وی افزود: پاکستان و چین از استقرار صلح پایدار در افغانستان حمایت می کنند. وزیر خارجه پاکستان همچنین تصریح کرد، شروع مذاکرات بین الافغانی می تواند طلیعه برقراری ثبات در افغانستان و خاتمه جنگ باشد.
سخنان شاه محمود قریشی درباره موضع مشترک پاکستان و چین درباره تحولات افغانستان ازجمله برقراری صلح و حمایت از گفتگوهای بین الافعانی بیش از آنکه توصیفی از راهبرد یکسان پکن و اسلام آباد در قبال مسائل افغانستان باشد، دارای پیام سیاسی برای آمریکاست که در ماههای اخیر بر خلاف نظر دولت کابل باردیگر گفتگوهای دوجانبه با طالبان را در دستور کار قرارداده است که تاکنون پنج دور مذاکره بی نتیجه را در همین چارچوب در قطر پشت سرگذاشته است.
مذاکرات دو جانبه بین طالبان و آمریکا نه تنها موجب اعتراض دولت افغانستان شده است بلکه برخی کشورها از جمله پاکستان، چین و روسیه را نگران کرده است.
به همین دلیل است که هفته گذشته ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان خواستار انتشار جزییات مذاکرات آمریکا و طالبان شد.
وی تصریح کرد، توافقات آمریکا و طالبان نباید برخلاف منافع کشورهای منطقه باشد.
نکته ای که کابلوف به آن اشاره کرده است، دقیقا مسئله ای است که دولت افغانستان و با نگرانی های کمتری پاکستان، روسیه و چین آن را تهدیدی برای منافع خود می دانند.
پاکستان که از زمان روی کارآمدن دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا با فشارهای بیشتری در مقایسه با دوره دولت های قبلی این کشور روبرو شده است تلاش می کند در مخالفت با رویکرد انتقاد برانگیز کاخ سفید در قبال گفتگوهای دوجانبه با طالبان اجماعی با حضور چین و روسیه ایجاد کند که فشارها برواشنگتن برای انتشار جزییات توافق با طالبان را بتواند تقویت کند.
چین نیز که در سال های اخیر نقش فعالی در افغانستان دارد از یکه تازی آمریکا در روند تحولات افغانستان نگران است، علاوه برمسئله تداوم حضور نظامیان خارجی در این کشور از رهبری مذاکرات صلح با طالبان از سوی کاخ سفید و آینده مبهم این گروه در سپهر سیاسی و امنیتی افغانستان نگرانی جدی دارد.
درچنین شرایطی دولت پاکستان امید دارد به رغم همکاری گسترده با چین و پس از آن با روسیه بتواند درخصوص مسئله صلح در افغانستان عامل دیگری بر پیوندهای راهبردی با پکن و مسکو بیافزاید که البته چین و روسیه نیز به دلیل پتانسیل اسلام آباد برای برهم زدن بخشی از برنامه مورد انتظار کاخ سفید در مسائل افغانستان از حضور در چنین اجماعی استقبال می کنند.
135/118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید :
درخواست چین از پاکستان / تحلیل
همکاری پاکستان و چین در مسیر مبارزه با تروریسم/ تحلیل