پارس‌ تودی- با درگذشت "الباجی قائد السبسی" رئیس جمهور تونس، "محمدالناصر" رئیس پارلمان این کشور به عنوان رئیس جمهور موقت سوگند یاد کرد.

"السبسی" پس از طی دوره بیماری در بیمارستانی نظامی در تونس درگذشت.

وی از شخصیت های مهم و تاثیرگذار در عرصه سیاسی تونس بود.

السبسی پس از انقلاب تونس نخستین رئیس‌جمهوری بود که در یک رای‌گیری آزاد به قدرت رسید.

خبر درگذشت السبسی در حالی منتشر شد که تونس طی سال های اخیر با فراز و فرودهای بسیاری در عرصه های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی روبرو بوده است.

از نظر سیاسی تونس طی سال های اخیر همچنان در مسیر دموکراسی قرار داشته است و برخی تحلیلگران عملکرد السبسی را در این راستا مثبت ارزیابی می کنند؛ به طوری که اکنون در نبود وی بسیاری نگران آینده سیاسی این کشور هستند.

"راشد الغنوشی" رئیس حزب اسلام‌گرای "النهضه" تونس گفت: به عقیده برخی‌ها السبسی رکن اصلی نظام دموکراتیک در تونس است بنابراین فرضیه برنامه‌ریزی مخالفان دموکراسی برای حذف وی بعید نیست.

تونس در بعد اجتماعی و اقتصادی همچنان با مشکلاتی نظیر فساد و نابرابری‌های اجتماعی دست و پنجه نرم می‌کند.

مقامات این کشور هنوز نتوانسته‌اند برای بحران اقتصادی که مردم را در سال 2011 به خیابان ها کشاند، راه حلی پیدا کنند.

از این رو تورم بالا و بیکاری همچنان معضل جدی در این کشور است.

تلاش‌های السبسی، رئیس جمهوری فقید تونس نیز در این زمینه موفق نبود؛ به طوری که صندوق بین المللی پول اصلاحات در تونس و کاهش نرخ تورم (7درصدی) را ضروری توصیف و اعلام کرده که رشد اقتصادی این کشور از 2 درصد وعده داده شده، بسیار پایین تر است.

در بعد نظامی و امنیتی اما دولت تونس طی سال های اخیر توانسته است امنیت نسبی را در این کشور برقرار و به رغم هم مرزی با لیبی و جدی بودن خطر نفوذ گروه های تروریستی، اوضاع را کنترل نماید.

در بعد خارجی نیز السبسی به داشتن مواضع قاطع علیه رژیم اشغالگر قدس شناخته شده و از مخالفان عادی سازی روابط عرب ها و اسرائیل بود.

اکنون براساس قانون اساسی تونس که تصریح می کند در صورت نبود رئیس جمهوری، رئیس پارلمان این کشور به طور موقت زمام امور کشور را در دست بگیرد، "محمدالناصر" رئیس پارلمان به عنوان رئیس‌ جمهوری موقت تونس سوگند یاد کرده است.

وی مطابق قانون اساسی تونس، 45 تا 90 روز فرصت دارد تا اوضاع را در این کشور سامان دهد و انتخابات برگزار کند.  

"محمدالناصر" در این زمینه گفت: دستاوردهای تونس در چارچوب دموکراسی حفظ و انتخابات ریاست جمهوری تونس در چارچوب قانونی و زمان‌بندی شده برگزار خواهد شد.

بدین ترتیب تونس در ماه های پیش رو با دو رویداد مهم سیاسی شامل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات پارلمانی روبرو است که نقش بسیار مهمی در آینده سیاسی این کشور دارند و بسیاری نگرانند که مرگ السبسی در روند این دو انتخابات خلل ایجاد کند.

کمیته انتخابات تونس اعلام کرده است انتخابات ریاست جمهوری این کشور به جای 17 نوامبر در 15 سپتامبر 2019 برگزار خواهد شد.

به نظر می رسد زمان اعلام شده جدید انتخابات در راستای سامان دادن به فضای سیاسی این کشور و شکل گرفتن دولتی براساس  رای مردم صورت گرفته است.

"محمدالناصر" از همه مردم، موسسات و احزاب برای همکاری با دولت دعوت کرده است. به نظر می رسد تونسی ها روزهای سرنوشت سازی را در عرصه سیاسی و حفاظت از دموکراسی کشورشان پیش رو دارند.

135/117

نویسنده :  آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید :

رییس جمهوری تونس در گذشت

انتخاب رئیس جمهوری موقت تونس

لوپوئن: "محمد الناصر" رئیس جمهور موقت تونس