رئیس جمهوری روسیه ضمن تاکید بر گسترش روابط عمیق تر با کشورهای آفریقایی گفت: روسیه در چند ماه آینده غلات رایگان به شش کشور آفریقایی ارسال می کند.

« ولادیمیر پوتین» در جلسه عمومی دومین اجلاس سران این کشور و آفریقا در شهر سن پترزبورگ روسیه اعلام کرد: "این کشور در سه تا چهار ماه آینده، 25 تا 50 هزار تن غلات را به صورت رایگان به کشورهای بورکینافاسو، زیمباوه، مالی، سومالی، جمهوری آفریقای مرکزی و اریتره تحویل می دهد."

پوتین تاکید کرد: "همچنین روابط روسیه با کشورهای آفریقایی در زمینه های کشاورزی، انرژی، علوم و آموزش افزایش خواهد یافت."

این دومین نشست رسمی روسیه با کشورهای آفریقا محسوب می شود.

نخستین اجلاس در این چارچوب، سال 2019 میلادی به میزبانی شهر سوچی در روسیه برگزار شد؛ رویدادی که از نگاه برخی تحلیلگران به عنوان نقطه عطفی برای بازگشت روس‌ها به آفریقا قلمداد شد.

نشست کنونی روسیه و سران کشورهای آفریقایی درحالی برگزار شد که کشورهای غربی تلاش کردند تا مقامات آفریقا را از شرکت دراین نشست بازدارند، اما به رغم همه تلاش ها، مسکو اعلام کرد: 49 کشور از مجموع 54 کشور آفریقایی در اجلاس سن پترزبورگ شرکت کرده‌اند و از این تعداد روسای حکومت و یا روسای دولت 17 کشور در این نشست حضور داشتند.

تامین غلات مورد نیاز کشورهای آفریقایی، راه های گسترش روابط و همکاری های اقتصادی و سیاسی و تامین امنیت از محورهای مهم این نشست بود.

با ادامه جنگ روسیه و اوکراین، موضوع تامین غلات و کودهای شیمیایی به یکی از دغدغه های کشورهای آفریقایی تبدیل شده است؛ موضوعی که کشورهای غربی تلاش کرده به آن دامن بزنند و روسیه را مقصر افزایش  فقر و بحران امنیت غذایی در آفریقا  معرفی کنند.

این درحالی است که مقامات روسیه طی ماه های اخیر در قالب توافقنامه غلات تلاش کردند تا آذوقه مورد نیاز این کشورها را تامین کند، اما بد عهدی کشورهای غربی سبب شد تا نه تنها غلات مورد نیاز کشورهای آفریقایی به دستشان نرسد بلکه روسیه قرارداد تامین غلات را به صورت رسمی لغو کرد.

مقامات مسکو بارها تاکید کردند که کشورهای اروپایی از این قرارداد سواستفاده کرده و این غلات به دست کشورهای ثروتمند رسیده است.

رئیس‌جمهور روسیه در این زمینه گفت: "هیچ یک از بندهای توافق غلات در زمینه صادرات کودهای شیمیایی و غلات روسیه به بازارهای جهانی محقق نشده و فروش دوباره غلات صادراتی اوکراین، باعث تقویت آمریکا و اروپا شده است."

اکنون مسکو رسما تامین غلات مورد نیاز برخی کشورهای آفریقایی را به صورت مستقیم و بدون واسطه وعده داده است.

پوتین گفت: "کشورهای غربی از یک طرف مانع عرضه غلات و کودهای شیمیایی ما می‌شوند و از سوی دیگر ریاکارانه ما را به خاطر وضعیت بحرانی کنونی در بازار جهانی غذا سرزنش می‌کنند."

موضوع امنیت و افزایش همکاری ها یکی دیگر از محورهای نشست روسیه و آفریقا بود.

روسیه افزایش همکاری ها و مبادلات  اقصادی با کشورهای آفریقایی و استفاده از ارزهای دیگر به جای دلار در معاملات را نیز وعده داده است.

این نشست در حالی برگزار شد که کشورهای غربی مدتهاست تلاش می کنند تا روسیه را در صحنه بین المللی منزوی کنند. آنها به ویژه فشارها را بر برخی از کشورهای آفریقایی برای حمایت از سیاست های اروپا در حمایت از اوکراین درجنگ روسیه افزایش داده و خواهان قطع روابط این کشورها با روسیه شده بودند.

«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اعلام کرده است که کشورهای غربی فشار بی سابقه ای بر کشورهای آفریقایی برای جلوگیری از نشست آتی روسیه و آفریقا در سن پترزبورگ اعمال کرده اند.

با اینحال کشورهای آفریقایی همواره اعلام کرده اند که روابط خود را حفظ کرده و وارد این سیاست ها نخواهند شد.

در واقع کشورهای آفریقایی به ویژه طی سال های اخیر تلاش کرده اند تا نقش فعال تری را درعرصه بین المللی و در راستای  تعامل با کشورهای مختلف انجام دهند چنانکه برخی معتقدند کشورهای آفریقا یکی از بازیگران مهم عرصه سیاست بین الملل در آینده خواهند بود.

«آندری بیستریتسکی» رئیس شورای بنیاد بین المللی مباحثه ای والدای در این زمینه گفت:‌ آفریقا می تواند مهد نظم نوین جهانی شود، و این مهم است؛ در سال های اخیر، آفریقا به سرعت شروع به ایفای نقش مهمی در صحنه جهانی کرده است.

نشست کنونی را نیز می توان در راستای افزایش همکاری های آینده میان روسیه و آفریقا دانست.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117