در تازه ترین تحرک دولت ترامپ در این زمینه، پس از حکم سازمان تجارت جهانی، آمریکا زمان اعمال تعرفه های جدید برای کالاها و محصولات صادراتی اروپا به این کشور را اعلام کرد.
سازمان تجارت جهانی روز چهارشنبه در حکمی یارانههای شرکت اروپایی ایرباس را غیرقانونی اعلام و بدین ترتیب راه را برای اعمال تعرفه آمریکا بر 7.5 میلیارد دلار صادرات از اروپا باز کرد.
واشنگتن روز پنجشنبه در اقدامی که انتقام گیری از اتحادیه اروپا به دلیل ارائه یارانه های غیرقانونی به شرکت ایرباس، تلقی شده است اعلام کرد، اعمال تعرفه بر 7.5 میلیارد دلار از کالاهای اروپایی از 18 اکتبر به اجرا در خواهد آمد.
"رابرت لایتیزر" نماینده ویژه تجاری آمریکا در بیانیه ای گفت: ما امیدواریم هرچه زودتر برای حل تنش به وجود آمده مذاکرات با بروکسل آغاز شود. "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا اما با قدردانی از این تصمیم، آن را "پیروزی بزرگ" برای ایالات متحده خواند.
لایتیزر مدعی است واشنگتن اگرچه با چراغ سبز سازمان تجارت جهانی می تواند تعرفه های 100 درصدی بر کالاهای اروپایی اعمال کند اما در حال حاضر اکنون تعرفه ها را محدود کرده است. او تاکید کرد واشنگتن این اختیار را دارد که در هر زمان تعرفه ها را افزایش دهد.
اختلاف درباره یارانه های پرداختی به شرکت اروپایی ایرباس و شرکت آمریکایی بوئینگ، یکی از موضوعات مورد مناقشه آمریکا و اتحادیه اروپا است که از زمان روی کار آمدن ترامپ در ژانویه 2017 شدت گرفته است.
اتحادیه اروپا و آمریکا منتظر رای دیگری از سازمان تجارت جهانی هستند تا مشخص کند اتحادیه اروپا در برابر کمکهای دولت آمریکا به شرکت بوئینگ چه تعرفههایی میتواند بر آمریکا اعمال کند.
بدین ترتیب اکنون دور جدید تقابل تجاری اروپا و آمریکا البته در مقیاسی بسیار گسترده آغاز شده است که در حال حاضر پایانی برای آن متصور نیست. اروپایی ها که تا قبل از دوره ریاست جمهوری "ترامپ" روابط تجاری نزدیکی با آمریکا داشتند و حتی در دوران ریاست جمهوری اوباما، چند دور مذاکره با واشنگتن برای انعقاد پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس برگزار کردند، اکنون با شرایط متفاوتی مواجه شده اند و ترامپ نه فقط ادامه این مذاکرات را متوقف کرده، بلکه بارها خواستار افزایش قابل توجه تعرفه کالاهای وارداتی از اروپا به آمریکا شده است.
اکنون با حکم سازمان تجارت جهانی، واشنگتن بهانه قانونی و رسمی نیز برای چنین اقدامی به دست آورده است.
این مساله واکنش شدید اروپایی ها را به دنبال داشته است و آنها یکصدا بر عزم خود برای ایستادگی در مقابل سیاست های تجاری یکجانبه گرایانه آمریکا تاکید کرده اند.
اتحادیه اروپا در بیانیه اعلام کرد، اگر آمریکا تعرفههایی را که به تایید سازمان تجارت جهانی رسیده است، اعمال کند، اتحادیه اروپا گزینهای جز مقابله به مثل نخواهد داشت.
مقامات کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا یعنی آلمان و فرانسه نیز واکنش های تندی در این زمینه داشته اند.
"برونو لومر" وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه گفت: چنانچه آمریکا دست همکاری اروپا را برای حل اختلاف تجاری در مورد ایرباس رد کند، فرانسه و اتحادیه اروپا آماده هستند با «تحریم» به آمریکا واکنش نشان دهند.
اروپایی ها معتقدند که تقابل و جنگ تجاری موجب کاهش و از بین رفتن رشد اقتصادی جهان می شود و بی اعتمادی جدیدی در این عرصه ایجاد می کند؛ به طوری که به ویژه مصرف کنندگان از این جنگ تجاری بیشترین آسیب را خواهند دید و قیمت کالاها نیز در نهایت گران تر خواهد شد؛ ضمن این که سیاست های تجاری ترامپ بر رشد اقتصادی کشورهای اتحادیه اروپا تاثیر منفی دارد.
با این حال شواهد حاکی از تشدید روند جنگ تعرفه ای و تجاری است که دولت ترامپ آغازگر آن بوده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
درخواست اتحادیه اروپا برای کنار گذاشتن سیاستهای تجاری غلط ترامپ/ تحلیل
مخالفت اتحادیه اروپا با رویکرد نظامی واشنگتن در خلیج فارس/ تحلیل