«شاهد خاقان عباسی» نخست وزیر پاکستان در سفر به کابل قرار است ضمن دیدار با «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری و «عبدالله عبدالله» رییس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان درباره موضوع های مختلف به ویژه تقویت همکاریهای اقتصادی و مبارزه با تروریسم گفتگو کند.
این سفر که به دعوت رسمی رییس جمهوری افغانستان انجام شد، فرصت مناسبی را برای سران دو کشور جهت گفتگو و تبادل نظر در زمینه موضوعات مورد علاقه، همچون بازگشت داوطلبانه مهاجران افغان و مبارزه با تولید و قاچاق موادمخدر فراهم می کند.
سفر نخست وزیر پاکستان به افغانستان تحولی مهم در روابط دو کشور محسوب می شود و دولت کابل انتظار دارد به گشایش فصل تازه ای از روابط دو طرف بخصوص در بخش امنیتی بیانجامد.
اخیرا محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان با اعلام طرح صلح خود بخصوص گفتگو با طالبان که مورد حمایت بین المللی نیز قرار گرفت طرح گفتگوی دولت-دولت را با پاکستان مطرح کرد که با استقبال دولت اسلام اباد مواجه شد و در پی آن چندین هیات از پاکستان به کابل سفر کردند که منجر به دیدار شاهدخاقان عباسی از کابل شد .
«محمد شعیب یکتن» کارشناس مسایل سیاسی:
«گفتمان ها میان مقامات افغانستان و پاکستان باید توسعه داده شود و در سطوح مختلف مردم دوکشور باهم درتماس باشند. در کنار سیاسیون، باید میان نظامیان فعلى وسابق دوکشور نیز صحبت شود و به هراندازه اى که چنین گفتمان ها بیشترشود، به همان اندازه فشار بیشتر بر حکومت ها وارد میگردد تا خواست هاى مردم را تعقیب نمایند.»
با این حال انچه محافل سیاسی را در مورد نتایج دیدار مقامهای سیاسی پاکستان از افغانستان مردد می کند این است که پرونده افغانستان از سوی ارتش پاکستان پی گیری می شود و عملا دولت اسلام اباد در این خصوص تاثیر گذار نیست ازاین رو بسیاری از محافل براین اعتقادند که سفر هیاتهای سیاسی پاکستان به افغانستان صرفا برای کاهش فشارهای منطقه ای و بین المللی بر اسلام اباد بخصوص از جانب امریکا صورت می گیرد که هدف انها وادار کردن پاکستان به همکاری با دولت کابل جهت برقراری امنیت در افغانستان است .از اینرو درصورت جدیت دولت پاکستان برای همکاری با دولت افغانستان دوطرف بسیار راحت و بدون مداخله دیگران می توانند در جهت حل مشکلات خود گام بردارند .
«احمد سعیدی» کارشناس مسایل سیاسی:
«راه موفق و ثمر بخش برای تنش زدایی میان کابل و اسلام آباد، حُسن همجوارى، مشترکات وهمکارى اقتصادى و رفت و آمد است؛ افغانستان هیچگاه به خود حق مداخله در امور پاکستان را نمیدهد و در مقابل پاکستان نیز باید این اجازه را بخود ندهد.»
درهرحال، سفر نخست وزیر پاکستان به افغانستان اقدام مهم و ثمر بخشی است که در صورت هماهنگی میان دستگاه سیاسی و نظامی پاکستان برای کمک به پیشبرد روند صلح در افغانستان و متقاعد کردن طالبان برای گفتگو با دولت کابل بسیار تاثیر گذار خواهد بود. 112/135
نویسنده : مجید وقاری
بیشتر بخوانید :
سفر هیات بلندپایه پاکستانی به کابل/ تحلیل
ادعای ارتش پاکستان برناتوانی نیروهای امنیتی افغانستان در مبارزه با تروریسم
پایان مذاکرات بدون پیشرفت افغانستان و پاکستان