"ماهاتیر محمد" نخستوزیر مالزی در پاسخ به سوالات نمایندگان احزاب مخالف در مجلس این کشور درمورد مردم اویغور منطقه خودمختار "سینکیانگ"چین گفت: اگر مسلمانان اویغور به مالزی آمده و درخواست پناهندگی بدهند، بدون توجه ملاحظات دولت چین آنها را از خاک خود اخراج نخواهیم کرد.
ماهاتیر محمد با بیان اینکه مالزی قصدی برای مداخله در امور داخلی هیچ کشوری ندارد، افزود، باید درک کرد که مسلمانان در سراسر جهان از جمله اویغورها تحت فشار قرار دارند.
نخستوزیرمالزی تصریح کرد مردم اویغور به دلیل ترس ازتهدید جانی میتوانند به کشورهای دیگر بروند.
موضع نخست وزیر مالزی درباره آنکه این کشور پناهجویان مسلمان اویغور را اخراج نخواهد کرد ناشی از رویکردی است که وی از زمان بازگشت مجدد به قدرت درسال گذشته در دستور کارسیاست خارجی دولت کوالالامپور قرار داده است.
رویکرد ماهاتیر محمد در حمایت از مسلمانان ایغور نشان می دهد که وی بیش از آنکه ملاحظات سیاسی مالزی به عنوان یکی ازکشورهای بزرگ اسلامی را درتنظیم مناسبات این کشور با چین را در نظربگیرد،ملاحظات حقوق بشری را در این زمینه ملاک تصمیم گیری قرار می دهد.
موضع نخست وزیر مالزی درحمایت از مسلمانان در مناطق مختلف جهان تنها به پشتیبانی ازایغورها در منطقه سین کیانگ چین محدود نشده است و در ماههای اخیر روند سیاستهای ضد اسلامی دولت هند از جمله لغو خود مختاری ویژه کشمیر و همچنین لایحه جنجالی شهروندی که تنها امکان اقامت مهاجران غیر مسلمان را در این کشورفراهم می کند با انتقادات جدی مقامات کوالالامپور مواجه شده است.
ماهاتیرمحمد درسپتامبر گذشته در مجموع عمومی سازمان ملل درموضعی صریح و قاطع با انتقاد شدید از سیتستهای حزب حاکم بی جی پی هند در قبال کشمیر گفته بود، هند با استفاده از قدرت نظامیان خود کشمیر را اشغال کرده است واین کشور باید به این اشغال پایان دهد که این موضع شفاف و صریح نخست وزیر مالزی با واکنش منفی دهلی نو روبرو شد.
پس از سخنان حمایتی نخست وزیر مالزی، وزارت خارج هند از وی خواست در اظهار نظر در باره کشمیر به روابط دوستانه دو کشور توجه و از ان غافل نشود.
برغم چنین موضعی از سوی وزارت خارجه هند، اما نخست وزیر مالزی در ادامه سیاست حمایت از حقوق مردم مسلمان هند به لایحه شهروندی بشدت اعترض کرد که دهلی نو در واکنش به آن ،فرستاده مالزی را به وزارت خارجه احضار کرد.
اعتراض نخست وزیر مالزی به لایحه شهروندی هند، نشان داد که وی از رویکرد دفاع ازحقوق مسلمانان برغم واکنشهای منفی برخی دولتها عقب نمی نشیند و بر موضع خود استوار است.
موضع ماهاتیرمحمد درباره اینکه مالزی به درخواست پناهجویان اویغور پاسخ منفی نخواهد داد، می تواند برای دولت چین ناخوشایند باشد.
در سالهای اخیر دولت چین با رد گزارشها درباره تخت فشار بودن مسلمانان ایغور از سوی نیروهای امنیتی این کشور، هرگونه رویکرد حمایتی جامعه جهانی از آنان را در تضاد با تداوم روابط دوستانه با پکن ارزیابی کرده است.
برغم اتخاذ چنین موضعی از سوی چین، اما افزایش درخواست پناهندگی اویغورها از کشورهای مختلف حاکی از آنست که مسلمانان در سین کیانگ با فشارهای گسترده ای روبرو هستند.
به همین دلیل است که 22 کشور عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل در جولای 2019 در بیانیه ای از دولت چین خواستند که بازداشت گسترده ایغورها را پایان دهد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
141/118
بیشتر بخوانید:
واکنش پکن به قطعنامه پارلمان اروپا درباره مسلمانان اویغوری
تظاهرات مردم اندونزی در همبستگی با مسلمانان اویغور