تحلیل؛

ایران پرس: گیدو کروستو، وزیر دفاع ایتالیا از موضع فرانسه و لهستان درباره احتمال اعزام نیروهای ناتو به اوکراین انتقاد و تاکید کرد که این کشورها نمی‌توانند به جای ناتو صحبت کنند. او در این زمینه اظهار داشت که فرانسه و لهستان نمی‌توانند به نمایندگی از ناتو صحبت کنند که از همان ابتدا به‌طور رسمی و داوطلبانه در این جنگ دخالت نکرد.

ایتالیا معتقد است که اعزام نیروهای ناتو به اوکراین منجر به تشدید تنش‌ها خواهد شد و امکان حل دیپلماتیک مناقشه را سلب خواهد کرد.

پیشتر امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در ۲۶ فوریه در حاشیه نشستی در پاریس که نمایندگان حدود ۲۰ کشور غربی در آن برای بحث در باره حمایت بیشتر از اوکراین شرکت کردند استدلال کرد که استقرار نیروها در اوکراین توسط اعضای ناتو و سایر متحدان را نمی‌توان رد کرد، زیرا قدرت‌های غربی نباید دست از کار بکشند و باید اطمینان حاصل کنند که روسیه نیروهای اوکراینی را شکست نمی‌دهد.

مکرون گفت: موضوع اعزام نیرو‌های غربی به اوکراین در این نشست مورد بحث قرار گرفت.به گفته رئیس جمهور فرانسه، شرکت کنندگان در این نشست بر سر این موضوع به اجماع نرسیدند، اما نمی‌توان این سناریو را در آینده رد کرد. مکرون مدعی شده که کشورهای اروپایی اعزام نیروی نظامی به اوکراین را در برنامه خود دارند.

صحبت‌های مکرون با واکنش منفی اعضای ناتو روبرو شد و کشورهای ناتو برای اعزام نیرو به اوکراین دست رد به سینه او زدند. از جمله بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان در واکنش به اظهارات مکرون گفت که اعزام نیرو کمکی به حل مشکلات کی‌یف نمی‌کند. رئیس‌جمهور فرانسه هم در ادامه حواشی پیرامون ایده خود برای اعزام نیروهای ناتو به اوکراین و مخالفت اکثر کشورهای عضو این ائتلاف نظامی با این امر، از متحدان کی‌یف خواست «بزدل» نباشند.

البته برخی از اعضای ناتو به ایده مکرون روی خوش نشان داده اند. رادوسلاو سیکورسکی وزیر خارجه لهستان در کنفرانسی که به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد عضویت لهستان در ناتو برگزار شد، گفت: نظامیان ناتو در حال حاضر در اوکراین حضور دارند و من می‌خواهم صمیمانه از نمایندگان این کشورها برای این موضوع تشکر کنم.

 

 

پیشتر سیکورسکی در سخنانی ضمن استقبال از سخنان امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه درباره اعزام نیروی نظامی به اوکراین گفته بود که حضور نیروهای ناتو در اوکراین دور از تصور نیست. وزیر امور خارجه لهستان پیش از این فاش کرد که گروهی از کشور‌های ناتو پیش از این نیرو‌های نظامی خود را به اوکراین اعزام کرده‌اند و نظامیان ناتو از قبل در این کشور حضور داشته اند.

این در حالی است که موضع گیری صریح ایتالیا در قبال دیدگاه برخی اعضای ناتو در باره احتمال اعزام نیروهای نظامی به اوکراین و مخالفت با این امر نشان می دهد که بین اعضای اروپایی این سازمان نظامی غربی اجماع نظری درباره دخالت بیشتر نظامی ناتو در جنگ اوکراین وجود ندارد. در حالی که برخی اعضای ناتو مانند لهستان که موضع خصومت آمیزی در قبال روسیه دارند از حضور مستقیم نیروهای ناتو در اوکراین دفاع می کنند اما برخی دیگر مانند ایتالیا و هم چنین آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا صرفا خواهان تداوم کمک های نظامی به کی یف هستند.

البته از زمانی که مساله حضور نظامیان ناتو در اوکراین مطرح شده این مساله با هشدار مسکو مواجه شده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در واکنش به اظهارات رئیس جمهور فرانسه،گفت که در صورت اعزام نیرو‌های غربی به اوکراین، درگیری نظامی مستقیم بین ناتو و روسیه اجتناب ناپذیر خواهد بود.  

 

 

ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در واکنش به سخنان وزارت خارجه لهستان درباره حضور نیروهای اعضای ناتو در اوکراین، با بیان اینکه این منطقی نیست که ناتو حضور نیروهای خود در اوکراین را تکذیب کند، اظهار کرد: دیگر انکار این مساله بی‌فایده است.

به عبارت دیگر مسکو معتقد است که مدتها است که نیروهای ناتو به رغم تکذیب های چند باره این مساله از جانب مقامات این پیمان نظامی در راستای کمک به ارتش اوکراین در این کشور حضور دارند. با این حال مسکو تلاش می کند که این حضور را به مثابه دخالت نظامی مستقیم ناتو در جنگ اوکراین تلقی نکند تا بدین ترتیب از تقابل نظامی مستقیم با ناتو خودداری نماید.

مقامات ارشد ناتو وبرخی کشورهای مهم عضو آن مانند آمریکا بر این گمان هستند که پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.

لذا هر اقدامی که مانع تحقق این سناریو شود از جمله ارسال انواع تسلیحات موثر و دوربرد مانند موشک های هیمارس، آتاکمز و موشک های کروز استورم شادو و نیز انواع تجهیزات رزمی سنگین و نیمه سنگین در دستور کار آمریکا و شرکای آن در ناتو قرار گرفته است.هر چند که این تسلیحات کمکی به ارتش اوکراین در ضد حملات گسترده اش در سال 2023 علیه نیروهای روسی نکرد و موجب ناکامی بزرگی برای ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور غربگرای اوکراین  با توجه به اجرا نشدن وعده های او در باره شکست روسیه در جنگ اوکراین شد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

بشنوید از تجمع مردم فرانسه برای نه گفتن به‌‌ جنگ اوکراین و اعتراض به‌مکرون

«نه» به‌‌جنگ اوکراین و اعتراض به‌مکرون در پاریس   

اذعان بورل به پایان سلطه جهانی غرب با جنگ اوکراین و جنگ غزه

 اوکراین صادرات موشک از ایران به روسیه را تکذیب کرد

درخواست دبیر کل سازمان ملل برای صلح در پایان دومین سال جنگ اوکراین