بحرین از فوریه ۲۰۱۱ تاکنون شاهد قیام مردم علیه رژیم آل خلیفه است.
آل خلیفه برای سرکوب قیام مردم اقدام های مختلفی انجام داده است که از آن جمله می توان به کشته و زخمی کردن معترضان، بازداشت گسترده، شکنجه در زندان ها، محرومیت از تحصیل دانش آموزان و دانشجویان، صدور احکام حبس طولانی مدت، صدور حکم اعدام برای فعالان سیاسی و مدنی، حبس خانگی رهبران مذهبی و سیاسی و همچنین سلب تابعیت رهبران و شهروندان بحرینی اشاره کرد.
ایرادهای احکام حقوقی علیه فعالان حقوقی در بحرین
اغلب احکام حقوقی علیه فعالان حقوقی به اتهام آنچه که تشکیل یک گروه تروریستی عنوان شد، صادر می شود.
این اتهام علیه ۱۳۸ نفری که روز گذشته ۱۶ آوریل تابعیت شان سلب شده و ۱۳۱ نفری که از هفت سال تا حبس ابد محکوم شده اند، به کار گرفته شد. این در حالی است که دست کم دو ایراد حقوقی به این شیوه صدور حکم وجود دارد.
ایراد نخست این است که تعریف تروریسم در بحرین نه تنها تعریف حقوقی نیست بلکه شاخصه های آن بر اساس تصورات ذهنی رهبران این کشور ارائه شده که تابعی از تعریف تروریسم در عربستان سعودی است.
متناسب با این شاخصه، هر نوع مخالفت سیاسی را می توانند به ارتباط با نیروهای خارجی به خصوص جمهوری اسلامی ایران مرتبط کرده و شهروندان بحرینی را متهم و علیه آنها حکم صادر کنند، در حالی که هیچ سندی و هیچ مدرک مستندی در این خصوص ارائه نمی شود. به عبارت دیگر، ماهیت حقوقی دادگاه، اتهام و شیوه محاکمه زیر سوال است.
ایراد دوم این است که سازمان های حقوق بشری بحرینی اعلام کرده اند که زندانیان سیاسی اعتراف تحت شکنجه داشته اند. به لحاظ حقوقی، اعتراف تحت شکنجه نمی تواند مبنای صدور حکم به خصوص احکام سنگینی نظیر حبس ابد، حبس های طولانی مدت و همچنین سلب تابعیت قرار گیرد.
نکته مهم در خصوص احکام روز گذشته دادگاه بحرین این است که این احکام تنها دو روز بعد از لغو سفر هیئت اسرائیلی به بحرین انجام شد.
علت لغو این سفر نیز مخالفت قاطع مردم بحرین با آن بود؛ زیرا از دید مردم این سفر در راستای عادی سازی روابط با اسرائیل قرار داشت، موضوعی که مردم آنرا نمی پذیرند.
آل خلیفه با صدور احکام حبس ابد، حبس های طولانی مدت و سلب تابعیت از شهروندان به نوعی در دفاع از اسرائیل از مردم بحرین انتقام گرفته و این بعد تازه ای از تحولات بیش از ۸ سال اخیر بحرین است.
موضوع پایانی این است که آمار دقیقی در خصوص شمار افرادی که طی این سال ها به حبس ابد یا حبس طولانی مدت متهم شده اند در دسترس نیست اما با ۱۳۸ نفری که روز گذشته سلب تابعیت شده اند، شمار افراد سلب تابعیت شده از سال 2012 تاکنون به حدود یک هزار نفر رسیده است.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/116
بیشتر بخوانید:
مخالفت شدید مردم بحرین و لغو سفر هیأت اسرائیلی به منامه/ تحلیل
جمعیت الوفاق بحرین: آلخلیفه با نزدیکی به رژیم صهیونیستی درپی کسب حمایتهای جهانی است