ایران پرس- پس از حملات  پهپادی اخیر به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو در شرق عربستان توسط مقاومت یمن‌، آمریکا و متحدان اروپایی‌اش انگشت اتهام را متوجه ایران کرده و تلاش کردند تابه این بهانه تهران را متهم به بی ثبات سازی منطقه کنند؛ با این حال پروژه اتهام زنی غربی‌ها علیه ایران  با ناکامی مواجه شده است.

در این راستا، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌ جمهوری روسیه روزچهارشنبه با رد ادعای آمریکایی‌ها و برخی کشورهای غربی و عربی درباره دست داشتن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، گفت: هیچ مدرکی در این باره وجود ندارد.

پوتین با اشاره به دیدار و گفت‌وگوهای روز سه شنبه خود با «حسن روحانی» رئیس‌جمهوری ایران در حاشیه اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ارمنستان تاکید کرد: مدرکی برای مقصر دانستن ایران در حمله به پالایشگاه و میدان نفتی شرکت سعودی آرامکودر دست نیست.

وی با محکوم دانستن چنین حملاتی، فارغ از اینکه چه کسی آن را انجام داده باشد، توضیح داد: "روحانی دیروز به من اطمینان داد که ایران هیچ نقشی در این حمله نداشته است. آمریکا اما بدون ارائه هیچ مدرکی، ایران به دست داشتن در حمله به عربستان سعودی متهم می‌کند."

 پوتین با بیان اینکه روسیه با مقصر دانستن ایران در حمله به سعودی‌ها مخالف است زیرا هیچ مدرکی در این باره وجود ندارد، تاکید کرد: هر کسی که این حمله را انجام داد، به هدف خود [در افزایش قیمت نفت] نرسید زیرا این نوسانات کوتاه مدت بود.

رئیس‌جمهور روسیه در عین حال با انتقاد از تحریم‌های آمریکا علیه ایران، تصریح کرد:‌ ایران پتانسیل شگرفی دارد و یک بازیگر بسیار بزرگ در بازار جهانی انرژی است.

موضع پوتین در این زمینه نشان می دهد که روسیه به عنوان یک قدرت بین المللی کاملا به طرح‌های واشنگتن درباره منطقه غرب آسیا به ویژه حوزه خلیج فارس آشنا بوده و می داند که هدف آمریکا از ایجاد جنگ روانی و تبلیغاتی علیه ایران صرفا گسترش ایران هراسی در منطقه، یافتن بهانه برای افزایش حضورنظامی و فروش هرچه بیشتر تسلیحات است.

روسها معتقدند که حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در خلیج فارس موجب افزایش تنش‌ها در این حوزه ژئواستراتژیک شده است. حملات پهپادی مقاومت یمن در روز شنبه 14 سپتامبر به عمق بیش از 1200 کیلومتری عربستان سعودی که طی آن پالایشگاه «بقیق» و حوزه نفتی «خریص» شرکت آرامکو در شرق عربستان هدف قرار گرفتند و در پی آن روند تولید و صادرات نفت سعودی‌ها با اختلال مواجه شد‌، رژیم سعودی و حامیان آمریکایی آن را در شوک فرو برد و آنها برای توجیه ناتوانی خود در مقابله با این حملات پهپادی مدعی نقش ایران در این واقعه شدند.

واشنگتن‌، متحدان اروپایی آن و ریاض در حالی انگشت اتهام را مستقیم به سوی ایران نشانه رفته و تهران را مسئول اصلی این حملات معرفی کرده اند که هیچ مدرکی در این زمینه نداشته و حتی سران تروئیکای اروپایی نیز در دیدار با روحانی در نیویورک به این مساله اذعان کرده اند.

تهران اتهامات وارده از سوی غربی‌ها درباره نقش خود در حمله به تاسیسات آرامکو را رد کرده و دلایل مطرح شده از سوی آمریکا و عربستان برای مسئول معرفی کردن ایران را «بی اساس و غیر معتبر» می داند. 

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در تلاش برای تقویت ایران‌هراسی در جهان، مدعی شد: "از تمام کشورها می‌خواهیم علنا و یکصدا، حملات ایران را محکوم کنند. ایالات متحده با شرکا و متحدان خود همکاری خواهد کرد تا از تامین انرژی در بازارها اطمینان حاصل کرده و ایران را بخاطر تجاوزهایش، پاسخگو کند."

این مقام ارشد آمریکایی در حالی مدعی نقش ایران در این حملات شد که هیچ مدرکی در این باره ارائه نداد و صرفا رویه اتهام زنی بی اساس را در پیش گرفت.

ادعای پمپئو مبنی بر دست داشتن ایران در عملیات پهپادی مقاومت یمن علیه تاسیسات نفتی عربستان، واکنش‌های منفی متعددی را در پی داشت. در عین حال موضع گیری پوتین و حمایت وی از ایران، نمایانگر بی اعتنایی مسکو به اتهام زنی های بی اساس غرب علیه ایران است.

هم چنین تاکید پوتین بر نقش غیر قابل انکار ایران در بازار انرژی جهان نشان می دهد که به رغم فضا سازی های ضد ایرانی واشنگتن، اما ایران بازیگر مهمی در عرصه منطقه ای و جهانی است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

پوتین: تحریم‌های آمریکا علیه ایران به اقتصاد جهان لطمه زده است

رایزنی روحانی و پوتین در ایروان