ایران پرس- رئیس جمهوری کره جنوبی در دیدار با رئیس جمهوری چین، کمک پکن برای از سرگیری مذاکرات آمریکا و کره شمالی در خصوص حل مسائل هسته ای شبه جزیره کره را خواستار شد.

«مون جائه این» Moon Jae-in  در دیدار با «شی جین پینگ» در پکن گفت: کره جنوبی مایل است به همراه چین برای پیشبرد روند صلح شبه جزیره کره تشریک مساعی کند.

رییس جمهوری کره جنوبی همچنین تاکید کرد: امور هنگ کنگ و منطقه خود مختار سین کیانگ در شمال غربی چین جز امور داخلی پکن  است.

شی جین پینگ رییس جمهوری چین نیز تاکید کرد: در حال حاضر یک جانبه گرایی و رفتار قلدرمآبانه ، مدیریت جهان را مختل و صلح و ثبات جهان را تهدید می کند.

«مون جائه این» رئیس جمهوری کره جنوبی  به منظور شرکت در نشست سه جانبه با رهبران چین و ژاپن وارد پکن شده است .

درخواست رئیس جمهوری کره جنوبی از چین برای کمک به از سرگیری مذاکرات آمریکا و کره شمالی ناشی از نگرانی های سئول از تداوم توقف گفتگوهای آنان بر تحولات منطقه شبه جزیره کره است.

آخرین  دور مذاکرات پیونگ یانگ و واشنگتن در ماه اکتبرگذشته در سوئد بدون نتیجه ای به پایان رسید.  با توجه به موضع رهبر کره شمالی درباره فرصت آمریکا تا پایان سال 2019 برای نجات گفتگوهای دو جانبه از شکست دائمی و کنار رفتن دیپلماسی از روند مناسبات پر تنش آنان،مقامات کره جنوبی از قطع شدن نوار مذاکرات خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره هراس دارند.

دولت سئول که در حدود دو سال اخیراقدامات متنوعی برای اعتنماد سازی و کاهش تنش در روابط با کره شمالی در پیش گرفته است،نگران تاثیرپیامدهای مخرب توقف مذاکرات پیونگ یانگ و واشنگتن  ناشی از کارشکنی های آمریکا است که می تواند دستاوردهای سئول در این زمینه را بر باد دهد.

برهمین اساس است که مون جائه این در سفر به پکن برای شرکت در نشست سه جانبه کره جنوبی،ژاپن و چین ،در دیدار با شی جین پینگ از وی خواسته به از سرگیری مذاکرات کره شمالی و آمریکا کمک کند.

در شرایطی این درخواست مطرح شده است که برغم توافق اولیه چین وآمریکا برای توقف جنگ تجاری،اما همچنان تنش های آنان بشدت فزاینده است و امکان نقش افرینی پکن در کمک به از سرگیری مذاکرات واشنگتن و پیونگ یانگ  دستکم از طریق رایزنی با کاخ سفید وجود ندارد.

بنابراین چین تنها می تواند از طریق رایزنی با کره شمالی گامی در مسیراحیای احتمالی مذاکرات این کشور با آمریکا بردارد که در عمل چندان زمینه های آن فراهم نیست.

به عبارت دیگر،چین تنها ابزاری که برای کمک به از سرگیری مذاکرات با آمریکا دارد،درخواست ازپیونگ یانگ برای برداشتن پیش شرط گفتگوها ، توقف آزمایش های موشکی  و همچنین سازگاری با اقدامات تحریک آمیز کاخ سفید در منطقه همزمان با برگزاری گفتگوها است که کره شمالی حاضر به تمکین در این زمینه نیست.

اگر چه چین هم تسلیم شدن کره شمالی در برابر خواسته ها ،بدعهدی ها و همچنین رفتارهای تحریک آمیز آمریکا را بدعتی خطرناک در مسیر مذاکره با واشنگتن و بر خلاف منافع ملی خود می داند.

 کره شمالی براساس تجارب گفتگو و توافق با امریکا،حاضر به کوتاه آمدن در روند مذاکرات با این کشور نیست.  

«سوزان دی‌ مگیو» تحلیلگرمسایل سیاسی در آمریکا می گوید؛

"در مذاکرات غیررسمی که من با مقام‌های کره شمالی داشته‌ام آنها با نحوه توافق آمریکایی ها کاملا اشنا هستند و به دنبال توافق به هر قیمتی با آمریکا نیستند."              

در چنین شرایطی امید کره جنوبی برای کمک چین به احیای احتمالی مذاکرات کره شمالی و آمریکا بیش از اندازه خوش بینانه است.  118

نویسنده:محمدرضا عسگری