در این راستا «خوان گوایدو» که از 23 ژانویه با حمایت آشکار واشنگتن به صورت خودسرانه خود را رئیس جمهور ونزوئلا معرفی کرده است، خواستار اعلام «وضعیت اضطراری» به دلیل قطع گسترده برق در این کشور شد.
مجمع ملی ونزوئلا که تحت تسلط مخالفان بوده و رسما منحل شده، روز دوشنبه 11 مارس در نشستی، در پی پنج روز خاموشی در این کشور، اعلام وضعیت اضطراری کرد.
این مجمع هم چنین تصویب کرد که تحویل نفت به کوبا به حال تعلیق درآید. آمریکا و مخالفان تحت حمایتش در ونزوئلا، کوبا را به حمایت از دولت مادورو متهم می کنند. هاوانا ریاست جمهوری خودخوانده گوایدو را غیرقانونی اعلام کرده و به رسمیت نشناخته است.
کوبا همچنین خرابکاری در تاسیسات برق ونزوئلا را حمله تروریستی علیه مردم این کشور دانسته و محکوم کرده است.
به راه انداختن«جنگ برق» که با هدف آشکار وخیم کردن هرچه بیشتر اوضاع داخلی ونزوئلا و تضعیف دولت مادورو طراحی و اجرا شد، به خاموشی بخشهای گسترده ای از ونزوئلا انجامید.
با این حال برق به بیشتر بخشهای کاراکاس بازگشته است. «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا، این خاموشی را نتیجه خرابکاری سایبری آمریکا اعلام کرده است. قطعی گسترده برق آخرین مورد از معضلاتی است که ونزوئلا در کنار کمبود مواد غذایی و آب و بحران سیاسی، دچار آن شده است.
«مادورو» در توئیت جدید خود با اشاره به قطع گسترده برق در ونزوئلا نوشت: راهبرد هولناک برای کشاندن ما به تقابل، شکست خواهد خورد. ونزوئلا اکنون با بحران اقتصادی شدید و تورم فوق العاده بالا مواجه است.
از سوی دیگر دولت ترامپ قصد دارد تا آخرین دیپلماتهای باقی مانده در ونزوئلا را نیز به آمریکا بازگرداند. این خبر را وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه منتشر کرد.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: «همچون تصمیم ۲۴ ژانویه برای کاهش شمار دیپلماتهایمان و رساندن آن به حداقل، تصمیم اخیر نیز نشان دهنده تشدید وضعیت در ونزوئلا و رسیدن به این نتیجه است که ادامه حضور دیپلماتهای آمریکایی در سفارت این کشور در ونزوئلا مانعی برای سیاستهای ایالات متحده است.»
به نظر می رسد ایالات متحده قصد اقدامات جدی تری مانند تهاجم نظامی را در ونزوئلا داشته باشد و از این بیم دارد که در صورت عملی شدن این اقدامات، دیپلمات های آمریکایی در معرض تهدید قرار گیرند.
واشنگتن در حال حاضر بر استفاده از ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور تمرکز کرده است و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
دولت ترامپ بارها اعلام کرده که همه گزینهها در قبال ونزوئلا، روی میز قرار دارد.
هر چند آمریکا شواهدی را درباره کسب آمادگی برای استفاده از گزینه نظامی علیه مادورو بروز داده، اما امید مقامات ارشد آمریکایی، پایان وفاداری ارتش ونزوئلا به مادورو و در ادامه، کودتا علیه وی است. «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبه با شبکه 'ای بی سی' از اعضای ارتش ونزوئلا خواست در حمایت از مادورو تجدید نظر کنند.
دولت ترامپ با توجه به «دکترین مونرو» به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی واشنگتن دانسته و بر حق مداخله آمریکا در امور داخلی کشورهای این منطقه از جمله ونزوئلا تاکید کرده است.
با این حال این رویکرد آمریکا مخالفان جدی در سطح جهان دارد. از دیدگاه کشورهای مخالف مداخله آمریکا مانند روسیه، دولت ترامپ قصد دارد تا هرچه زودتر به اصطلاح کار ونزوئلا را تمام کند تا در گام های بعدی به براندازی دیگر دولت های چپ گرای آمریکای لاتین به ویژه نیکاراگوئه و کوبا بپردازد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
ترامپ مسئول حمله سایبری به سیستم برقرسانی ونزوئلا
قطع برق مدارس و شرکت های ونزوئلا را برای دوشنبه تعطیل کرد