تهران- ایران پرس: سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره اجرای قرارداد حقآبه هیرمند ایران و افغانستان تاکید کرد که هیات حاکمه امروز افغانستان متعهد به اجرای این قرارداد است.

«سعید خطیب زاده» در نشست خبری امروز (دوشنبه) در پاسخ به سوال خبرنگار ایران پرس درباره اجرای قرارداد هیرمند گفت: این قرارداد به سال 1351 برمی گردد و مثل همه قراردادهای بین المللی، این قرارداد هم با تغییر و رفت و آمد دولت ها تغییر نمی کند.

وی افزود: در بسیاری از سالها، طرف های افغان به تعهدات خود در این قرارداد بخصوص بند 3، پایبند  نبوده اند و امروز هم هیات حاکمه کنونی متعهد به اجرای این قرارداد است.

به گفته خطیب زاده در این وزارت نیرو مسئول اجرا و پیگیری قرارداد است و قطعا در تماس دو طرف پیگیری می شود.

(حقابهٔ ایران از هیرمند، به دادخواست حقوقی ایران از آب رود هیرمند در منطقهٔ سیستان اشاره دارد. این رود در گذشته در هر دو کشور افغانستان و ایران جاری بوده‌است. علی‌رغم انعقاد قرارداد حقآبه هیرمند در سال 1351، از اواخر دهه هفتاد و هم‌زمان با کاهش بارش سالانه و گسترش خشکسالی بر سیستان، میزان ورودی آب رود هیرمند به دریاچه هامون مرتباً کاهش یافت. نبود دولت قدرتمند در افغانستان، ساخت بند کجکی بر روی هیرمند، نصب و به‌کارگیری انواع پمپ در مسیر رود هیرمند برای کشاورزی در افغانستان، خشک شدن دریاچه هامون (هفتمین تالاب بین‌المللی جهان) را در پی داشته‌است.)

مذاکرات ایران و عربستان دوجانبه‌ای و منطقه ای است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات ایران و عربستان و مشکل ایجاد شده بین عربستان و لبنان گفت: گفت وگوهای ما با عربستان دوجانبه‌ای و منطقه ای است و ما درباره دوستان خود با کسی صحبت نمی‌کنیم.

 خطیب زاده اضافه کرد: فکر می‌کنم ریاض هم می‌داند سیاست فشار به دیگر کشورها مدتی است اثر خود را از دست داده است و طبیعی است که ایران در کنار مردم یمن و لبنان ایستاده است.

وی در عین حال گفت: گفت وگوها بین ایران و عربستان به طور جدی ادامه دارد و  موفقیت آن به جدیت طرف مقابل و عبور از اظهارات صرف رسانه‌ای بستگی دارد.

ایران منتظر اقدام عملی آمریکا است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی درباره سخنان «جک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا اظهار کرد: بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا مدت‌هاست گفت وگویی نبوده است. بعد از خروج ایالات متحده از برجام آن هم به عنوان کشوری که آن موقع عضو کمیسیون مشترک بود، بعد از آن تماس و یا ملاقات مستقیم و یا غیر مستقیم نبوده است.

خطیب زاده اضافه کرد: ایالات متحده به عنوان ناقض قطعنامه 2221، به صورت غیرقانونی از برجام خارج شده و تمام تلاش خود را کرد تا برجام را از بین ببرد، تحریم‌های فرامنطقه‌ای، ظالمانه و غیر قانونی بر ضد مردم ایران اعمال کرد و تمام تلاش خود را کرده تا مانع روابط عادی جمهوری اسلامی ایران در حوزه های تجاری و اقتصادی با کشورهای دیگر شود و در این راستا آنچنان زیاده‌روی کرد که نه تنها شرکت‌هایی که با جمهوری اسلامی ایران همکاری می‌کردند مورد فشار قرار داده بلکه متحدین خود را تنبیه کرده است.

وی اظهار کرد: طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران تا زمانی که این واقعیت‌ها روی زمین تغییر پیدا نکند تصور نمی شود کرد که در هیچ شکل و فرمتی بین تهران و واشنگتن گفت و گویی برقرار شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه یادآورشد: همانطور که در مذاکرات وین گفته شد، گفت وگوها برای مطمئن شدن از بازگشت قطعی و متعهدانه و عملی ایالات متحده به تعهدات خودش هست لذا ایران و چهار به اضافه یک گفت و گو می کردند برای اینکه مطمئن شویم که برگشت آمریکا به برجام با نیت درست و شرایط و جزئیات قابل اعتنا انجام می شود.

خطیب زاده با بیان اینکه این شرایط هنوز تغییر نکرده است، گفت: اقدامات و برنامه‌هایی که توسط دولت بایدن تا امروز پیگیری شده است مخالف اعلام نیتی است که آقای سالیوان اعلام کردند. ما به اندازه کافی حرف شنیدیم منتظر عملی هستیم که ماه‌هاست به تعویق افتاده است.

117