ایران پرس: در راستای گسترش روابط میان ونزوئلا و چین، «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا با هدف افزایش روابط دو جانبه، تقویت همکاری ها و کمک به ایجاد نظم نوین جهانی، وارد چین شد. 

سفر مادورو به چین، به دنبال دیدار میان یک هیأت ونزوئلا شامل معاون رئیس جمهوری و وزیر نفت این کشور با مقامات چین از جمله «وانگ یی» وزیر امور خارجه این کشور که اخیرا در شانگهای انجام شد، صورت می گیرد.

«دلسی رودریگز» معاون مادورو نیز در پستی در شبکه ایکس نوشت: دو کشور در حال تقویت روابط دو جانبه، گسترش همکاری راهبردی و اقدام مشترک جهانی به نفع صلح جهانی و احترام به اصول و اهداف منشور سازمان ملل هستند.

سفر مادورو به چین در حالی صورت می گیرد که ونزوئلا به ویژه طی دهه اخیر با سیاست های تحریمی آمریکا روبه رو بوده است. این تحریم ها که در بخش های سیاسی و اقتصادی علیه ونزوئلا وضع شده است، با هدف فشار به این کشور، سرنگونی دولت مادورو و روی کار آوردن دولتی دست نشانده در راستای سیاست های واشنگتن صورت گرفته است.

تحریم های آمریکا به شدت شرایط اقتصادی ونزوئلا را سخت کرده است. براساس اعلام «دلسی رودریگز» معاون اجرایی رئیس‌ جمهوری ونزوئلا، از سال 2015 این کشور سالانه 29 میلیارد دلار به دلیل تحریم‌ های بین‌ المللی به ویژه علیه شرکت نفت دولتی، از دست داده است. این تحریم ها همچنین ضررهای بسیاری را به ویژه در بخش تامین غذا و دارو به ونزوئلا وارد کرده است به طوری که مقامات این کشور این تحریم های را باج خواهی آمریکا و اخاذی واشنگتن دانسته اند.

این درحالی است که به ویژه طی یک سال گذشته، ونزوئلا با گسترش روابط با کشورهایی همچون روسیه، چین و ایران موفق شده بحران ها را پشت سر گذاشته و اکنون برای بهتر شده روابط و تشکیل بلوک سیاسی و اقتصادی علیه خودکامی های واشنگتن، تلاش می کند. در این راستا، گسترش روابط با چین برای دوکشور دارای اهمیت خاصی است. در واقع با این همکاری، چین از نفت ونزوئلا بهره مند می شود و ونزوئلا نیز از سرمایه گذاری ها و فناوری های چین منتفع خواهد شد.

در واقع اکنون مادورو در تلاش است با نزدیک شدن بیشتر به چین و روسیه، همزمان با روی کار آمدن دولت های چپگرا در بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین، بلوک همکاری جدیدی را تشکیل داده که با قدرت گرفتن آن، نظم جهانی کنونی را تغییر دهد. در این راستا مادورو چندی پیش گفت، دوره جدیدی در راه است و آمریکای لاتین و منطقه کارائیب برای تشکیل بلوکی قوی جهت تلاش می کنند. به گفته رییس جمهوری ونزوئلا، چنین بلوک سیاسی می‌تواند «محوری قدرتمند جدیدی» با همکاری روسیه و چین باشد.

در واقع سیاست های مداخله جویانه آمریکا اکنون سبب شده است تا کشورهای مختلف به روش های متفاوتی تلاش کنند خود را از سیاست های آمریکا مجزا کرده و در راستای استقلال و تشکیل اتحادیه ها و بلوک های جدیدی خارج از وابستگی به سیاست های آمریکا و دلار این کشور تلاش کنند. تشکیل بریکس و استقبال کشورهای مختلف از آن شاهدی بر این مدعی است.

«اریک فارنز وُرث» رئیس دفتر «شورای قاره آمریکا»، یک گروه تجاری منطقه ای در واشنگتن، در این باره می گوید: دو حزب اصلی در آمریکا نگران فقدان برنامه تجاری فعال این کشور در آمریکای لاتین هستند. آمریکا باید از نظر اقتصادی در نیمکره غربی رقابت کند و گرنه آن را از دست خواهد داد و ما به طور موثری رقابت نمی کنیم.

بر اساس آمارهای منتشر شده، تجارت چین با  کشورهای آمریکای لاتین از 12 میلیارد دلار در سال 2000 به 495 میلیارد دلار در سال 2022 افزایش یافته و چین به بزرگ ترین شریک تجاری آمریکای جنوبی تبدیل شده است. اکنون نیز با سفر مادورو به چین و استقبال مقامات سیاسی پکن از گسترش روابط با این کشور، به نظر می رسد گام های عملی تری در راستای تشکیل بلوک های جدید اقتصادی، خارج از خواست و حمایت واشنگتن برداشته شده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116