ایران پرس- مساله گسترش تروریسم تکفیری در منطقه ساحل آفریقا به معضلی بزرگ برای کشورهای این منطقه تبدیل شده و نیروهای نظامی و انتظامی آنها چند سال است درگیر مبارزه با این گروههای تروریستی وابسته به داعش در کشورهایی مانند مالی، نیجر و بورکینا فاسو هستند.

در این راستا فرانسه به همراه چند کشور اروپایی و آفریقایی همپیمانش رسما یک نیروی ضربت جدید را با هدف مبارزه با گروه‌های تروریستی در منطقه ساحل واقع در غرب آفریقا تاسیس کرد.

این نیروی ضربت ویژه تحت عنوان «نیروی تاکوبا» Takuba متشکل از نیروهای ویژه اروپایی و نیروهای ارتش‌های نیجر و مالی بوده و هدف از آن مقابله با گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه ساحل واقع در غرب آفریقا است.

وزیر دفاع و نمایندگان 13 کشور شامل بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فرانسه، آلمان، مالی، هلند، نیجر، نروژ، پرتغال، سوئد و بریتانیا بعد از یک کنفرانس تلفنی بیانیه‌ای سیاسی را منتشر کرده و در آن متعهد به پیشبرد تلاشها به هدف غلبه بر "انعطاف‌پذیری گروه های تروریستی" شدند.

طبق این بیانیه، قرار است نیروی تاکوبا تا تابستان 2020 دارای توانمندی عملیاتی اولیه شده و از اوایل سال 2021 به طور کامل عملیاتی شود.

این نیروی ویژه جدید به ارتش های کشورهای این منطقه برای مبارزه با گروههای تروریستی کمک کرده و در عین حال مکملی برای عملیات «برخان» فرانسه در این منطقه و نیز نیروی مشترک ساحل متشکل از نظامیان بورکینو فاسو، چاد، مالی، موریتانی و نیجر خواهد بود.

گسترش فعالیت گروههای تروریستی تکفیری در آفریقا از جمله در منطقه ساحل به ویژه در بخش غربی آن در کشور هایی مانند مالی، نیجر و بورکینافاسو و کامرون این کشورها را با چالش های امنیتی جدی و  اقتصادی  و اجتماعی  مواجه کرده است. البته این اقدامات تروریستی محدود به  منطقه ساحل نیست، و فعالیت های تروریستهای تکفیری در شاخ آفریقا با اقدامات گروه الشباب هم چنان قربانیان زیادی می گیرد.

در نیجریه نیز به عنوان یکی از بزرگترین و پرجمعیت ترین کشور آفریقایی نیز گروه ترویستی بوکوحرام دامنه فعالیت‌های خود را نه تنها در داخل این کشور بلکه به کشورهای مجاور نیز گسترش داده است.

اکنون کشورهای اروپایی با مشارکت در تشکیل یک نیروی ضربتی ویژه با برخی کشورهای منطقه ساحل قصد دارند تا با گروههای تروریستی وابسته به داعش در این منطقه مبارزه کنند. با این حال سئوالی که مطرح است این است که برخی از این کشورها به ویژه فرانسه و بریتانیا به همراه آمریکا نقش مهمی در شکل گیری و تقویت داعش در غرب آسیا به ویژه در سوریه داشته اند.

هدف آنها از این کار، سرنگونی دولت قانونی سوریه و فروپاشی محور مقاومت بود، اما داعش دایره فعالیت خود را به دیگر کشورها از جمله به برخی کشورهای آفریقایی گسترش داد. اکنون پدیده ای که کشورهای اروپایی خود در به وجود آمدن آن سهیم بوده اند به عاملی برای ناامنی در همین کشورها و نیز گسترش تروریسم در کشورهای آفریقایی از جمله در منطقه ساحل تبدیل شده اند.

حملات تروریستی در پاریس و لندن نمونه ای از بازتاب اقدامات شرورانه غربی ها در تقویت تروریسم تکفیری است. در عین حال کشورهای منطقه ساحل و نیز برخی دیگر کشورهای آفریقایی مانند نیجریه و سومالی ناچار هستند تا نتایج سیاست دوگانه غرب در زمینه تروریسم را تحمل کنند.

در واقع گسترش بی سابقه فعالیت گروههای تروریستی در برخی کشورهای آفریقایی وخطر گسترش آن به اروپا، دولت های اروپایی را واداشته که نه فقط خواهان اقدامات بنیادین به منظور مبارزه با تروریسم تکفیری شوند، بلکه برخی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه اکنون حضور نظامی فعال در کشورهایی مانند مالی به منظور همکاری با نیروهای دولتی برای مبارزه با این گروه ها دارند.

در عین حال اروپایی ها به ویژه فرانسه قصد دارند تا با افزایش حضور خود در منطقه ساحل که برخی از مستعرات آفریقایی قبلی آن در این منطقه قرار دارند، هم چنان حضور و نفوذ خود را تداوم بخشند تا بتواند منافع  اقتصادی وتجاری خود را هم چنان حفظ نمایند.

فرانسه حدود 4500 نظامی در منطقه ساحل آفریقا دارد و براساس اظهارات «فلورانس پارلی» وزیر دفاع این کشور، قرار است 600 نیروی بیشتر برای مقابله با گروه‌های تروریستی این منطقه اعزام کند. پارلی پیش از این از خروج آمریکا از آفریقا بشدت انتقاد کرده و گفته بود در این صورت عملیات ضد تروریستی در این منطقه محدود خواهد شد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

116/118

بیشتر بخوانید:

ابراز نگرانی از وقوع جنگ نیابتی در آفریقا

نشست سران اتحادیه آفریقا با تمرکز بر مساله "خاموش کردن سلاح ها"/ تحلیل