طی دو حمله تروریستی اخیر در بزرگترین بندرگاه موگادیشو پایتخت این کشور حدود 100 نفر جان باختند. این حملات، موجب نگرانی و وحشت ساکنان مناطق شهرنشین سومالی شده است. گروه الشباب مسئولیت این حملات را پذیرفته است. این گروه تروریستی با هدف براندازی دولت تحت حمایت جامعه بین المللی مستقر در سومالی، حملات زیادی را بر ضد مراکز دولتی، پایگاه نیروهای امنیتی و نیروهای پلیس انجام داده است.
گروه الشباب که شاخه القاعده در شرق قاره آفریقا محسوب می شود، در سال 2006 از گروه اتحاد محاکم اسلامی منشعب شد و با ادعای تاسیس حکومت اسلامی در سومالی، علیه دولت موقت وقت، قیام کرد.
آمارها حاکی از آن است طی یک دهه اخیر 2016-2006 گروه افراطی الشباب دستکم 364 حمله تروریستی انجام داده است. برخی ناظران معتقدند، گروه الشباب از حمایت نظامی و مالی اریتره در منطقه شرق آفریقا برخوردار است، اما دولت اسمره این اتهام را انکار می کند.
گروه الشباب توانست بر مناطق مرکز و جنوب سومالی مسلط شود، اما در سپتامبر سال 2012 فرماندهان درعملیات نظامی مشترک نیروهای پاسدارصلح اتحادیه آفریقا و نیروهای دولتی سومالی، عناصر گروه الشباب را از بندر مهم کیسمایو Kismayo و موگادیشو به عقب راندند.
از دست دادن این پایگاه های مهم به کاهش نفوذ و قدرت گروه الشباب در منطقه منجر شد. سقوط موگادیشو و بندر کیسمایو، گروه الشباب را برای انتقامجویی از کشورهای متحد سومالی در عملیات پاسداری از صلح اتحادیه آفریقا موسوم به آمیسوم AMISOM مصمم کرد.
انجام حملات تروریستی در کامپالا پایتخت اوگاندا، مرکز خرید وست گیت درنایروبی پایتخت کنیا و شهر دانشگاهی گاریسا Garrisa از حملات مرگبار تروریستی گروه الشباب بشمار می آید که به تلافی، همکاری اوگاندا و کنیا در عملیات آمیسوم انجام گرفت.
سقوط پایگاه های مهم الشباب در بنادر و فرودگاه ها، منابع درآمد این گروه را که از محل کسب مالیات و اخذ عوارض تامین می شد، قطع کرده بود.برخی منابع، درآمد سالانه گروه الشباب را بین 70تا 100 میلیون دلار تخمین زده اند.
گروه الشباب که در زمان آغاز شکل گیری با وعده برقراری ثبات و امنیت در سومالی، توانسته بود عناصری را جذب کند، در سال های اخیر، در جلب هواداران و بکارگیری جوانان موفق نبوده است. دولت سومالی دو سال پیش با وعده اعطای عفو عمومی به عناصر گروه الشباب مدت 45 روز مهلت داد تا سلاح هایشان را برزمین گذارند و تسلیم شوند. این گروه اما همچنان کنترل برخی مناطق روستایی را در اختیار دارد وحملات تروریستی به مناطق شهری را افزایش داده است.
در شرایطی که، مردم و دولت سومالی برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در روز 28دسامبر آماده می شوند، حملات مرگبار الشباب به مناطق پرجمعیت شهری، نوعی کارشکنی در مسیر انتخابات آینده تلقی می شود. از حدود دو دهه پیش که هرج و مرج و بی ثباتی، سومالی را فراگرفت، برگزاری آرام این انتخابات که به منزله نخستین انتقال قدرت در این کشور خواهد بود، بسیار اهمیت دارد.