این نشست بیش از همه «تریبونی برای شعار» بود.
وزرای خارجه عربستان و بحرین بدون اشاره به فاجعه انسانی در یمن که در اثر مداخله عربستان سعودی و متحدانش به وقوع پیوست، بر ثبات و امنیت منطقهای تأکید کردند.
این تأکید در حالی است که بهخصوص عربستان سعودی در سالهای اخیر از بازیگران اصلی بر هم زننده صلح و امنیت منطقه غرب آسیا بود که در این خصوص میتوان به جنگ 6 ساله علیه یمن و حمایت از گروههای تروریستی در منطقه بهویژه در سوریه و همچنین قطع روابط با قطر و محاصره و تحریم این کشور اشاره کرد.
محور دیگر در این نشست که بارز بود، حمایت از سازش و دعوت از دیگر کشورهای عربی برای پیوستن به سازش با رژیم صهیونیستی بود. «عبداللطیف الزیانی»، وزیر خارجه بحرین، در این نشست بار دیگر توافق سازش با اسرائیل را به نفع امنیت منطقه دانست و ادعا کرد منامه به دنبال حل مناقشه فلسطین و اسرائیل است.
این ادعا در حالی مطرح شد که پس از امضای توافق سازش امارات و بحرین با اسرائیل بر میزان خشونت این رژیم علیه فلسطینیها افزوده شد.
در تازهترین جنایت، هفته گذشته یک کودک فلسطینی به شهادت رسید و روز گذشته نیز وزارت بهداشت فلسطین از تعطیلی آزمایشگاه غزه در اثر کمبود امکانات و تجهیزات به دلیل محاصره اسرائیل خبر داد.
نکته دیگر درباره نشست 2020 منامه این بود که به تریبونی برای اسرائیل تبدیل شد تا ضمن دفاع از عادیسازی روابط با برخی کشورهای عربی، از جمهوری اسلامی ایران و ترکیه نیز انتقاد کند.
در همین راستا، «گابی اشکنازی»، وزیر خارجه اسرائیل روز گذشته در نشست منامه بار دیگر اتهامهای همیشگی درباره نقش منطقهای جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد و درباره ترکیه نیز گفت تلآویو از اقدامهای آنکارا در شرق دریای مدیترانه نگران است. درواقع، رژیم اسرائیل و همچنین کشورهایی نظیر بحرین از نشست منامه برای تطهیر چهره خشن و جنایتکارانه رژیم صهیونیستی بهره گرفتهاند.
نکته مهم دیگر در خصوص نشست 2020 منامه این بود که در این نشست نیز مشخص شد با وجود تلاشهایی که برای پایان دادن به اختلافها در شورای همکاری خلیجفارس انجام میشود، اما این اختلافها همچنان وجود دارد.
«بدر بن حمد بن حمود البوسعیدی»، وزیر خارجه عمان در این نشست با کنایه به تحریمکنندگان قطر، گفت واژگانی همچون کنار گذاشتن، مخالفت و تحریم در قاموس عمان وجود ندارد.
وی ابراز امیدواری کرد ایالاتمتحده آمریکا با مراسم تحلیف جو بایدن به بزرگترین موفقیت آمریکا در منطقه برگردد که منظور وزیر خارجه عمان، توافق هستهای ایران بود.
این اظهارات وزیر خارجه عمان با واکنش «ترکی الفیصل»، شاهزاده سعودی و رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان مواجه شد و وی بلافاصله در این نشست گفت امیدواریم قطر همانطوری با ما رفتار کند که عمان رفتار میکند.
ترکی الفیصل همچنین ایران را به مداخله در امور داخلی دیگر کشورها متهم کرد.
این نوع موضعگیریها در خصوص موضوعات مختلف منطقه، نداشتن نگاه واقعگرایانه و مسالمتآمیز به تحولات منطقه و همچنین سیطره روایت سعودی بر نشست منامه سبب شد این نشست تأثیر و دستاوردی برای نظم سیاسی و امنیتی منطقه نداشته باشد و بیش از همه تریبونی برای حکومتهای پادشاهی عرب باشد.
سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
گفت وگوی منامه و اثبات وابستگی آل خلی.
جمعیت الوفاق: کنفرانس منامه بخشی از پروپاگاندای رسانهای رژیم آل خلیفه است
پایان بی نتیجه کنفرانس منامه درباره امنیت دریایی و هوانوردی