یکی از آشناترین نام هایی که این روزها می توان درباره بیماری ها و ناهنجاری های ذهنی شنید، همین نام آلزایمر است.

آلزایمر چیست؟

این بیماری در سنین معمولا پیری بیشتر خود را نشان می دهد. به طوری که افزایش سن با تحلیل رفتن توانایی های ذهنی افراد و در نتیجه افزایش احتمال ابتلا به آلزایمر رابطه مستقیم دارد. در این مطلب درباره آلزایمر برای شما خواهیم گفت.

تعریف آلزایمر

درباره مراحل آلزایمر چقدر می‌دانیم

 

بیماری فراموشی یا همان آلزایمر به اختلالی در عملکرد مغز گفته می شود که شاهد تحلیل تدریجی عملکرد ذهن افراد در آن هستیم. شاید قدری فراموشی به فراخور افزایش سن مورد عجیبی نباشد و از سوی بسیاری از افراد طبیعی تلقی شود.

این درحالی است که در بیماری آلزایمر شاهد این هستیم که پیشرفت اختلال حافظه تدریجا ادامه دار خواهد بود. نگاهی به آمارهای بدست آمده نشان می دهد که یک هشتم افرادی که دارای 65 سال سن می باشند یا سنی بیشتر از این را دارند از حالت مخرب زوال عقل رنج می برند.

شاید بسیاری از افرادی که آلزایمر دارند این بیماری آن ها از سوی افراد خانواده و دوستان و …. قابل تشخیص نباشد. اما بازهم پیش از اینکه علام بروز کنند خود را با هشدار هایی این بیماری نشان می دهد. در ادامه برای شما درباره علائم هشدار دهنده آلزایمر توضیح خواهیم داد.

مهم ترین علائم هشدار دهنده ابتلا به آلزایمر؛

ورزش یک راهکار موثر برای پیشگیری از آلزایمر

 

* ارتباط حافظه و تکلم در بیماری آلزایمر

در این بیماری معمولا اتفاقی برای بخش بلند مدت حافظه نخواهد افتاد. این درحالی است که در حافظه کوتاه مدت شاهد اختلال خواهیم بود. ممکن است شخصی که برایش صحبت می کنید و او را دوست دارید صحبت های شما را فراموش کند. همچنین احتمال دارد سوال هایی که از او می پرسید از سوی خود او تکرار شوند.

برای همین شاهد یادآوری معمول ترین و نیز روتین ترین کلمات نیز برای او مشکل ایجاد کند. اگر از ما بپرسید که مشکل اختلال در حافظه کوتاه مدت که در این بیماران ایجاد می شود به کدام بخش مغز مربوط می شود ما بدون شکل به قسمت هیپوکامپ مغز اشاره می کنیم.

تغییرات رفتاری در آلزایمر

در بسیاری از موارد بیماری آلزایمر برای فرد تغییرات رفتاری و چه بسا پریشانی را به همراه خواهد داشت. حتی ممکن است فرد عزیزی که در خانه شما به این بیماری مبتلا می باشد حتی نشانی خانه خود را هم گم کند. به علاوه اینکه فرد از قضاوت کردن و خلق و خو نیز دارای ثبات زیادی نخواهد بود. حتی فرد ممکن است بهداشت ضعیفی را هم داشته باشد. شاید اگر تا پیش از این لباس های آراسته می پوشید همین آراستگی ظاهری را هم از دست داده باشد. به طوری که شاید دیگر از اینجا به بعد لباس آلوده بپوشد و موهای خود را هم فراموش کند که بشوید.

نباید علائم هشداردهنده آلزایمر مورد چشم پوشی واقع شوند.

شاید برای شما حتی فکرش هم دشوار باشد که عزیز شما به بیماری فراموشی یا آلزایمر مبتلا شده است. اما این به این معنا نیست که باید این علائم را درباره عزیزان خود ندید بگیرید. شاید علائمی که در عزیزان خود می بینید اصلا مشکلی دیگری باشند. ممکن است فرد از اختلال عملکرد غده تیروئید رنج ببرد. اما اگر هم آلزایمر باشد اینکه همان ابتدای کار فکری برای عزیز خود کنید احتمال اینکه نتایج درمان موفقت آمیز باشد بیشتر خواهد بود.

چگونه وجود آلزایمر در فرد تشخیص داده می شود؟

معرفی میوه و سبزیجاتی که از آلزایمر جلوگیری می‌کند

 

نوبت به بررسی انواع راه تشخیص آلزایمر می رسد. شاید بتوان گفت که هیچ گونه آزمایشگاهی برای آزمایش نوار مغز وجود ندارد. برای همین متخصص مربوطه برای تشخیص های خود به گفته های شما استناد خواهد کرد.

اما برخی از آزمایش ها ممکن است برای بررسی وضعیت روانی فرد و نیز وضعیت هیجانی فرد مفید باشد. به همین دلیل می توان از آزمایش هایی مانند آزمایش وضعیت روانی mini – cog و … بهره گیری کرد.

مکانیسم آلزایمر

سوال دیگری که بسیاری از افراد آن را دارند این است که در طی آلزایمر برای فرد چه اتفاقاتی میفتد. درحقیقت باید بدانید که در طول آلزایمر یاخته های عصبی یا همان نورون ها می میرند. به همین دلیل مغز رفته رفته کوچک خواهد شد. به طوری که نواحی دارای مایع مغزی و نخاعی دارای بخش های بزرگ تری خواهند شد. فردی که آلزایمر دارد از نظر برخورداری از مشکلات حافظه و گفتار و … دچار مشکل خواهد شد.

انتظارتی که از فرد مبتلا به آلزایمر می توان داشت.

نمی توان ادعا کرد که آلزایمر در هر فردی مسیر یکسانی را طی می کند. ممکن است برخی از افراد در مواقعی آلزایمر را با شدت بیشتری متحمل شوند و این امر سبب ایجد زوال عقلی شدید برای فرد شود. اما ممکن است این اتفاقات برای افرادی دیگری نه به این صورت شدید بلکه به صورت تدریجی رخ دهند. معمولا افراد بین 3 تا 9 سال پس از تشخیص بیماری به زندگی خود ادامه خواهند داد.

تاثیر آلزایمر بر زندگی ما

از آنجایی که بیماری آلزایمر درست تمرکز فرد را تحت تاثیر قرار می دهد باید بدانید که بسیاری از کارها مانند آشپزی و نیز پرداخت صورت حساب از عزیز شما شاید ساخته نباشد. طبق مطالعات انجام شده اولین علامتی که درباره بیماری آلزایمر میتوان دید این است که فرد نمی تواند حساب و کتاب های ساده خود را پیش ببرد.

حتی تشدیدعلائم سبب میشود تا فرد نتواند مکان های آشنا و یا افرادی که تا پیش از این می شناخته را هم بجا آورد. به علاوه اینکه حتی ممکن است از ظرف و ظروف نیز نتواند به خوبی استفاده کند. از دیگر علائم این می توان به بی اختیاری و مشکلات تعادل و صحبت نکردن درست اشاره کرد.

تاثیر آلزایمر بر رانندگی

فردی که دارای آلزایمر می باشد علائمی مانند ضعف هماهنگی و از دست دادن حافظه را خواهد داشت. ترکیبی از این عوامل ممکن است کار را برای فرد سخت کند. اگر احتمال این را می دادید که به دلیل علائم خطرناک آلزایمر عزیز شما باید رانندگی را کنار بگذارد حتما او را از علت این امر باخبر کنید.

ولی ممکن است او در این مسیر مقاومت کند و نخواهد که رانندگی را کنار بگذارد. به همین دلیل نیاز است تا اداره راهنمایی و رانندگی را در جریان این اتفاق بگذارید تا فرد را مورد بررسی قرار دهند. بهتر برای اینکه حمل و نقلش را بی دردسر پیش ببرد از راه دیگری استفاده کنید.

ورزش و آلزایمر

در زمانی که به وجود آلزایمر در فرد پی برده اید بد نیست او را به ورزش تشویق کنید. چرا که این ورزش کردن به خوبی می تواند در تثبیت قدرت و نیز هماهنگی عضلانی فرد نقش داشته باشد. به علاوه اینکه این ورزش روی خلق فرد نیز نقش داشته و سبب خواهد شد تا فرد از نظر روانی و میزان استرس هم به سطح خوبی از خلق و خو برسد. برای اینکه بتوانید مناسب ترین ورزش را برای فرد انتخاب کنید می توانید از دکتر مشورت بگیرید. از دکتر بپرسید که کدام ورزش برای فرد بهترین ورزش می باشد. شاید برای فردی که نیاز به آرامش دارد فعالیت هایی مانند پیاده روی و نیز تا کردن لباس بتوانند گزینه های خوبی باشند.

درمان آلزایمر

درباره درمان آلزایمر شاید خبر خوبی نباشد که بدانید آلزایمر اصلا معالجه ای ندارد و برای اینکه جلوی آسیب مغزی ناشی از آلزایمر را بگیرید اصلا راهی وجود ندارد. اما می توان از درمان هایی استفاده کرد که دست کم سبب می شود به صورت ظاهری فرد توانایی های ذهنی خود را حفظ کرده و نیز بتواند عوارض بیماری را به میزان کمتری متحمل شود. اگر فرد زودتر به مداوا بپردازد برایش بهتر است. چرا که این احتمال وجود دارد که فرد طولانی تر مهارت های خود را حفظ کرده و بتواند کارهای خود را بهتر و بدون مشکل تر انجام دهد.

جایگاه فرد مراقب در درمان آلزایمر

یادتان باشد که درصورت مراقبت از فرد دارای آلزایمر دارای چندین نقش مختلف می باشید. برای نمونه می توان به راننده و نیز آشپز و پرستار و چندین مورد از نقش های این چنینی را می توان از این فرد انتظار داشت.

می توانید درحالی که بخشی از کارهای خود را انجام می دهید از فرد بخواهید تا بخشی از کارهای خود را نیز خودش برعهده بگیرد. اگر می خواهید کمک بیشتری به این فرد کنید برای نمونه می توانید محتویات کابینت ها را روی کاغذ بنویسید و روی کابینت بچسبانید. این را هم بگوییم که خب است برای داروهایی که در طول هفته می خورد هم یک جعبه دارو خریداری کنید.

مراقبت از بیماری آلزایمری چه چالش هایی دارد؟

شاید در ابتدای این بیماری بسیاری از افراد خود متوجه این باشند که چه مشکلی را متحمل شده اند. همین امر ممکن است سبب اضطراب و یا شرمندگی آن ها شود. برای همین شما باید حواس خود را به علائم افسردگی نیز بدهید.

شاید بتوان چنین مشکلاتی را به کمک دارو درمان کرد. حتی ممکن است عزیزی که در اطراف شما به آلزایمر مبتلا شده به بیماری دوقطبی نیز مبتلا شود و حتی اقدام به پرخاش و حمله به شما کند. برای همین باید این را بدانید که این تغییرات حاصل این بیماری است و بهتر است در این باره پزشک را در جریان تغییرات رفتاری در بیمار خود بگذارید.

آلزایمر و نقش سندروم غروب آفتاب

یکی از چیزهایی که ذهن متخصصان را درگیر کرده است این است که چرا افرادی که آلزایمر دارند در هنگام غروب آفتاب غمگین می شوند. این غمگین بودن گاهی فقط به بعد از ظهر محدود می شود ولی در مواقعی هم ممکن است در تمام طول شب فرد را دربرگیرد. برای همین به منظور کاهش چنین تنش هایی می توان خانه را کاملا با روشنایی مزین کرد پیش از اینکه آفتاب غروب کرد باید پرده ها را بست. همچنین می توانید فرد دارای آلزایمر را به دیدن تلویزیون مشغول کنید و نیز پس از صبحانه به او فنجانی قهوه فاقد کافئین بدهید.

فراموشی نام اطرافیان در آلزایمر

شاید فردی که آلزایمر می گیرد نام نزدیک ترین کسانی را که با آن ها در ارتباط است فراموش کند. برای همین می خواهیم در این بخش راهی موقت را برای حل این مشکل به شما عزیزان پیشنهاد کنیم. شما می توانید تصاویر اطرافیانی را که فرد مبتلا به الزایمر با آن ها بسیار درارتباط است را به همراه اسم این عزیزان در معرض فرد قرار دهید. ممکن است از جایی به بعد این راه هم برای عزیز شما کارساز نباشد.

بیشتر بخوانید:

درباره مراحل آلزایمر چقدر می‌دانیم

 

<a href="https://farsi.iranpress.com/iran-i196026-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87_%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%AD%D9%84_%D8%A2%D9%84%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%B1_%DA%86%D9%82%D8%AF%D8%B1_%D9%85%DB%8C_%D8%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85">درباره مراحل آلزایمر چقد
<a href="https://farsi.iranpress.com/europe_and_america-i75648-%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%B4_%DB%8C%DA%A9_%D8%B1%D8%A7%D9%87%DA%A9%D8%A7%D8%B1_%D9%85%D9%88%D8%AB%D8%B1_%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C_%D9%BE%DB%8C%D8%B4%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C_%D8%A7%D8%B2_%D8%A2%D9%8
<a href="https://farsi.iranpress.com/iran-i201434-%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C_%D9%85%DB%8C%D9%88%D9%87_%D9%88_%D8%B3%D8%A8%D8%B2%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AA%DB%8C_%DA%A9%D9%87_%D8%A7%D8%B2_%D8%A2%D9%84%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%B1_%D8%AC%D9%84%D9%88%DA%AF