فعالان جامعه مدنی تهدید کردند، اگر این درخواست قانونی و حقوقی میلیون ها نفر از مسلمانان نیجریه، ظرف هفت روز از سوی دولت و نهادهای امنیتی این کشور پیگیری و اجرا نشود، تظاهرات سراسری در همه مناطق نیجریه شدت خواهد گرفت.
در ماه های اخیر شمار زیادی از مسلمانان در اعتراض به ممنوعیت تجمع آنان، در ایالت های شمالی بویژه کادونا Kaduna در مقابل مراکز دولتی نیجریه، تظاهرات مسالمت آمیز برگزار کردند.
نیروهای امنیتی هفته گذشته، اقدام به تخریب مراکز علوم دینی، مساجد و مدارس متعلق به جنبش اسلامی نیجریه در ایالت کادونا کردند که با اعتراض وسیع مسلمانان این کشور مواجه شدند.
نیروهای امنیتی همزمان با مراسم مذهبی اربعین (چهلمین روز سالگرد شهادت امام حسین) به تجمع مسلمانان یورش بردند که در این یورش، دستکم یک صد نفر از مسلمانان نیجریه به شهادت رسیدند.
یعقوب برادر شیخ زکزاکی معتقد است، تهاجم نیروهای ارتش به نهادهای وابسته به مسلمانان در ایالت کادونا، توطئه ای به منظور نابودی آثار جنبش اسلامی نیجریه است.
از این دیدگاه، برخی عناصر مزدور در ارتش از محبوبیت گسترده جنبش اسلامی نیجریه در نزد افکار عمومی نیجریه و به طور کلی در قاره آفریقا نگران هستند. دشمنان گسترش دین مقدس اسلام بیم دارند، فعالیت جنبش اسلامی نیجریه در پرجمعیت ترین کشور قاره آفریقا، به افزایش پیروان اسلام منجر شود.
شواهدی نشان می دهد، برخی دولتمردان نیجریه ای که افکار وگرایش های همسو با کشورهای غربی همچون امریکا دارند، مصمم هستند حافظ منافع غیر قانونی واشنگتن و همپیمانان آن در آفریقا باشند. همپیمانان امریکا، همچون عربستان و رژیم صهیونیستی، توقع دارند، واشنگتن با اعمال نفوذ بر متحدین آفریقایی مانند نیجریه بتواند، زمینه مناسبی برای کسب موقعیت سیاسی رژیم های حاکم بر ریاض و تل آویو در کشورهای آفریقایی فراهم کند.
اکنون، حدود یک سال از دستگیری و زندانی شدن شیخ ابراهیم زکزاکی می گذرد، گروه های جامعه مدنی نیجریه با مسلمانان این کشور همصدا شده اند و خواهان ازادی فوری رهبر جنبش اسلامی نیجریه شده اند. در دسامبر سال 2015 زمانی که سربازان ارتش به دفتر جنبش اسلامی نیجریه در شهر زاریا مرکز ایالت کادونا حمله کردند و صدها نفر از هواداران شیخ ابراهیم زکزاکی را شهید کردند، سازمان عفو بین الملل با همکاری دولت ایالتی کادونا گزارش 193 صفحه ای از حمله خشونت بار ارتش تهیه کردند.
در این گزارش از قتل عام 347 نفر از مسلمانان و دفن آنان در گورجمعی پرده برداشته شد و جهانیان به عمق این جنایت پی بردند.
جامعه مسلمانان نیجریه که حدود 50 درصد جمعیت 180 میلیونی این کشور را تشکیل می دهند، انتظار دارند از حقوق اجتماعی برخوردار باشند. این مطالبه با توجه به وضعیت اندوهبار مسلمانان نیجریه در دوران حکومت های دیکتاتوری تک حزبی یا حاکمیت نظامیان در سال های دهه 1980 و 1990 چندان غیر منطقی به نظر نمی رسد.
اکنون نهادهای هوادار حقوق بشر نیز از دولت نیجریه درخواست دارند، شیخ ابراهیم زکزاکی را که در یورش سال گذشته متحمل آسیب های جدی جسمانی شده است هر چه زودتر از زندان ازاد کند.