در این راستا مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه 7 آوریل ضمن تکرار ادعاهای قبلی واشنگتن، خواستار تغییر رفتار ایران شد و گفت که تحریمها علیه این کشور ادامه خواهد یافت. پمپئو گفت: «ایران تحت تحریم ها باقی خواهد ماند و تهران باید رفتار خود را تغییر دهد و ملت ایران باید اهمیت این موضوع را درک کند که در راستای تغییر نظام خود گام بردارد.»
وزیر خارجه آمریکا مدعی شد که واشنگتن به تلاشهای خود برای جلوگیری از پیشبرد پروژههای هستهای ایران ادامه خواهد داد.
این برای نخستین بار پس از همه گیری کرونا است که واشنگتن ضمن رد درخواست های گسترده داخلی و بین المللی برای کاهش و یا رفع تحریم ها علیه تهران، آشکارا خواهان تغییر نظام ایران شده است.
وزیر خارجه آمریکا در اظهارات خود نخست خواهان تغییر رفتار ایران شده ولی در ادامه نیت و خواست باطنی دولت ترامپ یعنی تغییر نظام ایران آن هم توسط مردم آن را مطرح می کند.
دولت ترامپ در اقدامی کاملا بر خلاف موازین و قوانین بین المللی ، با مداخله آشکار در امور داخلی ایران خواهان سرنگونی جمهوری اسلامی شده است. دونالد ترامپ رییس جمهوری جنجالی آمریکا چه در دوره مبارزات انتخاباتی و چه پس از ورود به کاخ سفید در ژانویه 2017، رویکرد تضعیف و براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران را در پیش گرفته است.
در این راستا ترامپ بارها به تشویق ناآرامی در ایران پرداخته است. به زعم وی این امر می تواند به سرنگونی جمهوری اسلامی ایران منجرشود. ترامپ اواخر ژانویه 2020در اظهاراتی تکراری در حمایت از کسانی که در اغتشاشات نوامبر 2019 در ایران شرکت داشتند گفت این ایرانی ها صدای خود را به گوش جهان رساندند و ما در کنار آنها ایستاده ایم.
ترامپ در حالی این ادعا را مطرح کرد که دولت وی در چارچوب سیاست فشار حداکثری برای تن دادن تهران به خواسته های آن، اعمال بی سابقه ترین تحریم ها در طول تاریخ را علیه ملت ایران مد نظر قرار داده و هر از چند گاهی تحریم های جدیدی را به فهرست تحریمی طولانی خود اضافه می کند.
دولت ترامپ قبلا ادعا می کرد که ملاحظات حقوق بشری را در بحث تحریم ها علیه ایران رعایت می کند، اما در عمل هیچ اعتنایی به ملاحظات حقوق بشری نکرده است. بی نتیجه بودن تحریم های غیرانسانی واشنگتن برای وادار کردن تهران به قبول خواسته های غیرقانونی و زیاده طلبانه آن، باعث شده تا ترامپ هر گونه تعارف و پرده پوشی در رابطه با ایران را کنار گذاشته و دستور تروریسم اقتصادی وتشدید اقدامات ضد بشری علیه مردم ایران را صادر کند که از جمله آنها ایجاد موانع متعدد برای خرید دارو و اقلام اساسی توسط ایران از دیگر کشورها است.
این مساله در بحبوحه همه گیری کرونا، چالش های بزرگی را برای نظام بهداشت و درمان ایران ایجاد کرده است. محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در توییتی در ابتدای سال جدید ایرانی نوشت: "دولت ایالات متحده، شادمانه از کشتن شهروندان ایرانی در نوروز و شروع سال نو ما، احساس غرور میکند. کاخ سفید سیاست فشار حداکثری خود را به سطح بی سابقه ای از ضدیت با انسانیت و حیات انسانها رسانده است.
این در حالی است که درخواست ها برای کاهش و لغو تحریم ها علیه ایران روز به روز بیشتر می شود و حتی شرکای اروپایی واشنگتن نیز این خواسته را مطرح کرده اند. جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه بار دیگر بر ضرورت رفع تحریمها علیه ایران در بحبوحه همهگیری ویروس کرونا تاکید کرد.
با این حال واشنگتن با بی شرمی تمام در مقابل این درخواست های انسان دوستانه مقاومت می کند. در این چارچوب، وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای، کارزار لغو تحریم های ایران را جعلی نامید و گفت تحریم ها علیه ایران لغو نمی شود.
در حالی که به گفته "جمال زهران" استاد روابط بین الملل: تداوم تحریم های آمریکا علیه ایران در شرایط شیوع ویروس کرونا در این کشور جنایت علیه بشریت به حساب می آید و در حالی که جهان از ملت ایران برای این شرایط عذر خواهی می کند، رییس جمهوری آمریکا مستحق محاکمه در دیوان بین المللی کیفری است.117/118
نویسنده: سید رضا میرطاهر