در این راستا هزاران نفر از مردم سودان با برگزاری تظاهرات درخارطوم پایتخت سودان، دولت انتقالی را عامل شکست اقتصادی و سیاسی سودان خوانده و انحلال آن را خواستا شدند.
دولت انتقالی سودان آگوست 2019 به دنبال اعتراضات مردمی که به برکناری عمر البشیر رییس جمهوری این کشور انجامید، آغاز به کار کرد. در آن زمان، دولت موقت وعده بهبود شرایط اقتصادی؛ برقراری صلح و امنیت و ایجاد زمینه لازم برای برگزاری انتخابات را مطرح کرد. اما با گذشت دو سال از فعالیت های دولت انتقالی در سودان، این وعده ها تحقق نیافته است به طوری که اینک بحران در سودان در ابعاد مختلف سیاسی واقتصادی تشدید شده است.
در موضوع اقتصادی، نه فقط دولت انتقالی نتوانسته است انتظارات مردم را برآورده کند ، بلکه مشکلات اقتصادی از جمله تورم، فقر و بیکاری در این کشور نیز تشدید شده است. بنا بر گزارش های رسیده، وخامت اوضاع اقتصادی در شرق سودان به نحوی است که فعالیت ها در این منطقه حدود یک ماه فلج شده است. به گفته ساکنان شرق سودان، قیمت نان در این منطقه 7 برابر شده است و هر نان 35 پوند (سودان) به فروش می رسد.
این شرایط درحالی است که دولت موقت سودان با پذیرش توافقنامه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، تلاش کرد تا رضایت واشنگتن و متحدانش را به دست آورده و از کمک های آنها بهره مند شوند. اما تاکنون هیچ کدام از این وعده ها محقق نشده و شرایط اقتصادی سودان بیش از پیش وخیم شده است.
در این زمینه روزنامه رای الیوم، به نقل از مقامات بلندپایه سودان نوشت: خارطوم به امید در پی انعقاد توافق عادی سازی مناسبات با تل آویو بود، آمریکا قول داده بود به سودان کمک کند، اما تاکنون این کمک ها در اختیار خارطوم گذاشته نشده است.
از سوی دیگر، مداخلات خارجی در سودان همچنان ادامه دارد و سبب تشدید اختلافات در این کشور شده است. عربستان، امارات و برخی دیگر از کشورهای عربی منطقه بازیگران صحنه سیاسی سودان شده و در تلاش هستند با استفاده از شرایط سیاسی کنونی ، اوضاع را به نفع خود تغییر دهند و با حمایت از دولت انتقالی، حضور خود را در این کشور حفظ کنند.
همچنین عدم تحقق وعده های اقتصادی و سیاسی و تصمیم گیری هایی خارج از خواست مردم و احزاب سودان ، بر نارضایتی ها افزوده است. در حال حاضر این کشور شاهد تشدید شکاف و تفرقه در میان جناح های رقیبی است که پس از برکناری «البشیر»سکان هدایت کشور را در دست گرفته اند. این وضعیت حتی سبب شده تا احزاب وابسته به عمر البشیر نیز بار دیگر به صحنه سیاسی سودان بازگردند.
به هر حال، بسیاری از سودانی ها، اقدامات دولت موقت را به معنای از دست رفتن آرمان های قیام مردمی این کشور می دانند و معتقدند دولت موقت، برخلاف وعده ها و در راستای دیکتاتوری گام بر می دارد. در این راستا مجمع اصناف و مشاغل در سودان خواستار آن شد تا در حاکمیت این کشور، شراکت با نظامیان پایان یابد و تلاش ها بر تشکیل دولت ویژه مدنی متمرکز شود.
بحران سودان در مقطع کنونی روند گذار دموکراتیک در این کشور را تهدید می کند و تشدید اختلافات، خطر هرج و مرج و نا امنی را درپی دارد. در این راستا به نظر می رسد گفت و گوی سیاسی میان احزاب، توجه به خواست مردم ، قطع مداخله خارجی و نهایتا برگزاری هر چه سریع تر انتخابات، تا حدودی، بحران کنونی را آرام کند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
یونیسف: 3 میلیون کودک زیر 5 سال در سودان از سوء تغذیه رنج میبرند
سودان «عمر البشیر» را به دیوان بین المللی کیفری تحویل می دهد
سازمان ملل: هزاران سودانی از خشونتهای دارفور به چاد گریختند