تحلیل؛

ایران پرس: ده‌ها هزار نفر در تل آویو و حیفا با برگزاری تظاهرات علیه کابینه نتانیاهو، خواستار توافق با حماس شدند.

11 ماه از جنگ و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه غزه می‌گذرد. در حالی که تلاش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای آتش‌بس در غزه افزایش یافته، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی همچنان از آتش‌بس و پایان دادن به جنگ خودداری می‌کند. دور تازه تلاش برای آتش‌بس در غزه، پنجشنبه و جمعه گذشته در دوحه، پایتخت قطر برگزار شد. جنبش حماس که در نشست دوحه شرکت نکرد، اعلام کرد دلیل عدم شرکت این است که اساساً کابینه نتانیاهو هیچ اعتقادی به آتش‌بس ندارد و نشست دوحه نیز مانند دیگر نشست‌هایی که تاکنون برگزار شده، صرفاً اتلاف وقت است. جنبش حماس اعلام کرده نتانیاهو به دنبال توافق نیست و پیشنهاد جدید آمریکا هم همسو با شروط اشغالگران است.

بر این اساس، دهها هزار نفر روز گذشته در تل‌آویو و حیفا تظاهرات برگزار کردند. منطقه کاپلان تل‌آویو شاهد حضور دهها هزار نفری معترضان بود که مورد توجه رسانه‌ها نیز قرار گرفت. معترضان دو خواسته شفاف دارند. آنها از یک سو خواستار توافق با حماس برای مبادله اسرا هستند و از سوی دیگر بر انحلال کابینه نتانیاهو تأکید دارند. از سوی دیگر خانواده‌های اسرای اسرائیلی که به شدت معترض سیاست‌ها و وقت‌کشی‌های نتانیاهو و کابینه وی هستند، اعلام کردند: مذاکرات درخصوص توافق آزادی گروگان‌ها، آخرین فرصت برای بازگرداندن فرزندان ماست.

موضوع حائز اهمیت این است که در درون کابینه نتانیاهو اختلاف زیادی در خصوص آتش‌بس در غزه وجود دارد. ایتمار بن گویر، وزیر امنیت داخلی از جمله افرادی است که رسماً تهدید کرده در صورت توافق با حماس، از کابینه نتانیاهو خارج خواهد شد و زمینه فروپاشی کابینه را فراهم خواهد کرد. در همین راستا، خانواده‌های اسرای اسرائیلی تصریح کردند: اکثریت اسرائیلی‌ها، نهادهای امنیتی و آمریکایی‌ها با این توافق موافق هستند اما یک اقلیت افراطی مانع از آن می‌شود. «اسحاق هرتزوگ»، رئیس رژیم صهیونیستی هم خطاب به تظاهرات‌کنندگان گفت: من خواهان برکناری وزرای راستگرای افراطی از کابینه شدم.

نکته مهم دیگر این است که نتانیاهو به جای اینکه نگران جان اسرای صهیونیست باشد، نگران وضعیت خود در رأس قدرت است. نتانیاهو از این موضوع آگاهی دارد که منتقدان وی با پایان جنگ غزه، بار دیگر فشارها را برای فروپاشی کابینه و پایان عمر سیاسی نتانیاهو افزایش خواهند داد. در واقع، فشارهای سیاسی پیش از 7 اکتبر نیز وجود داشت، اما شکست نتانیاهو و کابینه وی در دستیابی به اهداف نظامی تعیین شده در جنگ غزه از جمله آزادی اسرای صهیونیست، از بین بردن حماس و غیرنظامی کردن غزه ، سبب شد منتقدان پس از 11 ماه جنگ موضع برتری نسبت به گذشته داشته باشند و از عزم جدی‌تری برای برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی و برکناری نتانیاهو برخوردار هستند. 

اکنون تداوم برگزاری تظاهرات دهها هزار نفری مردم در قلب اراضی اشغالی نیز بیانگر این است که منتقدان نتانیاهو برای برکناری وی از قدرت از پشتوانه مردمی نیز برخوردار هستند. 

نویسنده: سید رضی عمادی