ایران پرس- چهارمین دور مذاکرات صلح یمن در استکهلم سوئد با توافق اولیه برقراری آتش‌بس در الحُدیده و تبادل اسیران بین دو طرف به کار خود پایان داد.

چهارمین دور مذاکرات صلح یمن که از6 دسامبر با حضور طرف‌های یمنی به ریاست مارتین گریفیتس Martin Griffiths نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن در استکهلم سوئد آغاز شده بود، روز پنج شنبه درحالی با  صدور بیانیه‌ای به کارخود پایان داد که منابع خبری از تشدید حملات ائتلاف سعودی به یمن خبردادند.

 

تشدید حملات ائتلاف سعودی به یمن در حالیست که در روز پایانی مذاکرات صلح سوئد، گروه‌های یمنی درخصوص برقراری آتش‌بس در بندر الحدیده تحت نظارت سازمان ملل و ورود کمک‌های بشردوستانه به این بندر توافق کردند.

نکته قابل تامل در این میان سیاست‌مزورانه آمریکا در قبال مذاکرات صلح سوئد بود که توجه ناظران سیاسی را به فضاسازی آمریکا برای ادامه جنایات عربستان در یمن به خود جلب کرد.

وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیه‌ای درخصوص مذاکرات استکهلم با مطرح کردن این موضوع که بر سر بسیاری ازجزئیات توافقات صورت گرفته در این مذاکرات باید رایزنی‌های بیشتری انجام شود، به نحوی به تداوم حملات ائتلاف سعودی به یمن و نقض توافقنامه صلح سوئد چراغ سبز نشان داد.

رفتارهای آمریکا و ائتلاف متجاوز سعودی درقبال مذاکرات صلح سوئد بیانگر آن است که ائتلاف متجاوز سعودی و حامیانشان از نتایج مذاکرات صلح سوئد که به همت انصارالله یمن دستاوردهایی سیاسی و انسانی را برای مردم یمن به همراه خواهد داشت رضایت ندارند و با کارشکنی خود درصددند مانع از اجرایی شدن توافقات صورت گرفته در جریان مذاکرات صلح سوئد شوند.

سرانجام پس از 4 سال مقاومت انصارالله و همچنین یک هفته مذاکره نفس‌گیر، مردم یمن ائتلاف سعودی و جامعه جهانی را مجبور به پذیرش این واقعیت کردند که تنها راه حل خروج از بحران این کشور سیاسی است. واقعیت آن است که نه جنگ علیه یمن چنانکه مقامات سعودی وعده داده بود سه هفته‌ای تمام شد و نه آنچنان که امارات اخیرا وعده کرده بود الحدیده سقوط کرد.

براین اساس امارات و عربستان درصدد بر آمدند تا به ناکامی‌هایشان در پیروزی در جنگ یمن، در قالب گفت وگوهای دیپلماتیک و به‌شکلی آبرومندانه پایان دهند. دراین چارچوب ائتلاف سعودی و حامی اصلی آن یعنی آمریکا درصدد بودند به اهدافی که از طریق جنگ دست نیافته بودند از طریق مذاکرات دست یابند.

اما با توجه به دست برتر انصارالله در جریان مذاکرات صلح سوئد که درنتیجه پیروزهای‌های این جنبش مقاومت مردمی در برابر متجاوزان به یمن در ماه‌های اخیر به دست آمده بود ائتلاف متجاوز سعودی در این هدف خود نیزناکام ماند.

نتیجه گفت وگوهای سوئد در حقیقت تاکیدی است برحقانیت نگاه انصارالله که همواره تاکید داشت بحران یمن جز در سایه راه حلی سیاسی التیام و خاتمه نمی‌یابد. این پیروزی برای جنبش انصارالله است و در این میان، مساله الحُدیده مهمترین موضوع است و متجاوزان در پی توافقنامه سوئد بیش از پیش تحت فشار افکارعمومی جهت اجرای آتش‌بس در استان الحدیده و موافقت با رسیدن کمک‌های انساندوستانه به یمن قرار خواهند گرفت که این موضوع ناکام ماندن ائتلاف سعودی در تکمیل محاصره یمن را نشان می‌دهد.

توقف عملیات نظامی در الحدیده و آزادی کشتی‌ها در پهلوگیری در آن به معنی از سرگیری دریافت مواد غذایی و دارویی و سایر کالاهای اساسی است و این پیروزی بزرگی برای انصارالله و شکستی برای سعودی و ائتلاف آن است.

پیروزی دیگر این است که انصارالله به‌عنوان یک طرف گفت وگو توسط سازمان ملل و حتی دولت عبدربه منصورهادی رئیس جمهوری مستعفی یمن به رسمیت شناخته شد و این به معنی قانونی بودن و مشروعیت وجود انصارالله و نیروهای مقاومت یمن است، چیزی که تاکنون عربستان و متحدانش آن را رد می‌کردند و از پذیرش آن طفره می‌رفتند.

سید هادی سید افقهی، کارشناس و پژوهشگر مسائل بین‌الملل درباره دستاوردهای توافق گروه‌های یمنی در سوئد برای جنبش انصارلله یمن گفت، این توافق یک پیروزی سیاسی برای جنبش انصارالله است، چون قبلا عوامل و مزدوران عربستان می‌گفتند اعضای این جنبش کودتاچی هستند.

کارشناس و پژوهشگر مسائل بین‌الملل اظهار کرد، اما اکنون وقتی سازمان ملل از جنبش انصارالله یمن برای گفت وگو دعوت می‌کند، نشانه مهمی از به رسمیت شناختن نماینده بخش وسیعی از مردم یمن است که مناطق راهبردی را در این کشور تحت کنترل دارد.

دستاوردهای دیگری نیز انصارالله یمن برای مردم این کشور در مذاکرات صلح سوئد به همراه داشته است که از آن جمله می‌توان به توفیق نداشتن نظامی و میدانی نیروهای عبدربه منصور هادی و مزدوران ائتلاف سعودی در تصرف شهر و بندر الحدیده علیرغم چراغ سبز یک ماهه آمریکا و غرب و به کارگیری تمام توان نظامی آنها، که در نهایت آنان را وادار به مذاکره کرد.

این درحالی است که فرودگاه صنعاء نیز بر خلاف خواست ائتلاف همچنان در اختیار انصار الله و نیروهای مردمی و دولت قانونی یمن باقی ماند و به این ترتیب شرط سعودی‌ها و مزدورانش که فرودگاه صنعا در جریان توافق صلح سوئد تحت کنترل آنان قرار بگیرد یا فرودگاه دیگری که تحت کنترل نیروهای متجاوزاست جایگزین این فرود گاه شود با شکست و ناکامی مواجه شد.

تحولات یمن بیانگر استمرار ناکامی‌های سیاسی و نظامی ائتلاف متجاوز سعودی در یمن است که موجبات سردرگمی و سرخوردگی‌های بیشتر این ائتلاف متجاوز شده و تشدید حملات به یمن پس از مذاکرات صلح سوئد نتیجه همین موضوع است.

چنین عملکردهایی که باهدف تحت الشعاع قراردادن ناکامی‌های سیاسی و نظامی ائتلاف سعودی صورت می‌گیرد فقط رسوایی بیشتر و نمایان شدن بیش از پیش ماهیت ضد صلح و جنگ طلبانه حاکمان عربستان را برای جامعه جهانی به همراه داشته که انزجار و انزوای بین المللی آنها را در پی داشته است. 

نویسنده: بیژن نجفی

بیشتر بخوانید: 

دو دستاورد سیاسی برای انصارالله یمن با توافق استکهلم

جانفشانی مردم یمن؛ برملا شدن خوی‌جنگی عربستان و آمریکا

واکنش‌ها به توافق گروه‌های یمنی در سوئد