ایران پرس- ایران و ژاپن منافع ویژه‌ای در امنیت بازارهای انرژی و همچنین ثبات در خلیج فارس دارند. 

"کانو تارو"، وزیر خارجه ژاپن روز سه شنبه در حالی که "محمد جواد ظریف"، وزیر خارجه ایران در کنارش ایستاده بود در جمع خبرنگاران گفت: ما درباره تنش‌ها در خاورمیانه نگران هستیم و امیدواریم که تلاش‌های دیپلماتیکی برای کاهش تنش‌ها انجام شود.

وزیر  خارجه ایران پیش ازسفرش به ژاپن در پکن نیز با "وانگ یی" همتای چینی خود دیدار کرد.

ظریف قرار است در ادامه سفرش به شرق آسیا، امروز پس از دیدار با "آبه شینزو" نخست وزیر ژاپن راهی مالزی شود. 

ژاپن اگرچه در توافق چند جانبه برجام حضوری مستقیم ندارد اما مواضع این کشور بعنوان یک قدرت بزرگ اقتصادی و سیاسی  به وضوح  نشان می دهد که  توکیو اهمیت  پایبندی به برجام و حفظ ثبات و امنیت در منطقه را بخوبی درک  می کند. 

واقعیت این است تاثیرات مخرب اقدامات یکجانبه آمریکا محدود نیست و اگر اروپا و کشورهایی مانند چین، ژاپن، روسیه و هند در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا ایستادگی و مخالفت نکنند؛ ادامه این روند قطعا هزینه سنگینی در همه  زمینه ها خواهد داشت.

اعتراض ها نسبت به بی توجهی به قوانین بین‌المللی و نقض مکرر حقوق بین‌الملل اکنون حتی  از سوی  متحدان نزدیک واشنگتن علنی شده است.

ژاپن تایمز در این باره می‌نویسد: "وضعیت منطقه مطلوب نیست.اقدامات آمریکا باعث تنش شدیدی در منطقه شده است. در این شرایط بسیار مهم  خواهد بود که کشور بی طرفی مانند ژاپن وارد عمل شود."

ژاپن اگر چه اقدام ملموسی در مخالفت با تحریم های آمریکا انجام نداده  است، اما نگرانی های  خود را از ادامه تنش ها پنهان ‌نمی‌کند.

سفر چندماه قبل نخست وزیر ژاپن به تهران البته این پیام را به همراه داشت که ایران بعنوان یک بازیگر مهم و تاثیر گذاردرسطح بین المللی است. ضمن آنکه ظرفیت های بزرگ ایران در عرصه اقتصادی برای ژاپن همواره حائز اهمیت بوده است.

روزنامه ژاپنی "نیکی" در این باره می نویسد: هر روز دیپلمات ها و مسئولان، بیشتر از گذشته از مقام های ژاپن می خواهند سفر خود به ایران را انجام دهند واجازه ندهند تا توکیو بیش از این از رقبای آسیایی و اروپایی خود در ایران عقب بماند.

آمریکا در دوسال گذشته فشار زیادی بر متحدان اروپایی و آسیایی خود وارد کرد تا ایران را منزوی کند؛ اما به نتیجه نرسیده است.

اکنون نیز بازی آمریکا در زمین اروپا با ترفند مجدد مذاکره نیزهمان سرنوشت را دارد. 

واشنگتن کشورهایی را که می‌توانند مشوق‌های اقتصادی برای ایران داشته باشند به میدان فرستاده تا از طریق آنها شاید بتواند تهران را تشویق به پذیرش خواسته‌های خود کند.

در واقع آمریکایی‌ها تهدیدات نظامی را به فشار روانیِ دیپلماتیک تغییر داده‌اند که هر دو با یک هدف و کارکرد مشخص یعنی شکستن مقاومت ایران و بازگرداندن ایران به پای میز مذاکراتِ بدونِ نتیجه تنظیم شده است.

تکرار مطالبات فرا برجامی و توهمات  کاخ سفید و برخی متحدان اروپایی اش در چند روز اخیر برای مذاکره مجدد  و در عین حال  ادامه  تهدید ها علیه ایران نشان می دهد که ابراز تمایل سران کاخ سفید برای مذاکره و کنار گذاشتن اختلافات با ایران، نوعی بازی دیپلماتیک است که برای برآورده کردن اهداف واشنگتن دنبال می‌شود.

آمریکا سعی دارد بازی سیاسی در قبال ایران را در قالب موفقیت سیاست خارجی ویک دستاورد از جانب ترامپ نشان دهد تا در عرصه داخلی به عنوان برگ برنده در انتخابات 2020 مطرح شود.

"حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران روز سه‌شنبه در مراسم آغاز عملیات اجرایی ساخت 110 هزار واحد مسکونی در تهران، با بیان اینکه کشوری نمی تواند ایران را شکست دهد، گفت: آنهایی که با تروریسم اقتصادی، مردم ایران را تحریم کرده اند، باید به تعهدات و راه و مسیر خطایی که انتخاب کرده اند، باز گردند و با احترام و تکریم، حقوق ملت ایران را به رسمیت بشناسند.

نویسنده: امین زاده

بیشتربخوانید:

سخنرانی ظریف در موسسه امور بین المللی ژاپن

رایزنی ظریف با وزیر خارجه ژاپن