به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «محمدجواد ظریف» روز دوشنبه در آخرین جلسه سخنرانی خود از سلسله مباحث «ایران و تغییرات جهانی» در دانشگاه تهران گفت: همکاری بازیگران منطقه از طریق نهادهای منطقهای بستر مناسبی را برای تقویت روابط تجاری و تعاملات سیاسی میان کشورها ایجاد میکند که فراتر از مناسبات با کشورهای خارج از منطقه خواهد رفت.
وزیر امور خارجه ائتلافهایی که در گذشته در منطقه شکل گرفته بود را مردود و تاریخ گذشته خواند و گفت، باید به دنبال مفاهیم جدید امنیت باشیم.
ظریف با اشاره به توافق امارات و رژیم صهیونیستی افزود، امارات برای خرید امنیت به رژیم صهیونیستی روی آورده در صورتیکه اسرائیل نمی تواند امنیت خود را تامین کند.
وی تاکید کرد، تقریبا همه کشورهای منطقه خلیج فارس بجز ایران و اخیرا هم عراق، از نقص و فقر دموکراسی رنج می برند و مشارکت و مردم آنها در تعیین سرنوشت خود، حداقلی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد، دموکراسی و مردم سالاری در میان بیشتر کشورهای حوزه خلیج فارس نسبت به کشورهای دیگر مناطق جهان کمتر است و این یک نقص و مشکل برای ملت های منطقه خلیج فارس محسوب می شود.
نفت موجب رقابتهای جهانی در منطقه خلیج فارس شده
ظریف با بیان اینکه نفت نتوانسته به یک نعمت واقعی برای کشورهای منطقه خلیج فارس تبدیل شود، گفت: نفت موجب رقابتهای جهانی در منطقه خلیج فارس شده و این منطقه از کمبود دموکراسی رنج می برد؛ به غیر از ایران و عراق، مردم کشورهای منطقه دخالت بسیار اندکی در تعیین سرنوشت خود دارند.
وی تصریح کرد، پول فراوان برخی از کشورهای منطقه برای حکومت های آنها موجب اضطراب شده و به همین دلیل بود که صدام به آنان پیشنهاد داد تا از آنان در برابر ایران محافظت کند و عربستان سعودی 70 میلیارد دلار برای این کار به صدام پرداخت کرد و همان جنگ افزاری که صدام با پول عربستان و کویت خریداری کرد بر علیه خود آنان به کار رفت.
وزیر امور خارجه ایران گفت: تقریبا تمامی کشورهای جنوب خلیج فارس با دیگر همسایگان مناقشه ارضی و رقابت دارند. علاوه بر این کشورهای عرب با دیگر کشورهای غیر عرب مناقشه دارند که این نه تنها شامل ایران بلکه علیه ترکیه نیز بوده است.
تنش های فرقه ای و عدم تقارن جغرافیایی، چالش های جدی کشورهای منطقه
ظریف در بیان چالش های منطقه خلیج فارس به تنش های فرقه ای نیز اشاره کرد که به همراه دیگر چالش های ذکر شده در قالب گفتمان کهنه قرار می گیرند.
وی عدم تقارن جغرافیایی دومین چالش جدی منطقه است که باعث شده برخی از کشورها مانند عراق برای دستیابی به منابع به همسایگان خود حمله کنند. عدم توازن جمعیتی و منابع طبیعی و همچنین توزیع ثروت نیز از دیگر چالش هایی منطقه خلیج فارس بود که ظریف از آنها نام برد.
وزیر خارجه کشورمان در بخش دیگر از سخنانش گفت: جنگ های ابدی خصومت های ابدی و اشغالگری ها منجر به رنجش و خشم، منجر به مقاومت، منتج به خشونت و از همه مهم تر آن که در قالب سازمان های تندرو، منجر به حکومت های غیر دولتی خشونت گرا می شود.
ظریف افزود: آیا راه خروجی دراین زمینه وجود دارد و یا ما گرفتار در آن هستیم و غایت سرنوشت ما در این منطقه است که در وضعیت دائمی جنگ و خصومت و نبود توسعه دموکراتیک باقی بمانیم.
وی گفت: نیاز از است تا نگرش و ذهنیت خود را تغییر دهیم و همان گونه که در مقدمه یونسکو آمده است، برای تغییر وضعیت جنگ، ابتدا باید تغییر ذهنیت بشر صورت گیرد. بنابراین ما نیازمند یک تغییر شناختی و معرفتی دراین منطقه هستیم، باید درک کنیم که دور بازی با حاصل جمع صفر پایان یافته است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با بیان اینکه هژمونی بطور طولانی مدت ممکن نخواهد بود، گفت: هژمونی بهای اقتصادی-سیاسی دارد، کشورهای واقع دراین منطقه باید این موضوع را متوجه شده و آنرا قبول داشته باشند، امنیت قابل خریداری نیست بلکه باید از خود منطقه برخیزد.
ظریف اظهار داشت: شما نمی توانید ایمن باشید اگر همسایههای شما امنیت نداشته باشد. آیا ایران میتواند امنیت داشته باشد اگر افغانستان و پاکستان امنیت نداشته باشد. غیر ممکن است. ما باید درک کنیم که می توانیم با یکدیگر رقابت کنیم اما نمیتوانیم بر یکدیگر مسلط باشیم یا همدیگر را حذف کنیم.
وی با بیان اینکه ما به عنوان همسایه کنار یکدیگر هستیم و در قبال جغرافیایی که در آن هستیم گزینه دیگری نداریم تصریح کرد؛ نمیتوان کسی را از منطقه حذف، اما میتوان نیروهای خارجی را حذف کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان، عربستان را یکی از همسایگان ایران خواند و افزود: مهم است که ایران این مساله را درک کند و به باور من ایران آن را درک کرده است. اما متاسفانه عربستان همچنان معتقد است که میتواند ایران را نادیده بگیرد.
ظریف با اشاره به اینکه ریاض تصور میکند جهان عرب به ایران ارتباطی ندارد، افزود: نمیتوان منطقه را به دو بخش عرب و غیر عرب تقسیم کرد چون امنیت آنها امنیت ما و امنیت ما امنیت آنها را تحت شعاع قرار میدهد.
وی تصریح کرد که این طرز تفکر در دنیای امروز جواب نمیدهد و سایر مناطقی که آن را تجربه کردهاند، شکست خوردهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین یادآور شد، کشورهای خاورمیانه بیشترین هزینه را برای خرید سلاح می کنند. به گفته وی در سال 2017 کشورهای عضو شورای همکاریهای خلیج فارس بالغ بر 116 میلیارد دلار تسلیحات مرگبار خریدند.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود که این معاملات هرچند بر خلاف موازین بین المللی است اما منافع کوتاه مدت برخی دولتها را تامین میکند.
ظریف با بیان اینکه عربستان بیشترین خریدار سلاح در جهان پس از آمریکا و چین است افزود: ما در خاورمیانه نیازمند منطقهای قوی تا فردی قوی هستیم.
117