود بردارند، تهران نیز اقدامات خود را متوقف می کند. با این حال کشورهای اروپایی با موضعگیری های مختلف منتقد اقدامات کنونی ایران هستند.
در این راستا فرانسه موضع تهدید را در پیش گرفته است و ایران را به استفاده از «مکانیسم ماشه» و بازگشت تحریمهای هستهای تهدید کرده است. اما مقامات آلمان اعلام کرده اند موافق اجرای سیاست فشار حداکثری به ایران نیستند. چنانکه سخنگوی وزارت خارجه آلمان اعلام کرده است که برلین به تلاش های خود در زمینه حفظ برجام ادامه خواهد داد.
"فدریکا موگرینی"، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: این اتحادیه همچنان به ارزش دیپلماتیک و امنیتی برجام باور دارد و تلاش میکند تا وحدت میان طرفهای این توافق را حفظ کند.
برجام برای اروپا اهمیت حیاتی دارد. این توافق علاوه بر آنکه نقش مهمی در تامین امنیت منطقه ای و بین المللی دارد در واقع تلاش برای مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا از سوی اروپا تلقی می شود، از این رو مقامات اروپا همواره بر حفظ برجام تاکید داشته اند. با این حال وابستگی گسترده اروپا به آمریکا سبب شده کشورهای اروپایی موفق به انجام تعهدات برجامی خود از جمله راه اندازی سازو کار ویژه تعامل مالی و تجاری با ایران موسوم به اینستکس، نشوند.
به نظر می رسد برجام در معرض خطرجدی است؛ ایران گام چهارم کاهش تعهدات هسته ای خود را عملی کرده است و در صورتی که دیگر طرف های برجام در راستای انجام تعهدات خود گام برندارند و فقط سیاست ارعاب و تهدید را در پیش بگیرند عملا چیزی از برجام باقی نخواهد ماند. با توجه به اینکه اقدامات واکنشی ایران پس از ماه ها صبردر برابر خلف وعده اروپایی ها صورت گرفته، لذا روسیه و چین به عنوان اعضای طیف شرقی گروه1+4 حق را به ایران می دهند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
138/118
بیشتربخوانید:
ریابکوف: ایران در شرایط کنونی چارهای جز کاستن از تعهدات برجامیاش ندارد