ایران پرس: حدود یک هفته بعد از سفر اولاف شولتس، صدراعظم آلمان به عربستان سعودی، برلین بار دیگر صدور تجهیزات جنگی به عربستان ریاض را از سرگرفته است.

آلمان از اواخر سال 2018 ابتدا در اعتراض به دخالت عربستان در جنگ یمن و سپس به خاطر قتل جمال خاشقچی روزنامه نگارعربستانی، اعلام کرده بود که ریاض را تحریم تسلیحاتی کرده است. اما اکنون برلین صادرات سلاح به عربستان را رسما از سر گرفته است در حالی که ائتلاف سعودی از این سلاح ها و تجهیزات همچنان در جنگ یمن علیه مردم بی دفاع این کشور استفاده می کند.

دوگانگی سیاست ها و عمل دولت کنونی آلمان در این موضوع خشم بسیاری از شهروندان و مقامات سیاسی را برانگیخته است.

"سویم داگدلن"عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس فدرال از حزب چپ در این زمینه می گوید: این معامله واقعیت سیاست خارجی دولت ائتلافی مدعی رعایت ارزش ها را برملا می کند که باعث پاکسازی چهره محمد بن سلمان قاتل خاشقچی شده است. 

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان جنگ پرتلفات علیه غیرنظامیان یمن را رهبری و هرگونه مخالفتی را در داخل عربستان سرکوب می کند.

فروش سلاح یکی از سیاست های اصلی اقتصادی و سیاسی کشورهای غربی است که از طریق آن سالانه میلیاردها دلار درآمد کسب می کنند. این تسلیحات عمدتا به کشورهایی فروخته می شود که در لیست ناقضان حقوق بشر قرار دارند به طوری که طی سال های اخیر و با ادامه جنگ عربستان علیه یمن، ریاض یکی از بزرگترین خریدان تسلیحات از کشورهای اروپایی بوده است.

در واقع کشورهای اروپایی و آمریکا اگرچه در ظاهر شعارهای ضد جنگ سرداده و از صلح سخن به میان می آورند، اما درعمل با قراردادهای کلان تسلیحاتی در جنایات جنگی کشورهایی چون عربستان شریک می شوند.

"جانین ویسلر" رئیس چپ‌های آلمان در این زمینه می گوید: «فروش سلاح به کشوری که حقوق زنان و بشر را زیر پا می‌گذارد، جمال خاشقچی را به قتل رسانده و جنگ جنایتکارانه‌ای را علیه یمن به‌راه انداخته است، یک رسوایی است.»

طی سال های اخیر، بازتاب جنایات ائتلاف سعودی در یمن و کشتار زنان و کودکان در این کشور موجی از خشم، نفرت و اعتراض به سیاست های دولت های غربی را در افکار عمومی پدید آورده است به طوری که از دولت ها خواسته اند از فروش سلاح به کشورهای ناقض حقوق بشر خودداری کنند. اما اکنون موضع کشورهای غربی در این خصوص تغییر کرده و به عربستان سلاح می فروشند.

در واقع جنگ روسیه و اوکراین و کمبود انرژی سبب شده است تا کشورهای غربی رویکرد خود را در مقابل عربستان تغییر دهند. چنان که اکنون آلمان بعد از سفر شولتس به ریاض اعلام کرده است تمایل دارد برای جلب همکاری عربستان در تامین نفت و گاز مورد نیاز آلمانی ها، مناسبات خود را با ریاض تعدیل کند. وی در این سفر توافقنامه خرید یک کشتی حامل گاز مایع از قطر را  نیز امضا کرد که محموله این کشتی قرار است اواخر دسامبر امسال به آلمان برسد.

در واقع کشورهای غربی اگرچه در ظاهر شعارهای ضد جنگ سرداده و از صلح سخن به میان می آورند، اما درعمل نه تنها به هیچ کدام از شعارهای خود پایبند نیستند، بلکه جنگ در اقصی نقاط جهان را نیز دامن می زنند. در این میان، مردم کشورهای جنگ زده، قربانیان اصلی سودجویی تسلیحاتی کشورهای غربی به شمار می آیند. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116