ایران پرس- «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه در سفر به حوزه خلیج فارس و برای رایزنی درباره بحران قطر با همسایگان عرب خود روز شنبه پس از دیدار به قطر به عربستان سعودی می رود.

سفر وزیر خارجه فرانسه دو روز به طول خواهد انجامید و کویت، امارات را نیز شامل خواهد شد. وزیر خارجه فرانسه پنجمین مقام ارشد است که در روزهای اخیر برای بررسی بحران قطر و عربستان وارد منطقه شده است.

پیش از او نیز «زیگمار گابریل» وزیرخارجه آلمان، «جفری فلتمن» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، «بوریس جانسون» وزیرخارجه بریتانیا و «رکس تیلرسون» وزیرخارجه آمریکا به منطقه سفر کرده اند. وزارت خارجه فرانسه در بیانیه ای اعلام کرد که یکی از اهداف «لودریان» نزدیک کردن دیدگاه های کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر با قطر است.

وزارت خارجه فرانسه

 

در حال حاضر تنش در روابط قطر با عربستان و شرکای آن یعنی امارات، بحرین و مصر به نحو بی سابقه ای افزایش یافته است و سفر مقامات ارشد غربی و بین المللی نیز کمکی به کاهش این تنش ها نکرده است. در واقع برخی از آنها مانند بوریس جانسون معتقد است که بحران قطر با عربستان و شرکای آن به زودی پایان نخواهد یافت.

با این حال وزیرامور خارجه فرانسه می خواهد در جریان سفرش به کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس از دیدگاه های این کشورها مطلع شده و در عین حال تلاش کند تا فرانسه نیز نقشی در میانجیگری که کویت رهبری آن را به عهده دارد داشته باشد. در مقطع کنونی، فرانسه نیز به مانند بریتانیا، آمریکا و آلمان از میانجیگری کویت در حل بحران کشورهای عربی و قطر به طور کامل حمایت کرده و در واقع سفر «لودریان» نیز در راستای تلاش های مقامات آمریکایی، بریتانیایی و آلمانی صورت می گیرد.

ژان لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه»

 

البته مقامات قطری نیز با توجه به افزایش فشارهاو اقدامات محدود کننده عربستان و شرکای آن علیه این کشور مایل هستند تا هر چه سریعتر این بحران البته نه به بهای منافع اساسی و حیاتی قطر، حل و فصل شود. در این راستا دولت قطر در پاسخ رسمی به شروط 13 گانه مطرح شده از سوی رژیم سعودی و شرکای آن، این شروط را رد کرده و یا اجرای برخی از آنها مانند قطع روابط سیاسی و اقتصادی با ایران را منوط به اجرای این موارد از سوی دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مانند امارات کرده است. مساله ای که با واکنش تند عربستان و شرکای آن مواجه شده و این کشورها اعلام کرده اند که به افزایش فشارها و اقدامات تحریمی علیه قطر ادامه خواهند داد.

دراین میان کشورهای بزرگ اروپای که روابط گسترده تجاری، اقتصادی و نظامی و تسلیحاتی با کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس دارند، به شدت نگران وخامت اوضاع در این حوزه ژئو استراتژیک خلیج فارس و پیامدهای وخیم آن بویژه در صورت بروز هر گونه رویارویی نظامی بین قطر با عربستان و شرکای آن هستند. 

در این راستا کامران کرمی کارشناس حوزه خاورمیانه، با بیان سناریوهای مختلفی که برای این بحران پیش بینی می شود، به احتمال اشغال قطر و درگیری، کودتا و همچنین ادامه تنش و حل و فصل نسبی اشاره کرد و گفت: سناریوی کودتا همواره در 20 سال اخیر در ذهن سعودی ها بوده است. سعودی ها امروز در خاندان سلطنتی قطر کسانی را دارند که دست پرورده خود آنها هستند و کودتا محتمل تر از بحث اشغال است.

سعودی ها در خاندان سلطنتی قطر کسانی را دارند که دست پرورده خود آنها هستند

 

دولت جدید فرانسه بر این گمان است که بحران کنونی بین اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس به ضرر منافع همه کشورها است و اساسا سفر دوره‌ای وزیر خارجه فرانسه به منطقه نیز با هدف کمک به حل بحران صورت می گیرد.

در واقع تا زمانی که قطر همه شروط عربستان سعودی و شرکای آن را نپذیرد، پایانی بر بحران کنونی متصور نیست، اما از سوی دیگر قطر نیز به خوبی آگاه است که پذیرش خواسته های عربستان وشرکای آن، در واقع به معنای از دست رفتن استقلال و حاکمیت قطر به عنوان یک کشور مستقل خواهد بود. لذا نه فقط میانجی گری کویت بلکه سفر مقامات ارشد غربی و بین المللی نیز تاکنون نتیجه ای به همراه نداشته است. 113/110

بیشتر بخوانید:

القدس العربی: آیا امکان ادامه تحریم ها ضد قطر وجود دارد؟

ادامه دیدارهای منطقه ای وزیر خارجه آمریکا برای حل بحران قطر + ویدئو

وزارت خارجه فرانسه
ژان لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه»
سعودی ها در خاندان سلطنتی قطر کسانی را دارند که دست پرورده خود آنها هستند