در بیانیه نمایندگی آمریکا در سازمان ملل آمده است: لیندا توماس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل و آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل توافق کردند، همانطور که در قطعنامه ۲۷۳۵ خواسته شده است، زمان آن فرا رسیده است که آتشبس غزه و آزادی گروگانها بدست آید و اجرای توافق بدون تأخیر بیشتر آغاز شود. گرینفیلد و گوترش که روز پنجشنبه با یکدیگر دیدار کردند، همچنین به اهمیت "تدارک سازمان ملل برای ارسال کمک های بشردوستانه به غزه به عنوان بخشی از اجرای مرحله اول توافق" گفتگو کردند.
اعلام خواست سازمان ملل و آمریکا برای برقراری آتش بس در جنگ غزه در حالی صورت گرفته که تلاش های سه جانبه آمریکا ، مصر و قطر که با برپایی نشست هایی سعی در نزدیک کردن مواضع گروههای مقاومت فلسطینی به خصوص حماس و رژیم صهیونیستی و موافقت آنها با آتش بس در غزه را دارند با مانع مواجه شده است. نشست دوحه قطر روزهای پنجشنبه و جمعه ۱۵ و ۱۶ اوت ۲۰۲۴ به منظور از سرگیری مذاکرات برای دستیابی به توافق آتش بس در غزه و تبادل اسرا با حضور آمریکا، مصر، قطر و اسرائیل برگزار شد. قرار است این مذاکرات هفته آتی در قاهره از سر گرفته شود.
با پایان دور اول مذاکرات دوحه درباره آتشبس در غزه، با وجود اینکه آمریکا، مصر و قطر، فضای مذاکرات را مثبت ارزیابی کردهاند، اما مقامات حماس نظر دیگری دارند. با اینکه واشنگتن تلاش کرده تا برون داد این نشست را موفق جلوه دهد اما حماس دیدگاه مثبتی در این زمینه ندارد. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا پس از مذاکرات دو روزه آتش بس در غزه در دوحه قطر مدعی شد که پس از تلاش واشنگتن برای رفع اختلافات بین اسرائیل و حماس در مذاکرات دوحه، دستیابی به توافق آتشبس در جنگ غزه بسیار نزدیک شده است. کاخ سفید در بیانیه ای اعلام کرد که آمریکا با حمایت مصر و قطر، یک پیشنهاد را به هر دو طرف ارائه کرد که با اصولی که بایدن در ۳۱ مه ۲۰۲۴ و قطعنامه شماره ۲۷۳۵ شورای امنیت آمده است، مطابقت دارد. این پیشنهاد اختلافات باقی مانده به روشی که امکان اجرای سریع توافق باشد را فراهم می کند.
در مقابل یک منبع حماس از عدم حضور نمایندگان این جنبش در مذاکرات دوحه خبر داد و اعلام کرد: این جنبش به خواسته خود پایبند بوده و معتقد است که مذاکرات مربوط به آتشبس در نوار غزه به جای شروع مجدد، باید بر توافق قبلی که مورد بحث قرار گرفته بود متمرکز باشد. از دیدگاه حماس مذاکرات دوحه شامل هیچ پیشرفتی در موضوع آتشبس نبوده و تنها به «خرید زمان» برای رژیم صهیونیستی منجر شده است. یکی از رهبران حماس تاکید کرد: نتانیاهو مانع مذاکرات است، نه ما. هر توافقی باید شامل خروج کامل از نوار غزه باشد.
به نظر می رسد مانع واقعی در مسیر رسیدن به توافق آتش بس بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی است که در یازدهمین ماه جنگ غزه در پی شکست در تحقق وعده هایش در ابتدای جنگ غزه یعنی آزاد سازی اسرای صهیونیست که در اختیار حماس هستند و نیز شکست و امحای گروههای مقاومت فلسطینی در غزه به خصوص حماس با شکست آشکاری مواجه شده است. نتانیاهو برای گریز از شرایط سخت کنونی برای مذاکرات آتشبس دوحه سه شرط گذاشت.
وی خواهان آزادی فوری ۳۳ اسیر در قید حیات رژیم صهیونیستی شده و همچنین از مذاکره کنندگان خود خواست تا نظر این رژیم در مورد هویت اسرای فلسطینی مورد درخواست حماس برای آزادی ملاک اصلی قرار گرفته و ساز و کار بازگشت فلسطینی ها به مناطق زندگی خود در شمال نوار غزه نیز مشخص شود. بدین ترتیب نتانیاهو با مطرح کردن درخواست های زیاده طلبانه ای مانند آزادی فوری همه اسرای صهیونیست عملا مذاکرات آتش بس را به بن بست کشانده است. روزنامه یدیعوت آحارونوت به نقل از یک مسئول امنیتی صهیونیستی نوشت اسرائیل (پس از نشست دوحه) پیشنهاد جدید آتشبس در غزه را دریافت کرده و این پیشنهاد برای «بنیامین نتانیاهو» کاملا غیر قابل قبول است.
البته آتش اختلافات در کابینه رژیم صهیونیستی در باره نحوه پیش برد جنگ غزه و نیز نتایج جنگ یازده ماهه این رژیم در غزه شعله ور شده و گزارش ها حاکی از قصد جدی نتانیاهو برای برکناری یوآوو گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی است.در واقع اوضاع میان نتانیاهو و گالانت پس از افشای سخنان وی در کمیته خارجی کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) بحرانی شده است. گالانت در این جلسه، شعار پیروزی مطلق در جنگ غزه را سخن پوچی دانسته و اعلام کرد که نتانیاهو از دستیابی به توافق برای آزادسازی اسیران صهونیست جلوگیری می کند. شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی اعلام کرد گفت که نتانیاهو مساله برکنار کردن گالانت از وزارت جنگ و جایگزین کردن «گدعون ساعر» عضو کنست و رئیس حزب «امید نو» این رژیم را بررسی میکند.
بدین ترتیب به نظر می رسد که به رغم خواست صریح سازمان ملل برای برقراری آتش بس در جنگ غزه از یک سو و نیز خواسته دولت بایدن در این زمینه البته در راستای اهداف انتخاباتی به منظور کسب آرای اعراب و مسلمانان ساکن ایالات متحده در انتخابات ریاست جمهوری 2024 اما کارشکنی رژیم صهیونیستی عملا رسیدن به این هدف را در کوتاه مدت بسیار دشوار ساخته است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر