ایران پرس - «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه که روز چهارشنبه برای دیدار با ولیعهد عربستان و «سعد حریری» نخست وزیر مستعفی لبنان به عربستان سفر کرده است، خواستار مشارکت کامل کشورش در ساختار جدید اقتصادی عربستان شد. وی اظهار داشت که فرانسه مانند عربستان سعودی و جوانان آن می خواهد در اقتصاد جدید این کشور مشارکت کامل کند.

هر چند لودریان اهداف فرانسه در عربستان را با الفاظی فریبنده بیان کرده، اما واقعیت این است که با توجه به بذل و بخشش های رژیم سعودی به غربی ها از جمله آمریکا در قالب قرارداهای چند صد میلیارد دلاری نظامی و اقتصادی، اکنون فرانسه نیز در صدد است تا سهم خود را از این سفره بگیرد؛ همچنان که وزیر امور خارجه فرانسه با اشاره به اقدامات «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان که عملا زمام امور این کشور را در دست دارد، وی را الگویی از تعهد و سخاوت خوانده و بر حمایت کامل پاریس از وی تاکید کرده است. پاریس همواره در قبال مسائل مختلف منطقه خاورمیانه دیدگاهی نزدیک به مواضع ریاض اتخاذ کرده است. با توجه به این که عربستان از جمله بزرگترین صادر کنندگان نفت در جهان و نیز از بزرگترین خریداران تسلیحات در دنیا محسوب می شود، لذا همواره مقامات ارشد فرانسوی در دیدارهایی که از عربستان داشته اند تلاش کرده اند تا با نزدیک جلوه دادن مواضع و رویکردهای خود به مقامات ارشد سعودی، زمینه انعقاد قراردادهای پرسود تجاری–اقتصادی و نظامی را با ریاض فراهم کنند.

در سفر اخیر «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه به ریاض نیز مواضع ضد ایرانی رئیس جمهوری فرانسه به ویژه درباره موشک های ایران و حمله موشکی یمن به عربستان، به منزله موضعی برای استفاده منفعت طلبانه پاریس از تنش های منطقه ای تلقی شد. این هم آوازی دولت فرانسه با رژیم سعودی، برای فرانسوی ها منافع مالی و اقتصادی زیادی به صورت انعقاد قراردادهای پرسود تسلیحاتی و تجاری با عربستان به دنبال داشته است.

بعد دیگر سفر وزیر امور خارجه فرانسه به ریاض را می توان رایزنی درباره مسائل منطقه به ویژه بحران اخیر لبنان دانست. به گفته «احمد دستمالچیان» کارشناس سیاسی، «با نگاهی گذرا به چینش قدرت در لبنان می‌بینیم که فرانسه به عنوان یک بازیگر قدیمی و سنتی همچنان در لبنان ریشه دارد.» 

سفر لودریان به ریاض با انتشار اخباری درباره دعوت کاخ الیزه از «سعد حریری» نخست وزیر مستعفی لبنان و خانواده وی برای سفر به فرانسه و قبول آن از جانب وی همراه شد که نشان می دهد پاریس قصد دارد تا رژیم سعودی را از تنگنایی که با بازداشت حریری و ممانعت از رفتن وی به لبنان دچار شده است، رهایی بخشد. به گفته منابع آگاه در پاریس، فرانسه تلاش می‌کند به عربستان کمک کند تا راه حلی برای مساله بازداشت سعد حریری بیابد چرا که این پرونده به شکلی خطرناک چهره عربستان را در جامعه بین‌الملل مخدوش کرده است. 

«میشل عون»، رئیس جمهوری لبنان تصریح کرده که سعد حریری در عربستان بازداشت و به گروگان گرفته شده است؛ مساله ای که عون آن را اقدامی ضد لبنان توصیف کرده است. رژیم سعودی این اقدام را برای بحران آفرینی در لبنان طرح ریزی کرده بود. با این حال استعفای دستوری حریری موجی از مخالفت ها و درخواست ها برای بازگشت وی به لبنان را در داخل و خارج این کشور به همراه داشت. به هر حال فرانسه نشان داده که در قبال اخذ امتیازات بزرگ مالی و اقتصادی حاضر است تا رژیم سعودی را از تنگنایی که خود سبب ساز آن بوده خارج سازد. 114/112

سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

مشارکت فرانسه در جنایات عربستان در یمن

نامزدهای انتخاباتی فرانسه: در روابط با قطر و عربستان تجدید نظر می کنیم

فرانسه در عربستان سعودی به دنبال چیست؟/تحلیل

رزمایش مشترک عربستان و فرانسه