لبنان همچنان شرایط ملتهبی را تجربه میکند. بیش از دو هفته از معرفی «نجیب میقاتی» برای تشکیل کابینه جدید لبنان میگذرد، اما هنوز کابینه تشکیل نشده است.
در حالی که شرایط اقتصادی لبنان روند نزولی دارد و مطابق گزارش بانک جهانی، این کشور شاهد یکی از وخیمترین وضعیتهای اقتصادی در جهان است، «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان از تصمیم برای حذف یارانه سوخت خبر داد.
بانک مرکزی لبنان روز چهارشنبه (11 اوت) اعلام کرد که یارانه واردات سوخت متوقف شده است و منابع مالی لازم برای واردات سوخت را بر اساس قیمت دلار در بازار تامین خواهد کرد.
این در حالی است که بانک مرکزی لبنان پیشتر یارانه واردات سوخت را بر اساس هر دلار به قیمت 3900 لیره لبنان تامین میکرد، اما قیمت هر دلار در بازار سیاه، طی روزهای گذشته از 20 هزار لیره فراتر رفت. به عبارت دیگر، تصمیم بانک مرکزی سبب میشود قیمت سوخت در لبنان حدود 5 برابر شود.
تاثیر حذف یارانه سوخت بر وضعیت معیشتی مردم لبنان
موضوع مهم این است که این تصمیم صرفاً قیمت سوخت را افزایش نمیدهد بلکه مستقیماً قیمت دیگر کالاهای ضروری از جمله نان را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و عملاً وضعیت معیشتی مردم لبنان وخیمتر خواهد شد. از این رو، این موضوع زمینه و بستر شکلگیری دور جدیدی از اعتراضهای مردمی را در لبنان فراهم کرده است چرا که با این تصمیم بخش بزرگی از درآمد مردم صرف خرید سوخت میشود.
مردم با حضور در خیابانها و بستن جادهها، اعتراض خود را به این تصمیم بانک مرکزی نشان دادند. فعالان شبکه های اجتماعی در لبنان نیز این تصمیم بانک مرکزی را «سیلی معیشتی بزرگی» به صورت ملت لبنان دانسته و تهدید خطرناک زندگی مردم توصیف کردند.
تبعات این تصمیم و به خصوص واکنش فوری مردم که در قالب تظاهرات خیابانی نشان داده شد، سبب شد «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان با فرا خواندن ریاض سلامه، از وی توضیح خواست.
«حسن دیاب» نخست وزیر پیشبرد امور لبنان نیز در نامهای به «غازی وزنی» وزیر دارایی از وی خواست تا به ریاض سلامه رئیس بانک مرکزی لبنان گوشزد کند که تصمیم وی برای لغو یارانههای سوخت نقض قانون مجلس و پرونده تامین مالی بوده که با سیاست دولت برای منطقی سازی یارانهها در تناقض است.
نکته دیگر این است که ریاض سلامه در شرایطی تصمیم به حذف یارانه سوخت گرفت که خبرهایی در خصوص توافق رئیس جمهور و نخست وزیر مکلف به تشکیل کابینه منتشر شد. ریاض سلامه از جمله افراد نزدیک به جریان 14 مارس و شخص «سعد الحریری» است.
در واکنش به این اقدام، «جبران باسیل» رهبر جریان ملی آزاد لبنان در توییتی، اقدام ریاض سلامه را «توطئه» خواند و نوشت: "زمانی که پرونده و کارت تامین مالی به پایان رسید و دولت جدید در آستانه تشکیل کابینه و فعالیت بود، رئیس بانک مرکزی تصمیم گرفت با حذف یارانههای سوخت، کشور را منفجر کند."
جبران باسیل همچنین اشاره کرد که برخی در تلاش برای تضعیف فضای مثبت میان میشل عون، رئیس جمهور و نجیب میقاتی، نخست وزیر مکلف بر روند تشکیل دولت هستند.
نکته پایانی اینکه اگرچه یارانه سوخت یک معضل برای اقتصاد لبنان محسوب میشود، اما تصمیم برای حذف یارانه در شرایط کنونی، به منزله گروگان گرفتن زندگی مردم در خدمت اهداف سیاسی اشخاص و گروههای سیاسی این کشور است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
معرفی «نجیب میقاتی» و چشمانداز بحران لبنان