این توافقنامه مجوز استقرار نیرو و برگزاری رزمایش در فیلیپین را به آمریکا داده است. رئیس جمهوری فیلیپین با اشاره به این که مانیل نیازی به واشنگتن ندارد خطاب به آمریکایی ها گفت آماده رفتن از فیلیپین باشند .
دوترته افزود تصمیم برای اخراج آمریکایی ها به زودی و پس از بازنگری در توافق نظامی که مانیل در سال 1998 با واشنگتن امضا کرده است، اجرا خواهد شد.
این اظهارات دوترته در واکنش به خودداری آمریکا از عدم تمدید برنامه کمک های این کشور به فیلیپین مطرح شد. دولت آمریکا با ادعای نگرانی از نقض دموکراسی و قانون در فیلیپین از تمدید این برنامه خودداری کرده است.
وزارت خارجه آمریکا چندی پیش هم قرارداد فروش 26 هزار قبضه اسلحه سبک به پلیس فیلیپین را متوقف کرد. تنش ها در روابط مانیل و واشنگتن از چند ماه پیش و در پی انتقادهای باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا از سیاست دولت فیلیپین در برخورد سخت با قاچاقچیان و مصرف کنندگان مواد مخدر در این کشور، آغاز شد.
با شروع و تشدید تنش ها در مناسبات آمریکا و فیلیپین که بخش عمده آن مربوط به همکاری های دفاعی و نظامی دو کشور بوده است، دوترته درصدد برآمده این بخش را بشدت تضعیف کند که البته این شرایط بر دیگر بخش های روابط مانیل و واشنگتن هم تاثیر منفی خواهد داشت.
تصمیم برای ممنوعیت استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی فیلیپین، لغو گشت های مشترک دریایی و رزمایش های مشترک دو کشور، پاسخ مثبت مانیل به پیشنهاد فروش سلاح توسط پکن و برنامه خرید تسلیحات از روسیه از پیامدهای تنش در مناسبات نظامی و دفاعی مانیل و واشنگتن محسوب می شود.
توافق اخیر گاردهای ساحلی فیلیپین و چین برای گسترش همکاری های مشترک هم از جمله دیگر نتایج این تنش ها است. دولت چین که تنش های موجود در روابط آمریکا و فیلیپین را درچارجوب منافع و سیاست های خود در منطقه می داند، از تضعیف هر چه بیشتر مناسبات نظامی مانیل و واشنگتن استقبال می کند.
با تیره ترشدن روابط نظامی مانیل و واشنگتن و قطعی شدن اخراج نظامیان آمریکایی از فیلیپین، زمینه برای مداخله و ماجراجویی های کاخ سفید در دریای چین جنوبی بشدت محدود خواهد شد. تا قبل از شروع این تنش ها، از نظر چینی ها یکی از عوامل زمینه ساز حضور و مداخله آمریکا در دریای چین جنوبی همکاری های نظامی این کشور و فیلیپین بود که در چارجوب سندهای همکاری مشترک انجام می شد.
در شرایط کنونی که دوترته بتدریج به سمت قطع یا محدودیت بیشتر همکاری نظامی فیلیپین با آمریکا پیش می رود، همان اندازه که نگرانی کاخ سفید ازسیاست های دوترته در حال افزایش است، آرامش خاطر چین و پس از آن روسیه از سیاست ها رئیس جمهوری فیلیپین در کاهش همکاری با کاخ سفید روند صعودی یافته است.
البته آمریکا هم در مقابل تلاش خواهد از همه ابزارهای خود برای تغییر سیاست های دوترته استفاده کند که کاهش کمک های مالی به مانیل و همچنین طرح موضوع پیگرد اقدامات وی در برخورد فرا قضایی با قاچاقچیان مواد مخدر در دیوان بین المللی کیفری از آن جمله است.