در این پیشنویس برای فرد متخلف حکم اعدام پیشبینی شده است.
عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی از سپتامبر 2020 و با میانجیگری و حتی به تعبیری با اجبار «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا انجام شد. 4 کشور امارات، بحرین، مغرب و سودان در سال 2020 عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را انجام دادند.
طی حدود 2 سال اخیر، 2 اقدام دیگر نیز در زمینه روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی انجام شد:
اقدام نخست، توسعه روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی بود که در همین راستا سفارتخانههای بحرین و امارات در تلآویو و سفارت اسرائیل در منامه و ابوظبی افتتاح شد و مقامات سیاسی نیز به امارات، بحرین و اراضی اشغالی سفر کردند. بنابراین، روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی در حد عادیسازی باقی نمانده و گسترش پیدا کرده است. روابط مغرب و رژیم صهیونیستی نیز روند رو به رشدی داشته، اما روابط با سودان چندان در دو سال اخیر گسترش پیدا نکرده است.
اقدام دوم تابوشکنی علنیتر در روابط رژیم صهیونیستی با برخی دیگر از کشورهای عربی بود. عربستان در صدر کشورهای عربی قرار دارد که در روابط با تلآویو تابوشکنی بیشتری داشته است.
در همین راستا، هواپیماهای اسرائیلی مجوز عبور از آسمان عربستان سعودی را دریافت کردند. در واقع، اگرچه عربستان در روابط با اسرائیل مانند امارات و بحرین عمل نکرده، اما روابط ریاض و تلآویو رشد بیشتری داشته است.
نکته مهم دیگر این است که رژیم صهیونیستی در دو سال اخیر تلاش زیادی انجام داد تا کشورهای عربی که برای محور مقاومت مهم هستند را نیز در مسیر عادیسازی قرار دهد.
عراق و لبنان دو کشوری هستند که رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه و فرامنطقه بر روی آنها برای عادیسازی تمرکز کردند. اربیل، مرکز منطقه کردستان عراق اکتبر 2021 میزبان نشستی در حمایت از عادیسازی روابط با اسرائیل بود. این نشست به ابتکار اندیشکده مرکز ارتباطات صلح نیویورک در اربیل برگزار شد. همچنین تلاش شد در ساختار قدرت عراق در مخالفت با عادیسازی روابط با اسرائیل، اختلافهایی ایجاد شود و حمایت برخی مقامات عراقی را در این زمینه به دست آورند.
با وجود این تلاشها، اما، عراق و لبنان در مسیر عادیسازی روابط قرار نگرفتهاند. حضور قوی گروههای مقاومت در این دو کشور و همچنین نقشی که جامعه مدنی و مردم در این دو کشور دارند، عامل اصلی شکست پروژه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی است.
در همین راستا، پارلمان عراق پیش نویس قانون ممنوعیت عادیسازی و برقراری هرگونه رابطه با اسرائیل را تصویب کرده و برای متخلفان حکم اعدام پیشبینی کرده است. طبق این قانون همچنین هرگونه تعامل با شرکتها و مؤسساتی که با این رژیم در تعامل هستند یا حامی و مرتبط با آن هستند، ممنوع است.
در واقع، پارلمان عراق با پی بردن به این موضوع که برخی در این کشور از عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی حمایت میکنند، چنین قانون بازدارندهای را تصویب کرده است.
پارلمان عراق تاکید کرد: "این قانون برای هر طرفی که میخواهد با رژیم اشغالگر صهیونیستی رابطه برقرار کند مجازات بازدارنده اعمال خواهد کرد. هدف از این قانون حفظ وحدت صفوف میان فرزندان ملت عراق و هویت ملی و اسلامی این کشور و بستن راه به روی همه کسانی است که به دنبال برقراری ارتباط با رژیم اشغالگر هستند."
علاوه بر پارلمان، وزارت فرهنگ و گردشگری و آثار باستانی عراق نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد، مقرر شده که یک هفته فرهنگی برای حمایت از مردم فلسطین برگزار شود و همچنین سمینارهایی برای حمایت از پیشنویس قانون جرمانگاری عادیسازی با رژیم اشغالگر برگزار میگردد.
اقدام پارلمان عراق میتواند گام مهمی باشد برای اینکه برخی دیگر از کشورهای عربی نیز در حمایت از فلسطین چنین اقدامی را انجام دهند.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز در بیانیهای تاکید کرد: "اقدام پارلمان عراق در جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی گام مهمی در مسیر مقابله با تلاش این رژیم اشغالگر برای نفوذ در کشورهای عربی است."
آنچه بر ارزش اقدام پارلمان عراق میافزاید این است که این اقدام در حین افزایش جنایتهای رژیم اشغالگر ضد فلسطینیها انجام شد و یک اقدام عملی در واکنش به جنایت نظامیان اسرائیل در به شهادت رساندن شیرین ابوعاقله، خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره قطر است.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117