به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «مجید تخت روانچی» نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در گفتوگو با «انجمن کنترل سلاح واشنگتن» تصریح کرد، تلاش آمریکا برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ضد ایران محکوم به شکست است، زیرا اعضای شورای امنیت نقض قطعنامه 2231 را نخواهند پذیرفت.
ایران متناسب با تهدیدهای متوجه برجام اقدام میکند
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد همچنین درباره هدف ایران از کاهش تعهدات برجامی تصریح کرد، ایران متناسب با تهدیدهای متوجه برجام و قطعنامه 2231، اقدام میکند که یکی از آنها بازگشت به طراحی گذشته راکتور اراک است.
تخت روانچی افزود: خروج آمریکا از برجام در هجدهم اردیبهشت 1397، نقض شدید تعهدات این کشور تحت قوانین بین المللی است، چرا که برجام بخشی از قطعنامه 2231 است و برجام پیوست این قطعنامه است.
وی ادامه داد: قطعنامه شورای امنیت، برجام را مورد تایید قرار داده و خود قطعنامه 2231 هم به طور اجماع به وسیله تمام اعضای شورای امنیت به تصویب رسیده است. بنابراین، این نشان دهنده آن است که تمام جامعه بینالمللی پشت سر این قطعنامه قرار دارند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اضافه کرد: حرکت آمریکا علیه قوانین بینالمللی و بر ضد تعهدات بینالمللی ایالات متحده بود. پس از خروج آمریکا از برجام، ایران نزدیک به یکسال صبر کرد تا ببیند سایر اعضای برجام چه میتوانند انجام دهند تا ایران به منافع برجام دست یابد.
تخت روانچی یادآور شد: برخی از اعضای برجام به دولت تهران گفتند که خسارت ایران که به واسطه خروج آمریکا از برجام متحمل شد، جبران خواهد شد اما متاسفانه، پس از یکسال، ما هیچ منافع محسوسی از اجرای تعهداتمان تحت برجام، دریافت نکردیم.
وی در زمینه اینکه آیا ایران قصد برداشتن گامهای بیشتری دارد یا خیر اظهار کرد: همانطور که میدانید پس از برداشتن پنج گام، ایران گفت که فعلا اقدام بیشتری انجام نخواهد داد و تا الان هم موضع ما این چنین بوده است. درباره اقدامات آتی ما باید گفت که به این بستگی دارد که برجام و قطعنامه 2231 تا چه حد مورد تهدید قرار می گیرد، اقدامات ما با آنچه که برای برجام و قطعنامه 2231 رخ میدهد، متناسب خواهد بود.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اظهار داشت، ایران درباره تاسیسات هستهای اراک هم در حال گفتوگو با شرکای خود است و این گفتوگوها ادامه دارد. همزمان، ما گفتهایم که اگر ما با وضعیتی مواجه شویم که ایران نتواند توسعه این بخش از تاسیسات هستهای را پیش ببرد، ما به طراحی گذشته بازخواهیم گشت که ساخت دانشمندان و محققان ایرانی است.
مجید تخت روانچی تاکید کرد، این یک گزینه برای ایران است و ما در زمان مناسب تصمیم خواهیم گرفت که چه زمانی به طراحی گذشته خود بازگردیم.
پرهیز آژانس بین المللی انرژی اتمی از سیاسیکاری
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در پاسخ به این سوال که ایران در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که ابتدا باید ابهامات قانونی برطرف شود، این ابهامات چیست و ایران چگونه میخواهد آنها را رفع کند، گفت: نخست اینکه ایران همکاری مداومی با آژانس داشته است.
تختروانچی گفت، فقط به ارقام ارائه شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نگاهی بیندازید. در سال 2019 تقریبا 20 درصد از کل بازرسی های سراسر جهان، در ایران انجام شده است. این رقم به خودی خود نشان میدهد که ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری میکند، بنابراین بازرسان میتوانند به مکانهای مختلف ایران سفر و بازرسی کنند.
وی ادامه داد: فراخوان از ایران برای همکاری، واقعا بحث جالبی نیست، زیرا ایران با آژانس انرژی اتمی همکاری میکند. در مورد مکانهای مشخصی که آنها میخواستند بازرسی کنند، ما با کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران در حال بحث و گفتگو بوده ایم، معاون مدیر کل آژانس به ایران سفر کرد و مذاکراتی با وی در این رابطه صورت گرفت.
نماینده ایران در سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه مذاکرات ایران و آژانس در حال پیشرفت بود که ناگهان شاهد حرکتی در شورای حکام آژانس انرژی اتمی برای صدور قطعنامه علیه ایران شدیم، گفت: این اقدام، بسیار غیرسازنده بود، زیرا ما به حل موضوع بازدیدها نزدیک شده بودیم.
تختروانچی افزود: ایران بارها گفته است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک نهاد فنی است و این امر نباید سیاسی شود، اما متاسفانه برخی از کشورها به سرکردگی آمریکا در حال سیاسی کردن آژانس هستند.
چگونگی بازگشت آمریکا به برجام
وی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی تعامل با دولت بعدی آمریکا در صورتی که بخواهند به توافق بازگردند، هم گفت: نخست آنکه ما علاقهای نداریم که خود را درگیر سیاست داخلی آمریکا کنیم، بنابراین مردم آمریکا تصمیم می گیرند که رئیس جمهوری بعدی آنها چه کسی باشد. بعلاوه، آنچه برای ایران و سایر کشورها مهم است، احترام به توافقنامهها و قوانین بین المللی است که باید توسط دولت آمریکا رعایت شود. فرقی نمیکند دولت جمهوریخواه یا دولت دموکرات در کاخ سفید باشد، هر دولت آمریکا باید به تعهدات این کشور پایبند باشد.
نماینده ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: بنابراین، قطعنامه 2231 جزئی از حقوق بین الملل است و دولت ایالات متحده موظف است که مفاد این قطعنامه را رعایت کند. اگر دولت بعدی، هر کسی که باشد، بخواهد قطعنامه 2231 را بپذیرد و مفاد برجام را صادقانه اجرا کند، معتقدم که آمریکا فرصتی برای پیوستن به اعضای دیگر برجام در چارچوب کمیسیون مشترک برای گفتوگو در مورد موضوعات مختلف مربوط به توافق را خواهد داشت. این چیزی است که ما باید منتظر بمانیم و ببینیم ایالات متحده آمریکا این تصمیم را خواهد گرفت یا خیر.
مجید تخت روانچی در عین حال با یادآوری مشقاتی که مردم ایران به واسطه خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریمها متحمل شدهاند، تاکید کرد: در 2 سال گذشته، در اثر تحریم های آمریکا که حتی شامل دارو و مواد غذایی هم می شود، جان گرانبهای ایرانیان زیادی از دست رفته است.
وی تصریح کرد: از نظر مسائل اقتصادی نیز ایران متحمل زیان های زیادی شده است. بنابراین، ایران دلیل خوبی برای درخواست جبران خسارت از سوی آمریکا دارد. وقتی در مورد حرکتهای بعدی آمریکا برای پیوستن مجدد به برجام صحبت میکنیم، باید این موارد هم درنظر گرفت.
منطقه عاری از سلاح اتمی در خاورمیانه
نماینده ایران در سازمان ملل متحد در پاسخ به سوالی در رابطه با موضع ایران در قبال پیمان منع گسترش سلاح اتمی و نشستهای بازبینی این پیمان هم اظهار کرد: ایران نخستین کشوری بود که در سال 1974 میلادی، ابتکار قطعنامه ای را در مجمع عمومی سازمان ملل متحد آغاز کرد و خواستار ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح اتمی شد.
تخت روانچی افزود: ایران همچنین بر اساس ان پی تی، تعهدات بینالمللی خود را رعایت کرده است و رتبه ایران از نظر احترام به حقوق بین الملل، رتبه خوبی است.
وی ادامه داد: ایران قصد دارد در ژانویه سال 2021 فرصتی برای گفتوگو در مورد جنبههای مختلف ان پی تی درجریان کنفرانس بازبینی این پیمان، داشته باشد. به طور قطع، ایران و سایر کشورها بدون سلاح اتمی بر این نکته تاکید خواهند کرد که کشورهای دارای سلاح اتمی براساس مقررات مربوط به ان پی تی به تعهدات خود عمل نکردهاند.
بیشتر بخوانید:
تختروانچی: شورای امنیت با قطعنامه جدید آمریکا هم مخالفت میکند
مخالفت اتحادیه اروپا با استفاده امریکا از مکانیسم ماشه
آیا آمریکا شانسی برای فعال کردن مکانیسم ماشه دارد؟