ایران پرس- «ماهاتیر محمد» نخست وزیر مالزی در نخستین سفرش به تایلند پس از بازگشت به قدرت، با «پرایوت چان اوچا» همتای تایلندی دیدار و گفتگو کرد.

بررسی راهکارهای تقویت امنیت مرزهای مشترک و کمک به روند صلح در حوزه «آ.سه .آن» مهمترین محور گفتگوهای دو طرف اعلام شده است.

سفر ماهاتیر محمد به تایلند نشان می دهد که وی درصدد است نقش مهم و تاثیر گذاری در تحولات حوزه  آ.سه آن بخصوص برقراری صلح و امنیت ایفا کند.

مالزی بعنوان میانجی دولت تایلند

مالزی به عنوان میانجی دولت تایلند و گروههای مخالف مسلح در مناطق جنوبی این کشور کوشیده است با تقویت صلح و امنیت در منطقه به رشد اقتصادی و اجتماعی حوزه آ.سه آن نیز کمک کند.

استان‌های «یالا»، «پاتانی» و «ناراتیوات» در جنوب تایلند با فعالیت گروههای شبه نظامی روبرو هستند به دنبال  استقلال این مناطق میباشند. 

«تایتینان پانسودیراک» t.pansodirac کارشناس مسایل سیاسی معتقد است: «از میانه سال 2010 میلادی تا چشم انداز 2020، آ.سه.آن و جنوب شرق آسیا با چالش ها و مشکلات بیشتری روبرو می شود و این منطقه و کشورهای عضو به طور فزاینده با اختلافات بر سر منافع جغرافیایی و رقابت بر سر مانور قدرت روبرو هستند که برای حل آن باید تلاش کنند.»

به گفته نخست وزیر تایلند میانجیگری سه ساله مالزی  به عنوان همسایه جنوبی تایلند تاثیر مهمی در برقراری امنیت در این منطقه و ادامه گفتگوهای صلح داشته است اگرچه، مخالفان این پیشرفت را بسیار کند و دولت تایلند را مقصر می دانند.

با توجه به وجه مثبت و محبوبیت ماهاتیر محمد در مالزی و حوزه        آ.سه .آن وی امیدوار است در دوره دولت وی تحرک مناسب و پیشرفتهای مطلوبی در گفتگوهای صلح تایلند ایجاد شود.

صلح تایلند 

هر چند کشورهای حوزه آ.سه.آن با تنش ها و بحران های داخلی روبرو هستند اما براساس اساسنامه این اتحادیه، کشورهای عضو نمی توانند در امور داخلی اعضا دخالت نمایند به همین دلیل ادامه میانجیگری مالزی در روند صلح تایلند نیازمند موافقت دولت این کشور است.

از دیدگاه دولت مالزی ادامه بحران در مرزهای این کشور با تایلند و همچنین ادامه نسل کشی مسلمانان روهینگیا در میانمار باعث شده است تا امنیت در منطقه به مخاطره بیافتد و بسیاری از مرزنشینان تایلند و همچنین مسلمانان روهینگیا به شکل آواره در مالزی هستند که برای این کشور مشکلات امنیتی و اجتماعی ایجاد می کند.

به گفته این تحلیگر منطقه «اجماع واحدی در منطقه آسیای جنوب شرقی در اینکه کشورهای مهم چه نقشی باید در منطقه داشته باشند وجود ندارد و کشورها با سرمایه های متفاوت الگوی روشنی پیش رو نداشته و دیدگاه های متفاوتی دارند.»

دیدگاه دولت مالزی آ.سه.آن

در هر حال، از دیدگاه دولت مالزی آ.سه.آن که اتحادیه ای اقتصادی شناخته می شود برای توسعه همکاری های منطقه ای و بین المللی نیازمند حل اختلافات داخلی  با همکاری و مساعدت همه اعضا است.

زیرا تا زمانی که امنیت پایدار در حوزه آ.سه.آن ایجاد نشود سرمایه گذاران خارجی چندان تمایلی برای سرمایه گذاری در این منطقه بخصوص اعضای کمتر توسعه آن همچون تایلند و میانمار نخواهند داشت.

در این حال دولت مالزی این نگرانی را نیز دارد که شبه نظامیان فعال در مرز مشترک با تایلند و یا سایر کشورهای منطقه، با گروههای تروریستی همچون داعش پیوند بخورند که در این صورت برقراری امنیت بسیار دشوار خواهد بود.

135/112

نویسنده : مجيد وقاری

بیشتر بخوانید : 

تلاش ماهاتیر محمد برای تغییر توافق‌های اقتصادی مالزی با چین+ ویدئو 

ژاپن‌تایمز: تلاش «ماهاتیر محمد» برای تغییر مسیر مالزی

نشست وزرای امور خارجه (آ.سه.آن) در سنگاپور آغاز شد

نشست وزرای خارجه «آ. سه .آن» در فیلیپین/تحلیل