ایران پرس- تداوم بحران سیاسی ونزوئلا و ناکامی های مخالفان برای براندازی نیکلاس مادورو رئیس جمهور چپگرای ونزوئلا باعث شده تا خوان گوایدو سرکرده مخالفان، پیشنهاد میانجی گری نروژ و انجام گفت و گو بین نمایندگان دولت و مخالفان را بپذیرد.

بعد از برگزاری دو دور گفت و گو در اسلو پایتخت نروژ در ماههای اخیر، از روز یکشنبه 7 ژوئیه نمایندگان دولت ونزوئلا و نمایندگانی از مخالفان این کشور در "باربادوس" واقع در دریای کارائیب با میانجیگری دولت نروژ مذاکرات خود را آغاز کرده‌اند.

"نیکلاس مادورو" رئیس جمهور ونزوئلا دوشنبه شب  8 ژوئیه در واکنش به این مذاکرات گفت، در دور جدید مذاکرات میان دولت و مخالفان ممکن است به برخی توافقات دست یابد. وی تاکید کرد که گزارش‌های هیات اعزامی از جانب دولت باعث امیدواری  او شده است.

به گفته مادورو : «ما 6 موضوع اصلی در دستور کار داریم.من اطمینان دارم که اگر ما مطابق این دستور کار به مذاکرات ادامه دهیم و اگر مداخله‌ای از سوی آمریکا نباشد، قادر خواهیم بود به برخی توافقات برای منافع مردم ونزوئلا دست یابیم.»

در مه 2019 نیز  هیات‌های  دولت و مخالفان دو دور مذاکره غیرمستقیم در اسلو پایتخت نروژ برگزار کردند که به نتیجه مشخصی دست نیافته بود. روز یکشنبه یک نماینده "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان ونزوئلا اعلام کرد که در مذاکراتی که به میانجیگری نروژ برگزار می‌شود حضور خواهند یافت. 

دفتر گوایدو در بیانیه‌ای در این زمینه اعلام کرد: مردم ونزوئلا، متحدان ما و جهان خواستار یک فرایند انتخاباتی هستند که باعث عبور از بحران شود و آینده‌ای سازنده رقم بزند. 

بدین ترتیب گوایدو که پیش‌تر مدعی شده بود با دولت  مادورو، مذاکره نخواهد کرد  در نهایت به از سرگیری گفت و گو‌های سیاسی با دولت ونزوئلا تن  در داد.

این در حالی است که از زمان مطرح شدن مذاکرات بین دولت و مخالفان، دولت ترامپ رویکردی منفی در این باره اتخاذ کرده وبه تعیین تکلیف نتیجه این مذاکرات پرداخته است.

آمریکا تلاش می کند تا این مذاکرات را به شکست بکشاند. در اواخر مه 2019 سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه ای تاکید کرد : ما معتقدیم تنها درباره یک موضوع با نیکلاس مادورو باید مذاکره کرد و آن شروط کناره گیری اش است.

گوایدو در 23 ژانویه 2019 با حمایت همه جانبه آمریکا، مشروعیت قانونی مادورو را زیر سوال برد و خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند.این اقدام گوایدو باعث شعله ور شدن بحران سیاسی در ونزوئلا شد. در مقابل، مادورو به عنوان رئیس‌ جمهور قانونی ونزوئلا، گوایدو را عروسک خیمه‌شب‌بازی آمریکا می‌داند.

مردم ونزوئلا در سال 2018 در انتخاباتی دموکراتیک به نیکلاس مادورو رای دادند و بدین ترتیب وی بار دیگر به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا برگزیده شد.   

آمریکا طی ماههای اخیر در حمایت از گوایدو، فشارهای سیاسی و اقتصادی زیادی را به مادورو وارد کرده است تا وی را وادار به کناره‌گیری از قدرت به نفع گوایدو کند.

با این همه تلاش های واشنگتن با شکست آشکار همراه بوده است. در عین حال آمریکا فشارهای همه جانبه علیه ونزوئلا را تشدید کرده و به اعمال تحریم های مختلف علیه کاراکاس مبادرت کرده است. با این حال تلاش های واشنگتن نتیجه عکس داده است.

مردم ونزوئلا به رغم جنگ روانی و تبلیغاتی و تحریم های اقتصادی آمریکا، بیش از هر زمان دیگر هوادار مادورو هستند و در مقابل از مشروعیت مردمی گوایدو به عنوان عامل و دست نشانده آمریکا روز به روز کاسته می شود.

شاید به همین دلیل باشد که گوایدو که قبلا مخالف سرسخت مذاکره با دولت ونزوئلا بود اکنون حاضر  به گفت و گو  شده است.

135/118

نویسنده : سيدرضا ميرطاهر

بیشتر بخوانید : 

تعهد مادورو برای گفت وگو با مخالفان دولت ونزوئلا

لغو سخنرانی خوان گوایدو در پی اعتراضات مردمی در ونزوئلا

شکست مجدد کودتا و ناکامی مخالفان در ونزوئلا /تحلیل