تصویب این سند به علت اختلاف در این زمینه که آیا راهبرد اوپک باید نقش مسلط بر بازار نفت را هدف قرار دهد یا خیر، مدت ها به تاخیر افتاده بود.
به گزارش رویترز از لندن، شورای نمایندگان و کارشناسان اوپک که از سال 2015 روزآمد کردن راهبرد درازمدت این سازمان را بررسی می کرد، روز دوشنبه برای بررسی جدیدترین نسخه پیشنهادی در این زمینه تشکیل جلسه داد.
تصویب این سند به منزله تاکید مجدد بر نقش راهبردی اوپک در مدیریت تولید است.
اوپک از کشورهای الجزایر، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اکوادور، آنگولا و ونزوئلا تشکیل شده است.
هدف اصلی این سازمان، آنچنان که در اساسنامه بیان شده، هماهنگی و یکپارچه سازی سیاستهای نفتی کشورهای عضو و تعیین بهترین راه برای تامین منافع جمعی یا فردی اعضا، طراحی شیوههایی برای تضمین ثبات قیمت نفت و از بین بردن نوسانات مضر و غیر ضروری است .
اوپک در جایگاه سازمان کشورهای صادر کننده نفت اما در سال های اخیر با چالش رعایت نشدن سهمیه ها از سوی برخی اعضا و اختلاف بر سر تعییین سقف تولید مواجه شده است.
اکنون این سوال مطرح است که آیا اوپک می تواند به نقش تاثیر گذار خود بر بازار بازیابد.
قراین نشان می دهد راهبرد اوپک بویژه در سال های اخیر برای مدیریت سهم بازار ناموفق بوده است.
مسئله ای که وجود دارد تاثیرات کاهش شدید قیمت نفت بر تولید بوده است.
این کاهش که تا بیش از پنجاه در صد قیمت در هر بشکه نفت پیش رفت؛ متوسط قیمت نفت را به کمتر از 50 دلار در هر بشکه رسانده است.
این کاهش سبب شد روند افزایش تولید نفت از سوی تولید کنندگان رقیب در بازار متوقف شود، بدون آنکه فشاری از سوی اوپک بر تولید کنندگان وارد شده باشد البته هیچ تضمینی وجود ندارد که این وضعیت پایدار بماند.
هنوز تردیدهای زیادی وجود دارد که عربستان به راهبرد تولید اوپک برای حفظ استراتژی مدیریت بازار پایبند بماند.
این کشور دستکم در دو سال اخیر صرفا" با اهداف سیاسی بدنبال به دست آوردن مشتری، به قیمت افزایش تولید و عرضه نفت ارزان به بازار بوده است.
با این حال این احتمال وجود دارد که با شروع فصل سرما، تقاضا برای خرید نفت افزایش یابد و حدود ٣ میلیون بشکه در روز مازاد عرضه به دلیل بالا رفتن تقاضا، کمرنگ شود.
در هر حال برای موثر واقع شدن هرگونه توافقی برای تثبیت سطح تولید، همه کشورهای عضو اوپک باید سطح تولید را مطابق سهمیه ها رعایت کنند.
از این جهت تصویب سند راهبرد درازمدت این سازمان گام موثری برای تثبیت موقعت اوپک محسوب می شود.
در سال های اخیر نبود هماهنگی میان اعضا و نبود انسجام کافی در سیاست ها و فعالیت های اعضای اوپک موجب شد تا سیاست تولید و عرضه نفت ارزان ادامه یابد و کشورهای صاحب نفت متحمل خسارت های فراوانی به دلیل فروش ارزان ثروت ملی خود شوند.
جدایی اعضا از یکدیگر و غیرمستقل بودن برخی از اعضای اوپک؛ این سازمان را در طول حیات خود چندین بار با شوک روبه رو کرده است تا جاییکه امروز اوپک ناگزیر شده است به مسائل ساختاری بازار تن دهد و نقشی در شرایط بازار نداشته باشد.
این روند در نهایت سبب خواهد شد که هیچ گونه تغییر و تحولی در ساختار این سازمان ایجاد نشود که به سود هیچ یک از اعضای این سازمان نخواهد بود.
هر چند که بی ثباتی در بازار جهانی نفت در چند سال اخیر، فقط ناشی از نبود انسجام در اوپک نبوده، بلکه ناشی از تحولات بی شماری بوده است که اوپک به عنوان سازمانی که تنها ۴۰ درصد از عرضه جهانی نفت را در اختیار دارد، در بروز و ظهور آن نقشی نداشته است.