ایران پرس- آمریکا در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" تلاش خود را بر سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا و روی کار آوردن دولت هوادار آمریکا به ریاست "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان متمرکز کرده و در این روند، همه ابزارهای ممکن به ویژه اعمال تحریم های گسترده را به کار گرفته است.

این رویکرد آمریکا واکنش کاراکاس را برانگیخته است.

در این راستا ونزوئلا از "فاتو بنسودا" Fatou Bensouda دادستان دیوان بین‌المللی کیفری در لاهه خواست تا درباره مقام‌های آمریکایی به جرم جنایت علیه بشریت به سبب تحریم‌هایی که علیه ونزوئلا اعمال کرده‌اند، تحقیقات انجام دهد.

"خورخه آریزا "وزیر خارجه ونزوئلا در این زمینه گفت: ونزوئلا اتهاماتش علیه آمریکا را در یک سند 60 صفحه‌ای در اختیار این دیوان گذاشته است. این پرونده روز پنجشنبه به "فاتو بنسودا" تحویل داده شد. دولت ونزوئلا در این درخواست اعلام کرده که تحریم‌های اعمال شده  آمریکا به معنی "مجازات مرگ" برای ده ها هزار ونزوئلایی در سال است.

آمریکا به ویژه پس از روی کار آمدن "دونالد ترامپ" رئیس جمهور جنجالی این کشور، ونزوئلا را هدف انواع تحریم ها قرار داده و هر از چند گاهی تحریم های جدیدی را علیه این کشور نفت خیز آمریکای لاتین وضع می کند.

دولت ترامپ  همچنین در اقدامی مداخله‌جویانه، "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان را به عنوان "رئیس جمهور خودخوانده" این کشور به رسمیت شناخته است.

دیوان بین‌المللی کیفری اشخاص را تحت پیگرد قرار می‌دهد اما در سندی که کاراکاس ارائه کرده، نامی از هیچ مقام آمریکایی برده نشده است.

آریزا در این زمینه گفت: تعیین اینکه چه کسانی مسئول هستند، وظیفه دادستان است.

به گفته آریزا این پرونده همراه با یک نامه از نیکلاس مادورو به دادستان دیوان بین‌المللی کیفری ارائه شده است. آریزا تاکید کرد، دولت ما به دنبال پناه بردن به قوانین بین‌المللی است. ما متقاعد شده‌ایم که تبعات تدابیر یکجانبه آمریکا موجب جنایت علیه بشریت و علیه مردم ونزوئلا می‌شود.

البته این سند که دولت ونزوئلا در دیوان بین المللی کیفری علیه واشنگتن به عنوان "دشمن‌" خود ثبت کرده است، به صورت خودکار منجر به تحقیقات نمی شود و این دیوان به پرونده‌های میان کشورها رسیدگی نمی‌کند. با این حال ثبت این سند از جانب کاراکاس در دیوان، به منزله سابقه ای در زمینه جنایات ضد بشری آمریکا با اعمال انواع تحریم ها علیه مردم ونزوئلا به منظور وادار کردن آنها به روی گرداندن از مادورو و قبول سیطره مجدد واشنگتن برای این کشور نفت خیز است.

"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا 20 ژانویه 2020 پس از دیدار با "خوان گوایدو" در حاشیه یک نشست منطقه‌ ای در بوگوتا پایتخت کلمبیا گفت: آمریکا اقدامات بیشتری را برای حمایت از گوایدو انجام می دهد. 

دولت ترامپ در ماه های اخیر اقدامات خود را به منظور براندازی دولت چپ گرای ونزوئلا و سرنگونی نیکلاس مادورو تشدید کرده است.

واشنگتن بر استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو با هدف سرنگونی وی تمرکز کرده است.

آخرین اقدامات دولت ترامپ در این زمینه شامل دعوت رسمی از گوایدو برای حضور در سخنرانی سالانه ترامپ در کنگره آمریکا و سپس دیدار ترامپ و گوایدو در کاخ سفید و نیز اعمال تحریم های جدید علیه ونزوئلا با تحریم شرکت هواپیمایی این کشور است. 

ونزوئلا در دو سال اخیر سخت‌ترین شرایط سیاسی و اقتصادی چند دهه گذشته خود را به دلیل افزایش همه جانبه فشارهای آمریکا تجربه کرده است.

اقدامات دولت ترامپ از دیدگاه قوانین بین المللی و نیز سازمان ملل متحد به دلیل این که دخالت آشکار در امور داخلی این کشور نفت خیز آمریکای لاتین است، غیرقانونی تلقی می شود. با این حال واشنگتن در راستای سیاست یکجانبه گرایانه و زورمدارانه ترامپ که به دنبال تامین اهداف آمریکا حتی به قیمت زیر پا نهادن حقوق بین الملل و قواعد شناخته شده بین المللی است، همچنان با بی پروایی تمام، اقدامات مخرب خود را علیه ونزوئلا دنبال می کند.

همین مساله موجب درخواست کاراکاس از دیوان بین المللی کیفری برای رسیدگی به جنایات واشنگتن علیه مردم ونزوئلا شده است.

نویسنده: سیدرضا میر طاهر

139/117

بیشتر بخوانید:

آمریکا هواپیمایی ونزوئلا را تحریم کرد

انتقاد مادورو از تشدید سیاست خصمانه ترامپ علیه ونزوئلا/ تحلیل

دعوتِ مادورو از مجامع بین المللی برای نظارت بر انتخابات پارلمانی ونزوئلا